Spaceman

InstruktionJohan Renck

MedvirkendeAdam Sandler, Paul Dano, Carey Mulligan.

Længde107 min

GenreSci-fi


Anmeldelse

Spaceman

3 6

 

Med sit umådeligt flotte ydre og sine dybe tematikker formår ‘Spaceman’ aldrig rigtigt at folde sig helt ud. Dog skal man ikke tro, at man ikke får noget for sine næsten 2 timer.

 

‘Spaceman’ er en ny Netflix sci-fi film fra Johan Renck, der har lavet musikvideoer for bl.a. David Bowie og Lana Del Rey, samt en række reklamefilm og afsnit af ‘Chernobyl’, ‘Breaking Bad’ og ‘The Walking Dead’.

 

 

 

‘Spaceman’ handler om den egoistiske, ensomme kosmonaut Jakub (Adam Sandler), der på sit halve år er i gang med at udforske en mystisk lilla sky i rummet, som har hjemsøgt himlen på jorden. Grunden til hans ensomhed er, at rejsen er en solo-mission, så han har kun sig selv og en telefon, som holder Jakub ved selskab. Og nå ja – et toilet, der brummer som bare fanden, og kæmpeedderkoppen Hanus.

 

Hvis man er til weird og syret sci-fi, er ‘Spaceman’ lige dig. Hvis du derimod er til lyssværd og piv-piv-pistoler, så skal du smutte et andet sted hen. For tempoet i ‘Spaceman’ går langsomt, de indre følelserne bliver sagt direkte og bogstaveligt, og der er et hav af drømmesekvenser og flashbacks.

 

Dog kan man godt se, at Renck kan sit kram med filmens visuelle udtryk; flashbacksene ligner det er filmet igennem en glaskugle, og Hanus er mesterligt animeret. Men alligevel dækker det ikke helt det løse plot. For vi finder aldrig rigtigt ud af, hvad skyen egentligt er, eller hvorfor det lige skulle være en edderkop.

 

 

 

Men hvis man lægger de løse ender til side og nyder dialogen, får man en ret fin film, som er sød at overvære.

 

For selvom intet rigtig giver mening i sidste ende, så er kemien mellem Jakub og Hanus virkelig rørende og sød at overvære. Man kan ikke rigtig andet end at elske Paul Dano som en talende nutella-elskende kæmpe edderkop. Jeg kunne dog godt have tænkt mig, at han ikke bare efterlignede stemmen fra Aragorn i ‘Harry Potter og hemmelighedernes kammer’, men hvis det er første gang, man ser en kæmpe edderkop portræteret på film, så gør det nok ikke så meget.

 

Adam Sandler gør det fint som Jakub, men det er ikke den rolle af hans, som jeg vil huske klarest. Heller ikke Carey Mulligans mest mindeværdige; man kommer nok mest kun til at huske Hanus, som konsekvent kalder Jakub for “Skinny human” og finder toilettets brummen for yderst beroligende.

 

Med ensomhed som tema stiller den ret flot nogle spørgsmål til os selv, om vi viser dem, vi elsker, nok, at vi elsker dem. Og at vælge det i livet, som er vigtigst. Men der er langt derhen, og man kommer nok kun til at se Spaceman en enkelt gang.

 

‘Spaceman’ kan ses på Netflix fra d.1 Marts

 


Trailer

Der er endnu ingen trailers til denne film