Terminator 2: Judgment Day 3D

InstruktionJames Cameron

MedvirkendeArnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Robert Patrick, Edward Furlong, Joe Morton

Længde137 min

GenreSci-Fi, Action, Thriller

IMDbVis på IMDb

I biografen31/10/2017

Anmeldelse

Terminator 2: Judgment Day 3D

6 6
3Dommedag

Det handler om at rejse tilbage og ændre på fortiden. Terminator-robotter vil både dræbe og beskytte drengen John Connor, så han kan/kan ikke vokse op i rollen som leder for maskinstormerne, når krigen i fremtidens år 2029 skal stå imod Skynets dræber-robotter. Det samme gør James Cameron nu. Han rejser tilbage i tiden til 1991 for at ændre på sin bedste film fra “T2” til “T3D”. Så hvilken slags Terminator er Cameron – den dræbende eller den beskyttende? Den ekstra dimension slår i hvert fald ikke magien ihjel.

Det er endda, som om James Cameron forudsagde 3D-brillernes komme med “Judgment Day”. Schwarzenegger nøjes nemlig ikke med at snuppe læderjakke, shotgun og motorcykel til sin nøgne tidsrejsekrop. Der mangler noget, før looket som badass fremtids-robot er komplet: Brillerne. På med dem. Og det gør Arnold og jeg så. Ændrer det så afgørende på fortiden? Tjaaanjaaaa… En smule.

Den tredje dimension gør måske oplevelsen af “Dommedag” mere glat end gritty, men den er stadig en cyber-punket triumf. Det skyldes ikke mindst Camerons generøse brug af metal; hegn, kugler og robotter, der i tilfældet T-1000 flyder igennem tremmerne på den lukkede institution, som Sarah Connor har siddet spærret inde på siden Schwarzeneggers T-800 mislykkedes med at dræbe hende i 1984. Robert Patricks flydende, formskiftende T-1000 var en CGI-sensation i 1991 i 2D. Den metallisk flydende dræberrobot er endnu mere virkelig med 3D-brillerne på.

Effekt-brillerne er dog den mindste del af fornøjelsen ved den her dommedags-thriller, der flydende skifter imellem action, roadtrip, horror og ikoniske oneliners: Hasta la vista, baby! Egentlig handler “T2” bare om en presset alenemor, der vil gøre alt for at passe på sin søn sammen med en stedfar/Terminator-robot. Linda Hamilton er i mor-rollen den sejeste, måske mest komplekse femi-heltinde i blockbuster-historien. Hun insisterer på at skabe og beskytte liv – barnet – i modsætning til mændenes dræbende Terminator-adfærd. Men det kan være svært at insistere på livet, når man vil beskytte sit barn med alle midler – det får opfinderen af Skynet at mærke med en kugleregn af 3D-kugler.

Men “Dommedag” er endnu mere end det. Det er et rebelsk opgør med autoriteterne; psykiatere og politi, imens arv og miljø diskuteres på vejen. Kan fremtiden ændres? Og kan sådan en T-800, designet til at dræbe, lære ikke at slå ihjel? Det hele sker nedslidt lækkert på tur igennem et USA, der ligner en forløber til americana-turen i “Logan”; tankstationer, rastepladser, Pepsi-automater og mønttelefoner. 1991 ser stadig grumskøn ud, imens en tavs T-1000 i lastbil brutalt jagter den lille kernefamilie bestående af Terminator, mor og barn.

På et tidspunkt smider Arnie brillen. Glasset knuses. Et nej tak til 3D? Eller måske snarere et forvarsel om fremtiden: James Camerons brilleløse 3D-fremtid, som han arbejder på til de mange “Avatar”-sequels. Det er en gimmick. Men det gør mig alligevel ikke noget, at Cameron har rejst tilbage i tiden for at ændre på fortiden. Den tidsrejse har nu i 2017 givet os den flotteste kopi af “Judgment Day” – dommedag er hermed udskudt.

Trailer

Der er endnu ingen trailers til denne film

Kort om filmen

Arnold Schwarzenegger i skikkelse af The Terminator vender nemlig nu tilbage til det store lærred i en 3D-version. James Cameron har selv stået bag denne helt nye restaurering i 3D og 4K.