Tron

InstruktionSteven Lisberger

MedvirkendeJeff Bridges, Bruce Boxleitner, David Warner, Cindy Morgan, Barnard Hughes, Dan Shor, Peter Jurasik, Tony Stephano, Craig Chudy, Vince Deadrick Jr., Sam Schatz, Jackson Bostwick, David S. Cass Sr., Gerald Berns, Bob Neill

Længde96 min

GenreSci-Fi, Sci-Fi, Action, Action, Adventure, Adventure, Fantasy, Fantasy

IMDbVis på IMDb

I biografen17/12/1982

På dvd05/01/2002


Anmeldelse

Tron: 20th Anniversary Edition

5 6
FilmenDe fleste kender nok filmen, så jeg vil ikke gå så meget i detaljer om denne del af anmeldelsen.

Selvom Tron efterhånden har en del år på bagen, er den faktisk stadig en meget visuelt flot film. Effekterne er lige så flotte som jeg husker dem første gang jeg så den, hvilket efterhånden er nogle år siden. Dengang var jeg meget imponeret af filmen, og i dag er den da også stadig en af mine absolutte yndlingsfilm. Ja, jeg er computer nørd ;-).

Filmen er unik på den måde at den ikke forsøger at bruge computergrafikken som et middel til at skabe realistiske effekter. Det meste af filmen foregår inde i en computerverden, der selvfølgelig skal se meget elektronisk og kunstigt ud. Her er beboerne programmer, der er udviklet af “brugerne” ude på den anden side af skærmen. Flynn (Jeff Bridges), en af brugerne, bliver trukket ind i denne verden og forsøger desperat at slippe ud igen. Til det får han hjælp fra sikkerhedsprogrammet Tron, spillet af Bruce Boxleitner.
Skuespillerpræstationerne er ikke noget at råbe hurra for. Faktisk spiller hverken Jeff Bridges eller Bruce Boxleitner særligt imponerende. På en eller anden måde virker deres skuespil noget neutralt. De spiller ikke direkte dårligt, men heller ikke specielt godt. Jeff Bridges nævner i et interview på disken, at han havde meget svært ved at spille rollen rigtigt igennem, da stort set alle optagelser foregik i et sort studie, og ofte skulle dialogen filmes med kun én skuespiller ad gangen.

Dette var Steven Lisbergers første film, og man må sige at han gjorde et godt stykke arbejde. Det lykkedes ham at skabe en stadig overbevisende elektronisk verden, med primitive 80’er computere, og avancerede optiske effekter. Filmen er sidenhen blevet en milepæl inden for special effects.

BilledeFør jeg fik denne DVD, havde jeg kun set Tron, enten på TV, eller på dårlige VHS udgaver. Så dette er da klart en forbedring :). Vil man se Tron i en ordentlig udgave, er denne DVD helt klart det bedste man kan få.
For nogle år tilbage udkom Tron på Laserdisc, og denne DVD version, skulle efter sigende være lidt bedre end LD versionen. DVD’en der er i Anamorphic Widescreen 2.20:1, har desværre nogle små fejl.

Filmen er jo gammel, og det kan også ses et par steder i filmen. Nogle få steder kan man se film-grums, og pletter, og i den elektroniske verden, oplevede jeg til tider at den sorte baggrundsfarve var ret grumset. Især ved de computergenererede scener. Det er ikke nok til at man konstant tænker på det, heldigvis, og filmen er generelt også skarpt gengivet med flotte, klare farver.

LydPå den førnævnte Laserdisc, og på en tidligere DVD-udgivelse, var lyden i Dolby Digital 4.0, hvor denne udgave har Dolby Digital 5.1. Jeg har ikke selv set hverken Laserdisc-udgaven eller den anden DVD-udgave, så jeg kan ikke sige om denne udgave er meget bedre. Nu er jeg ikke Surround Sound ekspert, men jeg synes ikke at baghøjttalerne blev brugt så voldsomt meget. Det meste af lyden lå i fronthøjttalerne, men filmens alder taget i betragtning, synes jeg lydsporet generelt var ret godt.
Ekstra materialeUha, her er der virkelig noget at gå i gang med. DVD’en er en 2 disk version, hvor disk 1 indeholder selve filmen, og et kommentar-spor. CD 2 indeholder alt øvrigt ekstramateriale.

Kommentar-sporet der er med instruktør Steven Lisberger, producent Donald Kushner og visual effects supervisors Harrison Ellenshaw og Richard Taylor, er rigtigt godt. De fire kommer ind på en masse interessante emner, såsom hvordan scenerne fra den elektroniske verden blev lavet, til hvor svært det var at finde en kvindelig skuespiller til rollen som Lora/Yori. Det eneste dårlige der er at sige om kommentar-sporet, er at det indeholder fire personer. Til tider er det svært at høre hvem der er hvem, da der ikke er undertekst med navnet når den enkelte taler.

Disk 2 indeholder:

The making of Tron
Et helt nyt 88 minutter langt dokumentarprogram, med interviews fra stort set alle skuespillerne. Et virkelig godt program, der tager publikum med bagom produktionen, og fortæller hvordan det hele startede. Der er også interviews med nogle af nutidens største personligheder inden for computeranimation, fx John Lasseter, der står bag film som “Toy Story”, og “A Bugs Life”. 88 minutter lyder umiddelbart som meget, men sådan følte jeg det slet ikke. Man sidder nærmest og synes at det er for kort, indtil man opdager at der faktisk er gået 1½ time. 🙂

Development
Clips og billeder fra hvordan ideen til Tron opstod. Her kan man bl.a. også finde et ældre tv program: “Computers are People Too” der omhandler teknologien der blev brugt til filmen.

Digital Imagery
Denne sektion kigger på hvordan filmen teknisk set blev lavet. Her er der bl.a. en forklaring af “backlight animation”, som var den teknik der blev brugt til at skabe lysene på dragterne med osv. Denne sektion indeholder også småklip og en demo fra “Triple I”, som var firmaet der stod bag de fleste computeranimationer.

Music
I denne sektion kan man finde en anden version af lydsporet til Lightcycle sekvensen, og rulleteksterne med den originale musik helt til slut.

Publicity
Har kan man finde trailers, TV clips og et fotogalleri med plakater og andre PR-relaterede billeder.

Deleted Scenes
Denne sektion indeholder et kort segment med Steven Lisberger, der forklarer hvorfor de enkelte scener blev klippet ud. Der var faktisk kun 3 scener som blev klippet ud af filmen. En kærlighedsscene der foregår i Yori’s “lejlighed” i den elektroniske verden. Og en scene fra dagen derpå, i den samme “lejlighed”. Den sidste scene, er en alternativ startsekvens.

Design
Denne sektion indeholder en masse billeder (concept art) af dragterne, alle de mærkelige fartøjer i Tron osv.

Storyboarding
Indeholder alle de originale storyboards, og en storyboard/film sammenligning.

Denne udgivelse har virkelig alt hvad hjertet kan begære indenfor ekstra materiale. Der er ikke noget at komme efter. En fortjent topkarakter til denne del af DVD’en.

En kanon DVD udgivelse, med et godt billede, ok lyd og en ordentlig omgang ekstra materiale. Virkelig en DVD der er alle pengene værd.


Trailer

Der er endnu ingen trailers til denne film

Kort om filmen

Da Kevin Flynn forsøger at hacke Encom’s mainframe, for at bevise at hans arbejde er blevet stjålet, giver han sig i kast med en større udfordring end først antaget.

Det onde Master Control Program “beamer” ham ind i computerens verden, hvor han sammen med andre udstødte programmer, skal udkæmpe dødelige gladiatorkampe, bl.a. på de farlige “Light Cycles”. Her møder han Tron, et specielt sikkerhedsprogram udviklet af hans tidligere kollega Alan Bradley.

Sammen begiver de sig ud på en rejse for at bekæmpe det onde Master Control Program, og derved skabe ro og orden, både i den elektroniske og den virkelige verden.