Tropa de Elite - Elitestyrken

InstruktionJosé Padilha

MedvirkendeFábio Lago, Paulo Vilela, Marcelo Valle, Thogun, Ricardo Sodré, Patrick Santos, André Santinho, Maria Ribeiro, Erick Oliveira, Alexandre Mofatti, Thiago Mendonça, Fernanda Machado, Daniel Lentini, Caio Junqueira, Bernardo Jablonsky, Paulo Hamilton, Emerson Gomes, Thelmo Fernandes, André Felipe, Marcelo Escorel, Bruno Delia, Fernanda de Freitas, Luiz Gonzaga de Almeida, André Ramiro, Milhem Cortaz, Wagner Moura

Længde115 min

GenreAction, Action, Drama, Drama

IMDbVis på IMDb

I biografen29/08/2008


Anmeldelse

Tropa de Elite – Elitestyrken

5 6
Skarpe skud mod samfundet

Vinderen af Guldbjørnen ved dette års filmfestival i Berlin, “Tropa de Elite – Elitestyrken”, har lige fra starten været kontroversiel på grund af dens fremstilling af det brasilianske politi. Politiet forsøgte at stoppe filmens udgivelse, hvilket kun forstærkede det billede af det brasilianske politi, som “Tropa de Elite – Elitestyrken” viser. Men selvom filmens primære fokus hviler på politiet, så er det ikke kun dem, der er på dagsordenen i “Tropa de Elite – Elitestyrken”, og det er udmundet i et fremragende actiondrama.

“Tropa de Elite – Elitestyrken” omhandler tiden op til Pavens besøg i Rio de Janeiro i 1997, hvorfor det er nødvendigt at rydde op i de over 700 slumkvarterer – farvelaerne – hvor de farligste af byens forbrydere holder til. Dette skal gøres med militærpolitiets elitestyrke BOPE. I spidsen for en af styrkens grupper er filmens hovedperson Kaptajn Nascimento, som ønsker at komme ud af skudlinjen, så han kan leve et mere normalt liv sammen med sin højgravide kone.

Han er derfor på jagt efter en, som kan afløse ham i BOPE. Valget kommer til at stå imellem betjentene og vennerne Neto og Andre Matias. De to er nyuddannet betjente for det almindelige politi, men de finder hurtigt ud af, at politikorpset er korrupt i alle led og hverken har kvaler ved at lade sig bestikke til at holde sig væk fra en narkobarons område eller tvinge beskyttelsespenge ud af byens handlende. Det er ubehageligt for Neto og Andre Matias at opleve, hvordan politiet fungerer, og for Andre Matias er det særligt svært. Han læser jura i sin fritid, og da han samtidig er betjent, bliver han hurtigt upopulær hos sine medstuderende, der har mistet al tillid til politiet.

Nascimento, Neto og Andre Matias er grundlaget for filmens handling, som kan opdeles i to dele, hvor den første del primært omhandler politiet, imens anden del udspiller sig efter, at Neto og Andre Matias har meldt sig til BOPE. Her skifter filmen dog stil i en periode og går fra sine oprindelige temaer over til kun at omhandle den træning, der skal føre til optagelse i BOPE. Dette bruges der alt for lang tid på alene ud fra det faktum, som bliver præsenteret tidligere i filmen, nemlig at BOPE er Brasiliens bedste og mest veltrænede indsatsstyrke. Men selv om filmen træder vande under træningen, taber den ikke den røde snor og fortsætter handlingen på bedste vis, efter at træningen er overstået, og man er tilbage i Rio de Janeiros slumkvarterer.

“Tropa de Elite – Elitestyrken” er blevet kaldt opfølgeren til den meget roste “City of God”, som ligeledes tager udgangspunkt i Rio de Janeiros slumkvarterer, narkoproblemer og et korrupt politikorps. Men hvor man i “City of God” primært koncentrerede sig om de kriminelle, så er det i “Tropa de Elite – Elitestyrken” politi, elitestyrke og narkokriminalitet, der bliver fokuseret på. Men det er ikke kun tematikken, der gør, at filmene kan kædes sammen. Måden som handlingen bliver præsenteret på er lig den i “City of God”. Hovedpersonen Nascimento fungerer både som karakter og som fortæller og guider på den måde seeren igennem filmen, uanset om hans karakter er med i de enkelte scener. Til tider frysses billedet også fast, indtil fortælleren er færdig, ligesom i “City of God”.

Filmen understreger sin holdning til Rio de Janeiros gennemkorrupte politikorps ved ikke bare at vise politiets opførsel, men desuden lade Nascimento omtale dem ud fra sin egen synsvinkel. Men hvor Nascimento godt kan kritisere politikorpset, så forholder han sig anderledes over for sin egen elitestyrke BOPE. Dermed er det et spørgsmål, hvor det er op til den enkelte at afgøre, hvorvidt BOPE’s afhøringsmetoder og deres politik, der går på at skyde først og spørge bagefter, kan retfærdiggøres?

Ligeledes stilles der også spørgsmål ved befolkningens kritik af politiets metoder, når deres forbrug af narko er en torn i øjet på ordensmagten. Og er det helt ulogisk, at politiet tager imod bestikkelse, når det giver dem en højere indtægt og et mere sikkert liv, end hvis de valgte at bekæmpe den endeløse kriminalitet? Som andre samfundskritiske film stiller “Tropa de Elite – Elitestyrken” flere spørgsmål, end den besvarer, hvilket giver noget til efterretning, når rulleteksterne kører over lærredet.

“Tropa de Elite – Elitestyrken” ligner på overfladen et ordinært actiondrama med helte, skurke, korruption og narko, som udspiller sig i Rio de Janeiros slumkvarterer. Men når først overfladen skrælles af, byder “Tropa de Elite – Elitestyrken” på langt mere end blot et actiondrama. Der åbnes op for en samfundskritisk film, som ikke nøjes med at fokusere på det korrupte brasilianske politi og landets udbredte narkoproblemer og give det skylden for den høje kriminalitet. “Tropa de Elite – Elitestyrken” går et skridt videre og peger på, at Brasiliens kriminalitet ikke bare er de kriminelle, men hele det brasilianske samfunds skyld, og det gør filmen til en kontroversiel og tankevækkende oplevelse, pakket ind i et spændende actiondrama, som man ikke bør snyde sig selv for.


Trailer

Kort om filmen

Op til Pavens besøg i Rio de Janeiro i 1997 skal der ryddes op blandt de hårdkogte kriminelle i byens værste slumkvarter. Et sted, hvor det almindelige politi må melde pas – og i stedet indsættes en særlig eliteenhed, BOPE, som absolut ikke viser nogen nåde.