Valhalla

InstruktionJeffrey James Varab, Peter Madsen

MedvirkendeChristopher Lee, Thomas Eje, Preben Kristensen, Claus Ryskjær, Jesper Klein, Dick Kaysø, Laura Bro, Casper Madsen, Nis Bank-Mikkelsen, Gitte Jensen, Olaf Nielsen, Kirsten Rolffes, Susse Wold, Percy Edwards, Hans Clarin, Alexander Jones

Længde76 min

GenreAction, Action, Tegnefilm, Tegnefilm, Animation, Animation, Adventure, Adventure, Fantasy, Fantasy, Familie, Familie

IMDbVis på IMDb

I biografen18/07/2003

Anmeldelse

Valhalla

5 6
Inden jeg satte “Valhalla” på min DVD-afspiller, havde jeg mine bange anelser. Jeg måtte sidde og stirre på coveret i lang tid, før jeg endelig fik taget mig sammen til at smide den i maskinen. Hvorfor? Jo, fordi der er ikke noget værre end at sætte sig til at se en film, som man engang holdt meget af og ikke har set i lang tid, og så opdage, at filmens charme og appel for længst er visnet bort. Jeg frygtede, at mit gensyn med “Valhalla” ville blive en sådan oplevelse… men allerede fra filmens første sekunder var jeg fuldstændig tryllebundet – “Valhalla” er ren og skær filmisk magi.
Det skulle tage adskillige år, millioner af kroner og masser af både indenlandsk og udenlandsk talent at få tegnefilmen “Valhalla” om de nordiske guder gjort færdig. Desværre blev “Valhalla” ikke så stor en succes som håbet. Et enkelt selskab gik konkurs, sponsorer gav filmen den kolde skulder og udlandet viste ingen interesse for filmen. Men “Valhalla” har alligevel overlevet, og står i dag som en af 80’ernes mest mindeværdige filmoplevelser. Det er en film, som formår at vække tårer… og ikke blot de nostalgiske af slagsen (som jeg dog naturligvis producerede adskillige af ved mit nylige gensyn med filmen), men også ægte, naturlige tårer, fordi “Valhalla” vitterligt er et rørende mesterligt værk.

“Valhalla” er en særdeles gennemført film. Den er fantastisk velanimeret, og lydsiden er også særdeles imponerende. De danske skuespillere har med deres stemmer formået at få deres karakterer til at virke utrolig levende og udtryksfulde – især Preben Kristensen lyser i rollen som den frække og upålidelige Loke. Og så må vi bestemt heller ikke glemme Ron Goodwins fænomenale musik, som på én gang er både bred, bombastisk, storslået, underfundig, minimalistisk og afdæmpet. Goodwin bærer uden tvivl en del af æren for, at “Valhalla” har overlevet så længe.

Heldigvis er der mange andre end mig som virkelig holder af denne film, og det er takket været filmens mange fans, at “Valhalla” nu er udkommet på DVD, og at filmen samtidigt også er blevet genudgivet i de danske biografer, hvilket skete tidligere i år. Dette er en film, som virkelig fortjener at blive mindet. At filmens plot er en lille smule simpelt, gør ikke spor. Det er ideen bag filmen og måden hvorpå en stor gruppe entusiastiske unge animatorer fik sat filmen sammen, som gør den så enestående og mindeværdig. “Valhalla” er ikke blot den bedste danske tegnefilm til dato, men samtidig også en sand grandios triumf inden for dansk filmhistorie.
VideoFilmen er præsenteret i dens oprindelige 4:3 Full Screen format. Dens alder og omkostninger taget i betragtning, kommer det ikke som nogen overraskelse, at DVD’ens billedside ikke ligefrem er blandt de bedste på markedet. Men i forhold til de talløse VHS (og endda Betamax) kopier af filmen, som jeg i tidens løb har været udsat for, er dette nye DVD-transfer en sand visuel åbenbaring. Filmens korte længde hindrer fremkomsten af komprimerings-artifacts, og der er ingen ‘edge-enhancement’ at spotte overhovedet. Billedet lider desværre af en del digital støj og støv, men det bliver aldrig virkelig distraherende. Dette skyldes garanteret, at filmens oprindelige negativ ikke har været særlig godt behandlet siden den oprindelige kørsel i de danske biografer tilbage i 1986.

Filmens mange mørke scener kan desuden ofte være lidt svære at granske tydeligt, og kontrasten svinger af og til. Men ellers er der tale om en særdeles positiv overraskelse. I forbindelse med genudgivelsen af filmen i de danske biografer tidligere i år, er filmen blevet restaureret, og det kan ses. Farverne er generelt klare, præcise og stærke, uden at bløde eller svinge i styrke. Billedet er særdeles skarpt – jeg var meget overrasket over hvor sprød og levende billedsiden føltes, uden på noget som helst tidspunkt at virke blød eller ujævn.

Audio”Valhalla” udkom første gang lang tid før fænomener og begreber som Dolby Digital, THX og DTS tog verden med storm, så det kommer ikke som nogen stor overraskelse, at “Valhalla” på DVD er præsenteret i simpel Dolby Digital 2.0 format. Men ligesom DVD’ens billedside overstiger DVD’ens lydside ens ubehagelige forventninger. For første gang nogensinde, er det muligt at se “Valhalla” i ens eget hjem uden tilhørende irriterende auditiv susen. Al dialog er tydelig og ren, og lyden har en dejlig dyb bund, som gør den overraskende effektiv, på trods af, at DVD’en blot benytter sig af sølle to lydkanaler. Musikken – som ofte var nærmest umulig at høre på VHS – er også særdeles tydelig og effektiv. Der er desværre en del øjeblikke i filmen, hvor man aner en mangel på lydeffekter, og en lille del af ADR-arbejdet kunne godt have været gjort bedre, men filmens relativt stilfærdige lydside har dog også altid været en del af dens særlige charme. Det ville dog under alle omstændigheder have været rigtig fedt at have kunnet lytte til “Valhalla” med nylig-restaureret Dolby Digital 5.1 lyd.

DVD’en indeholder hele 4 lydspor på henholdsvis dansk, norsk, svensk og engelsk. Inkluderingen af det sidstnævnte engelske lydspor er en herlig detalje, som sikkert vil glæde mange. Desværre indeholder DVD’en ikke det tyske lydspor, hvor ingen anden end selveste Christopher Lee lægger stemme til både Thor og Odin.

Ekstramateriale”Valhalla” bliver udgivet i 2 forskelle DVD-udgaver i Danmark: en ordinær 1-disc udgave og en særlig “eksklusiv” 2-disc udgave. Det er den sidstnævnte jeg har valgt at kigge nærmere på i denne anmeldelse, men skulle læseren blot have lyst til at erhverve sig den lidt tyndere (og billigere) 1-disc udgave, så fjern 2 kameraer fra den nedenstående ‘ekstramateriale-rating’, og et enkelt kamera fra den sidstnævnte ‘overall-rating’.

Til start bør begge DVD’ernes særdeles flotte og animerende menuer lige nævnes. Aldrig er noget lignende set på en dansk DVD udgivelse. Det er imponerende, hvad det danske DVD-team har gjort ud af disse. De er både flotte og brugervenlige – en sjælden kombination indenfor DVD-menuer i disse dage.

Filmen befinder sig på disc 1, sammen med to glimrende kommentarspor. Det første er med filmens instruktør, Peter Madsen, som fortæller om alt fra karakterernes udvikling til de forskellige animations-stilarter som animatorerne benyttede sig af. Det er et særdeles velformuleret og oprigtigt kommentarspor med ganske få pauser.

Det andet kommentarspor er med filmens engelske med-instruktør, Jeffrey James Varab. Varab er ikke lige så interessant at lytte til som Peter Madsen, da Varab ofte har lidt svært ved at huske historien bag produktionen (man kan faktisk høre, at han har en anden person med i studiet, som ofte hjælper ham med at huske på forskellige detaljer omkring tilblivelsen af filmen). Varab kommer dog alligevel med en lang række særdeles morsomme anekdoter, og der er heldigvis meget få gentagelser fra Peter Madsen kommentarsporet.

Disc 1 giver desuden seeren mulighed for at se hele filmen i “Work Reel” format. Her bliver hele filmen præsenteret som en kombination af storyboards, rå animation og nedslidte klip fra den færdige film. Lyden er heller ikke helt færdiggjort. Det er en relativt interessant funktion, som garanteret vil interessere folk med interesse i tilblivelsen af “Valhalla” og tegnefilm i al almindelighed.

Til sidst indeholder disc 1 nogle få liniers informationer om nogle af nordisk mytologis mest prominente karakterer (en desværre lidt overfladisk tekst, som nok mest henvender sig til børn) og 3 trailere til filmen.

På disc 2 finder vi bl.a. tekstlige resumeer til de 12 første Valhalla-tegneserier og adskillige billedlige uddrag fra disse.

En enkelt “alternativ scene” (stykket sammen af en række flotte still-billeder) viser os, hvordan Loke i sin tid indgik væddemålet med Udgårs Loke omkring Quarks fremtid. Her kunne man godt have ønsket sig lidt tilhørende lydeffekter og musik.

Vi får også mulighed for at studere en række storyboards og forskellen mellem disse og det endelige færdige produkt. Der er også 11 forskellige interessante billedgallerier på DVD’en.

“Bag om Valhalla” er en interessant og overraskende dybdeborende dokumentar på blot 13 minutter. Den oprindeligt hollandske animator Hans Perk fortæller her om hele projektets historie. Men Hans Perks accent, kombineret med hans alt-for-hurtige verbale tempo, gør det desværre ofte lidt svært at følge med – måske er det derfor, at det er muligt at se dokumentaren med danske undertekster?

Pakkens guldklump er dog uden tvivl inkluderingen af samtlige 8 yderst morsomme Quark korttegnefilm, som mange nok har set i fjernsynet. De præsenteres alle med både dansk og engelsk tale (på nær én, som blot bliver præsenteret på engelsk), og selveste John Cleese lægger stemme til en figur i en af filmene. Tilsammen varer filmene omtrent 50 minutter.

Sætter man disc 2 i sit DVD-ROM drev får man adgang til en række uddrag fra diverse gamle aviser og foldere omhandlende filmen og Valhalla-tegneserierne, en meget lang række still-billeder, plakat-billeder og storyboards, og hele 17 Quark søndagsstriber.

Det er herligt endelig at kunne nyde “Valhalla” på DVD. Denne tidløse danske klassiker er en uundværlig DVD for enhver tegnefilms-entusiast. Jeg vil opfordre alle danske DVD-ejere til at erhverve sig denne strålende DVD, som er den mest imponerende danske DVD-udgivelse, jeg endnu er stødt på.

Trailer

Der er endnu ingen trailers til denne film

Kort om filmen

Vikingedrengen Tjalfe bor i menneskenes land, Midgård. En dag kommer tordenguden Thor og hans ledsager, Loke, på besøg. Den listige Loke lokker Tjalfe til at brække en af knoglerne på resterne af Thors ged, som de spiste til aftensmad. Men næste dag vækker Thor geden til live – og den er nu halt. Som straf skal Tjalfe følge med Thor til gudernes land, Asgård, og tjene der. Tjalfes lillesøster Røskva sniger sig med. I Thors hjem møder de det lille jættebarn, Quark, som laver frygtelig meget ballade. Thor, Loke, Røskva og Tjalfe tager til Udgård for at aflevere Quark til det sted, han hører til.