Af: Andreas Ebbesen Jensen | Udgivet: 2014-11-23

December er lige rundt om hjørnet, og vanen tro bliver biograferne snart oversvømmet med film om nisser, julemænd og bjældeklang. Den første har allerede ramt biograferne i form af “Familien Jul”. Men det behøver ikke altid være sukkersød underholdning. Filmz bringer her et bud på de fem bedste alternative julefilm.

5. “Bad Santa

I “Bad Santa” går vejen til julemandens hjerte ikke gennem en skål varm risengrød med en smørklat på toppen. Her skal der stærkere sager til. Billy Bob Thorntons kriminelle julemand får kun julelys i øjnene, når han stirrer ned i bunden af en whiskyflaske eller horer sig igennem personalet i det storcenter, han arbejder i. Thornton har sjældent været bedre end i denne herligt politisk ukorrekte julegodte. En perfekt sort komedie til at skylle smagen af den søde marcipan og de klæge julekager væk med.4. “Bossen og bumsen

Vi bliver lidt ved de afdankede julemænd. I John Landis’ “Bossen og bumsen” bytter den hjemløse Eddie Murphy roller med børsmægleren Dan Aykroyd, og der går ikke længe før sidstnævnte rammer bunden med et brag. I en af de sjoveste scener vralter Aykroyd hamrende stiv ind i en bybus iført et uvasket julemandskostume og fisker en klam skinke frem fra sit skæg, som han fortærer med hud og hår. Kort tid efter sætter han en pistol mod sin egen tinding. Så meget for den julestemning!3. “Gremlins

Der er ikke noget, der kan spolere julefreden som en flok anarkistiske gremlins. Drillenisserne i Joe Dantes sorte komedie “Gremlins” er ikke sådan at spøge med, og da først de grønne væsner går løs på den lille amerikanske forstad, efterlader de sig et spor af blod og grønt slim i den nyfaldne sne. “Gremlins” er en skøn blanding af b-film, sort komik og gakkede gys, der ikke har mistet sin glans her 30 år efter premieren.2. “Nightmare Before Christmas

Præmissen for Tim Burton og Henry Selicks fantastiske dukkefilm “The Nightmare Before Christmas” er genial i al sin enkelhed. Halloweens ubestridte skræmmekonge Jack Skeleton er blevet træt af gys og gru. Derfor kidnapper han julemanden for at prøve kræfter med at sprede julestemning frem for skræk og rædsel – hvilket selvfølgelig ikke går helt efter planen. Instruktionen er mesterlig, billederne er uforglemmelige og Danny Elfmans soundtrack er umuligt ikke at synge med på.


1. “Die Hard

”Ho, ho, ho. Now I Have a Machine Gun”. Bruce Willis’ fik sit store gennembrud som den spøgefulde og hårdtslående politimand John McClane i John McTiernans actionklassiker “Die Hard”. Og der er ikke noget som indvarsler julens komme som gode gamle Bruce, der pløjer sig igennem en hær af tyske terrorister, mens han strør om sig med uforglemmelige oneliners. Det er ikke blot den bedste alternative julefilm nogensinde, men også den perfekte actionfilm. Og mere kan man jo egentlig ikke ønske sig.


Gravatar

#1 Silver666 7 år siden

Bortset fra Bad Santa som jeg ikke brød mig om.
Så er det nogle gode valg :-)
Gravatar

#2 Frederik 7 år siden

Shane Black har en tendens til at placere hans film i juletiden. Dødbringende våben, Kiss Kiss Bang Bang osv. er alle fantastiske.
Gravatar

#3 Kaizer Soze 7 år siden

Jeg havde byttet "Nightmare Before Christmas" ud med "Fars fede juleferie" :)
Gravatar

#4 savomilosevic9 7 år siden

Jeg havde haft Silent Night, Deadly Night med på listen i stedet for Bad Santa og Batman Returns i stedet for Nightmare Before Christmas.
Gravatar

#5 MystiskeMox 7 år siden

Jeg foretrækker de mere traditionelle julefilm, men det er gode film der er valgt som de lidt mere utraditionelle.

Die Hard går ofte under julefilm, men jeg synes nu ikke den har ret meget med en julefilm at gøre, andet end at den foregår i julen. Julen er bare sat ind, den kunne lige så godt foregå på et andet tidspunkt.

Gravatar

#6 pleuph 7 år siden

Synes også Bad Santa skal udskiftes med Christmas Vacation.
Men Die Hard er awesome, punktum ;-)
Pløf?

Oink!
Gravatar

#7 Gasivodo 7 år siden

Ganske udmærket liste: MEN!!!
http://www.imdb.com/title/tt0424205/reference

..vinder over: DIE HARD!

Er blevet en blød udsendt, efter tre gange med skarpt(i fronten)

Denne film/Dette værk = tudefjæs! Og ér dette íkke en JULEFILM?

Bevares; (2014 feministisk look) der er endda kvinder med i den...?
"..are there any women here today?.."

'Life of Brian'(1979) = fra dengang, man GODT måtte... :-(
Gravatar

#8 NightBreaker 7 år siden

Jeg kender nu min Die Hard ret godt. Og det er alså "Now I have a machine gun, ho ho ho"

Skriv ny kommentar: