Af: Benway | Udgivet: 2010-07-24

Der findes næppe mange andre filmstjerner, hvis omdømme har ændret sig så drastisk som Tom Cruises. Efter at have brudt igennem som ambitiøs ung mand i “Risky Business” og sej pilot i “Top Gun” virkede det som om, at han bare gik fra sejr til sejr de kommende år, efterhånden som en lang række imponerende film blev føjet til hans cv. Ganske vist var han ingen stor skuespiller som sådan, men hans karisma og evne til at føje energi til film var uden for diskussion.

Mens succesen inden for film har været rimelig stabil, så har de andre sider af Cruises liv til gengæld været årsag til megen omtale, og billedet af ham som et småskørt medlem af Scientology er blevet dominerende. Selvom han har været en del af Scientology i mange år, så er det dog først i de senere, at det for alvor er kommet til at fylde meget – og endda har smittet af på filmkarrieren.

Det var efter sigende hans første kone – skuespilleren og Playboy-modellen Mimi Rogers – der introducerede Cruise til Scientology. Som i så mange andre tilfælde, hvad enten det drejer sig om Moon-bevægelsen eller Jehovas Vidner, så indfanges ofrene ved at udnytte en svaghed, og i dette tilfælde lader det til at have været Cruises ordblindhed, som blev angrebspunktet. Det mindreværdsskabende handikap blev afhjulpet, den blinde loyalitet blev vundet, og i dag er der endda mange rygter om, at Cruise hører til de højest placerede medlemmer af Scientology. Andrew Morton, der står bag en biografi om Cruise, vurderer endda, at han reelt er nummer to i organisationen. Morton mener desuden, at uden Cruise ville Scientology kun være en skygge af, hvad det er i dag, og at Cruise ikke mindst har gavnet organisationen ved at stå bag rekrutteringen af celebre stjerner såsom Will Smith og Jade Pinkett Smith.

En af de første kontroverser brød ud, da skuespillerinden Brooke Shields åbenhjertigt fortalte på Oprah Winfreys show om den fødselsdepression, hun havde lidt af, og om hvordan hendes behandling med antidepressiv medicin havde hjulpet. Med et usædvanligt usympatisk træk fordømte Cruise offentligt hendes brug af medicin – helt i tråd med Scientologys syn på sagen – og antydede ligefrem, at det var medicinen, der var årsag til hendes kvaler og synkende karriere. Shields var dog hurtig til at slå igen og svarede prompte, at hun ”ikke tager råd fra folk, der tror på rumvæsner” – med slet skjult henvisning til Scientologys tro på flyvende tallerkener og den onde intergalaktiske rumkejser Xenu.

Tingene blev imidlertid værre endnu, da Cruise i “The Today Show” kom i en uventet debat, og efter at være blevet hårdt presset af intervieweren afviste han pure psykiateres arbejde og de mange positive resultater, som medicinering har haft for mennesker med psykiske lidelser med ordene ”Du kender ikke historien bag psykiatri. Det gør jeg!” En noget flot udtalelse fra en Hollywood-skuespiller, der vist ikke hørte til de mest læsestærke.

Tom Cruises bemærkninger er blevet sammenlignet med de kontroversielle udtalelser, som f.eks. Mel Gibson er kommet med, men en afgørende forskel er, at Gibson har undskyldt offentligt i alle tilfælde, og at han har vedkendt sig at være alkoholiker og maniodepressiv med voldsomme humørsvingninger. Tom Cruises udtalelser er derimod sagt med fuld ro og overlæg, og selvom han delvist har trukket i land i forhold til Brooke Shields, så har hans holdning ikke ændret sig det mindste.

Hans rygte som lidt af en tosse blev dog først for alvor grundlagt, da en intern video fra Scientology slap ud på nettet, og folk med deres egne øjne kunne opleve en manisk udseende Tom Cruise, der – til tonerne af temaet fra “Mission Impossible” – udbreder Scientologys budskab: At verden er opdelt i scientologer og tilskuere (eller set med Harry Potter-briller: troldmænd og mugglere), og at man skal lære at konfrontere modstanderne og rekruttere dem. Som videoen går sin gang, bryder Cruise mere eller mindre vilkårligt ud i nærmest spastisk latter, og det er vanskeligt at få indtryk af andet, end at man bevidner en fanatiker, som det er slået fuldstændig klik for.

Scientology har lige siden uden held forsøgt på at få videoen fjernet fra nettet, men at den ikke var nogen enkeltstående beretning om Cruises sindstilstand blev tydeligt, da han kort efter optrådte på Oprah Winfreys show, hvor han som en besat hoppede op og ned i sofaen, sprang ned på gulvet og forsøgte at fribryde med den arme Oprah, der mest af alt lignede en, som desperat ønskede sig et andet sted hen – en tanke, som det ikke just er svært at følge hende i. Cruises karriere lod for alvor til at have taget skade, og for første gang var hans popularitet decideret lav. Han fik dog genoprettet en del af den med den morsomme og næsten ugenkendelige Les Grossman-figur fra “Tropic Thunder”, men hvorvidt det kommer til at få afgørende betydning er endnu uklart. Indtil videre har det ikke kunnet redde “Knight and Day”, der har fået en skuffende modtagelse.

En af de mest overraskende drejninger dukkede dog op, da det tidligere højtrangerende Scientology-medlem Mark Rathbun fortalte, at organisationens leder David Miscavige i al hemmelighed havde beordrede ham til at optage Cruises bekendelser efter bruddet med Nicole Kidman. De skulle efter sigende være af sådan en karakter, at Miscavige ofte morede sig over at læse dem op om aftenen, mens han sippede af et glas whisky og grinede højlydt over indholdet. Rathbun tilføjede en besked på sin blog, hvori han direkte henvendt til Tom Cruise skrev ”Vågn op Tom. Det er ikke for sent,” men om det vil have nogen effekt på en, der lader til allerede at være så langt ud, er dog nok temmelig tvivlsomt.

Er du enig i kritikken af Tom Cruise? Klik på “Deltag i debatten” nedenfor, og diskuter i forummet.

Klik også ind på Filmz TV: Tom Cruise – Hollywoods Top Gun, og se mere om højdepunkterne i Cruises filmkarriere.

Gravatar

#1 Collateral 13 år siden

Jeg har besluttet mig for at se "Knight and Day" fordi jeg syntes den så morsom ud. Nu tilføjer jeg så grunden at jeg ønsker at støtte Tom Cruise i at han skal have lov til at være tosset, så længe han bliver ved at præsentere publikum for godt skuespil.
"You can't please everybody. In fact sometimes I don't please anybody" - Oliver Stone
Gravatar

#2 MOVIE1000 13 år siden

Jeg synes altid Tom har været underholdene, lige meget hvad han end har gjort, og det er bare det fede ved ham, og det håber jeg han bliver ved med, både på film og i talkshows.
The earth is not a cold dead place, this is not a cold dead place.
Gravatar

#3 amadoR 13 år siden

Har aldrig rigtig kunne hoppe på ham, primært pga. hans forhold med Scientology.

Gravatar

#4 filmz-Coney 13 år siden

Jeg vidste ikke at Will Smith også var scientolog... Endnu en skuespiller jeg må vælge fra:( Faktisk lidt en skam da jeg fandt hans film ganske underholdende... Men jeg kan ganske enkelt ikke støtte den slags... Hverken direkte eller indirekte...
Gravatar

#5 Kruse 13 år siden

Jeg hørte dog noget med at Will Smith alligevel ikke var medlem af Scientology.
"Dave, this conversation can serve no purpose anymore. Goodbye."
Gravatar

#6 mbk 13 år siden

Jeg indrømmer gerne at være meget påvirket af sladderbladenes skriverier om ham, men kan slet ikke snuppe ham. Han er simpelthen for langt ude til mig og jeg går konsekvent en stor bue uden om hans film (uanset indhold og medskuespillere).
Gravatar

#7 Twister 13 år siden

Jeg bryder mig ikke om Tom Cruises person (eller ihvertfald på den måde som han er blevet fremstillet i mange år snart), men jeg synes han er en ganske glimrende skuespiller så på den front har han min støtte og jeg ser stadig en hel del af hans film. Manden udfører jo et godt stykke arbejde med mange af de roller han besætter og det skal han retfærdigvis have kredit for. Scientology suporter eller ej.
“I should say that I was a visual person. I experience with my eyes and never, or rarely, with my ears...to my constant regret.” - Fritz Lang
Gravatar

#8 filmz-Bruce 13 år siden

Hehe, meget interessant artikel Benway :)

Jeg bryder mig ikke om fyren (altså Benway ... just kidding!!!) og det er kun ganske få af hans præstationer på film, som siger mig noget, Magnolia (hvor han vil blot spiller sig selv som hovedperson i Scientology), Collateral og Minority Report. Jeg må desværre også tilstå, at det er svært ikke at være påvirket til en vis grad af Cruises karaktér uden for filmens verden, på film, nu man har set ham dumme sig gang på gang. Således føler jeg ikke mere, at hans præstationer virker overbevisende, eller rettere naturlig. Knight and Day føles for overstadig.
Wishlist hos Axelmusic: http://www.axelmusic.com/wishlist.php?uid=11140
Gravatar

#9 filmz-jonasgr 13 år siden

Jeg har hverken noget imod ham som person eller som skuespiller. Jeg kender ham ikke og som skuespiller synes jeg han er meget dygtig. Ikke fordi det siger noget om hans skuespilsevner, men han er ikke kommet let til det. Han har en ganske svær opvækst og derfor har Scientology nok været en af udvejene han kunne finde.
Og det er sikkert også ganske fin.

Det er til gengæld en person jeg rigtig godt kunne tænke mig at have en snak med.
"I was afraid, I'd eat your brains
'Cause I'm evil"
Gravatar

#10 Viggo 13 år siden

"Tingene blev imidlertid værre endnu, da Cruise i "The Today Show" kom i en uventet debat, og efter at være blevet hårdt presset af intervieweren afviste han pure psykiateres arbejde og de mange positive resultater, som medicinering har haft for mennesker med psykiske lidelser med ordene "Du kender ikke historien bag psykiatri. Det gør jeg!" En noget flot udtalelse fra en Hollywood-skuespiller, der vist ikke hørte til de mest læsestærke."

Der blev jeg lidt irriteret og mistede respekt for denne artikel (markeret med fed).

Han virker rolig og sammenfattet, og det virker ikke som en presset situation. Han har sine idéer/holdninger, og selv om jeg umiddelbart ikke er enig, synes jeg det gav lidt at tænke over. Intervieweren komplementerede da også hans (for ham) overraskende viden om emnet.

Men at slå på hans intelligens/troværdighed
(eller måske det bare er for at "slå" lidt på ham da artiklen bare går ud på at more (hvilket den ikke ligger op til "Er du enig i kritikken af Tom Cruise? Klik på "Deltag i debatten" nedenfor, og diskuter i forummet."))
fordi han er ordblind synes jeg er fjollet (lider ikke selv af ordblindhed).

Berømte ordblinde mennesker

Og så stjæler vi lige lidt fra (den engelske) wikipedia også,
"... dyslexia is not an intellectual disability ..." "Dyslexia and IQ are not interrelated, since reading and cognition develop independently in individuals who have dyslexia."Skriv ny kommentar: