Af: Morten Vejlgaard Just | Udgivet: 2014-08-19

En god idé fortjener at blive genbrugt. Ud fra den devise bliver mange film skabt. Der lånes lidt her, og der kopieres lidt der. Nogle tager skridtet helt ud og genindspiller hele film. Det kan enten være for at slippe for at tekste, synkronisere eller fordi originalen trænger til et ansigtsløft i en ny tid. I denne uge har japanske “Unforgiven” premiere i Cinemateket. Filmen er et remake af Clint Eastwoods 90’er-klassiker “De nådesløse”. Filmz peger her på fem af de bedste remakes igennem tiden.

5. “The Amazing Spider-Man

Sam Raimis “Spider-Man” fra 2002 gav superheltefilmen sit endelige gennembrud i det nye årtusinde. Med en drenget Tobey Maguire og en sød Kirsten Dunst blev filmen et hit. Allerede 10 år efter skulle den genindspilles i en version, der er lige så god som originalen, og med et mere ungdommeligt fokus som gjorde franchisen godt.4. “Frygtens pris (Sorcerer)

Henri-Georges Clouzots suspensehit “Frygtens pris” fra 1953 var stramt udført. William Friedkin tog den 24 år senere i en afgørende anden retning. Plottet var det samme – lastbiler på tur igennem junglen med dynamit ombord – men hos New Hollywood-instruktøren blev filmen større og vildere – episk.3. “Angst æder sjæle op

Douglas Sirks romantiske klassiker “Med kærlighedens ret” fra 1955, der omhandlede en ældre enkekvindes begær efter en yngre mand, fik i tyske Rainer Werner Fassbinders remake fra 1974 en noget anden drejning. Her er konflikten ikke bygget på spørgsmålet om alder, men derimod indvandrerspørgsmålet.2. “Let Me In

Lad den rette komme ind” var en mindre sensation, da den viste, hvordan en vampyrfilm også kunne se ud. Derfor var mange bange anelser, da den svenske vampyrvision skulle oversættes til hollywoodsk. Det klarede Matt Reeves, der for tiden er aktuel med “Abernes planet: Revolutionen”, dog til topkarakter.1. “The Big Lebowski

Få ved det, men brødrene Coens kultfilm er faktisk en genindspilning af “Sternwood-mysteriet”. En detektiv-noir, der er ganske indviklet. Det har de to film tilfælles sammen med Los Angeles, en mystisk rigmand og en løssluppen datter. Men der er dog ret langt fra Humphrey Bogarts rappe replik til The Dudes knap så rappe noget som helst.


Gravatar

#11 Kisbye 5 år siden

En anden ting er, at jeg har det stærkt på fornemmelsen at det er en person der sidder og laver de her lister.
Snakker i sammen/stemmer i redaktionen om hvad film der skal på de her lister? eller er det mere en Morten Vejlgaard Just liste?

Det havde været langt sjovere og interessant, hvis det havde været alle brugerne herinde der nominere og stemte om hvad der skulle være på top listerne. Det kunne jo så munde ud i en Filmz-Toppen artikel. Det gør man jo så mange andre steder.

Det ville ikke være så besværligt igen, at sætte igang, men der er nok desvære ved at være for få brugere herinde til det, desvære :(
Imagine an elephant with the flu. One sneeze and it breaks it's bloody neck - Fukkatsu no hi AKA Virus (1980)
Gravatar

#12 skittlez 5 år siden

Det giver i min optik ikke den fjerneste mening, at have The Big Lebowski med. Ved godt, det bliver nævnt af andre, men så er de fleste film, jeg kan komme i tanke om, remakes. The Amazing Spider-Man ville jeg heller aldrig nogensinde kategorisere som et remake. Sure, hans onkel dør, han bliver bidt af en edderkop, men resten er rimeligt forskelligt. Tjek, begge er bygget på den samme karakter, men så burde alle franchise-film være remakes og så er The Dark Knight, I ved, remaket af Batman & Robin, altså en større forbedring.
http://www.facebook.com/DampMusik
Gravatar

#13 Morten Vejlgaard Just 5 år siden

#10 Godt spørgsmål. Du har helt ret, vi kunne sagtens lave en top 20 eller 100, men der har vi valgt, at vi hellere vil have forum på banen til at fylde på med titler, så det ikke bare bliver vores ævl, der får plads.
Gravatar

#14 Morten Vejlgaard Just 5 år siden

#11 Vi forsøger at have flere øjne på det meste, vi udgiver herinde, men i sidste ende er det naturligvis den, der lægger navn til, som må stå inde for skidtet. Så din fornemmelse er helt rigtig: over sommeren er det primært min autograf, der har været på toplisterne. Men jeg kan trøste med, at der snart kommer nye input på den front :)

Listerne er ikke tænkt demokratiske, men derimod som et oplæg til diskussion. Den demokratiske liste får vi lavet hver uge i vores poll, der normalt kommer over 1000 stemmer, hvilket faktisk gør den statistisk valid her på Filmz. Og så kan jeg berolige dig med, at vi i 2014 aldrig har haft så mange brugere som nu, så vent lidt med at begrave Filmz :)
Gravatar

#15 Kisbye 5 år siden

De her polls er gode til små afstemninger, men hvis vi foreksempel skulle lave en liste over Filmz brugernes Top 250 film, så ville det system jo nok komme til kort.

Det jeg mener, er at give mulighed for både at nominere og stemme på film til en sådan liste. Som sagt, er der mange filmhjemmesider og filmmagasiner der laver den slags på baggrund af deres brugere og læsere.

Et par eksempler på hvordan det kan foregå:

DAHF Top 50
Hver bruger nominere 20 film.
De har valgt at folk bare poster film-titlen.
Det er nok ikke den bedste måde at gøre det på, da det kan skabe forvirring og det må have været noget af et arbejde at regne resultatet ud.

reddit top 250
Her stemmer kan man stemme på 5 film, ved at poste IMDb link. Det er lidt bedre.

iCM Forum's 500<400 (2014)
Der er altid en eller anden afstemning igang på ICM Forum, men de foregår for det meste på den samme måde.
Brugerne laver en IMDb liste (eller ICM liste) med de film de gerne vil nominere/stemme på og poster linket i tråden. Det smarte er, at man kan downloade listerne fra IMDb som en CSV fil og så ved at hjælp af et script i Excel udregne resultatet mere eller mindre automatisk.
Måske den bedste måde. Det kræver dog at deltagerne har en IMDb konto og laver en liste, men det er jo heller ikke fordi det er så svært at gøre.


Et sådan projekt vil skabe brugerindragelse og drive. Ud over DAHF listen, så findes der vel heller ikke så mange af den slags danske lister?
Det kræver jo bare at der er en hvis aktivitet. Hvis der kun er to der deltager, så bliver det jo nok en lidt underlig liste :)
Hvis der er så mange brugere som du siger, så er de ihvertfald ikke særlig aktiv på forummet. Den har jo været godt død siden de andre skred.

I kan jo tænke over det.
Imagine an elephant with the flu. One sneeze and it breaks it's bloody neck - Fukkatsu no hi AKA Virus (1980)
Gravatar

#16 Morten Vejlgaard Just 5 år siden

#15 God idé. Klart værd at teste, men vil gerne vente til sommerferien definitivt er afblæst.
Gravatar

#17 TP-DK 5 år siden

Men The Amazing Spiderman er vel ikke et remake, men mere en filmatisering af, sjovt nok, The Amazing Spiderman tegneserien?
"I'm single! I love being single! I haven't had this much sex since I was a Boy Scout leader!"
Gravatar

#18 Morten Vejlgaard Just 5 år siden

#17 Det kan man helt klart argumentere for. Gjorde instruktøren vist også selv. Så man kan fint sige, at det er blot et reboot uden tilknytning til Raimis. Flere, der vil sige det modsatte også. Her kaldes den konsekvent et remake: http://www.hollywoodreporter.com/news/amazing-spid...

Kommer nok an på, hvor snævert eller bredt et remake-begreb, men vælger at arbejde med. Toppen her er afgjort i den brede afdeling :)
Gravatar

#19 BabyJaneFirefly 5 år siden

Selvom jeg måske ikke selv ville kvalificere den som et remake, så synes jeg sgu det er rart at se The Amazing Spider-Man få lidt kærlighed. Jeg er sikkert en af de få der finder den lysår bedre end Raimi's film.
"And to what do I owe this dubious pleasure?" - Evil Ed Thompson
Gravatar

#20 Kviesgaard 5 år siden

#19

Tja jeg er så en af dem, der er mere til Sam Raimi's version. Webb's udgave har aldrig rigtig fået mig i sit net.
Den Jyske Marvel-fan. Oh Yeah

Skriv ny kommentar: