Af: Morten Vejlgaard Just | Udgivet: 2014-02-24

Om en uge er vi klogere. Ud på den danske nat til mandag får én film Oscar-prisen for årets bedste film. Prisen betyder, at vinderfilmen vil blive set af mange flere mennesker end ellers, hvilket betyder flere penge og flere nye filmforsøg til folkene bag. Nogle gange har det været gode film, som har fået prisen, andre gange ikke så gode film, der har fået den. Nogle huskes, andre er glemt. Her er vores bud på de fem bedste vindere.

5. “Casablanca

Den er blevet kaldt ‘verdens bedste B-film’. Den ulykkelige kærlighed imellem Humphrey Bogarts Rick og Ingrid Bergmans Ilsa er tyk som cigarrøgen i Rick’s Café. Filmen er guilty pleasure med sine underholdende oneliners, men også en modig film, der blev Oscar-belønnet for at sige nazismen imod på et tidspunkt, hvor verden stadig ikke vidste, hvem der ville vinde 2. Verdenskrig. Og så var den altså Bogart, når han var bedst. I introen sidder han kynisk og spiller skak imod sig selv – han er en splittet mand altid med en oneliner klar: ”Of all the gin joints, in all the towns, in all the world, she walks into mine.”4. “No Country for Old Men

En atypisk Oscar-vinder af et par atypiske brødre. Coen-brødrenes Cormac McCarthy-filmatisering er deres mørkeste film, der gav Javier Bardem et definitivt gennembrud som stjernepsykopaten Anton Chigurh, der lader sin lykkemønt bestemme, om der skal dræbes eller ej. At spille så ond med den mærkelige hårhjelm af en frisure er en præstation i sig selv. Han og filmen giver et uafrysteligt portræt af ondskabens uforståelige natur, som er og virker så meningsløs, hvilket Josh Brolins pengegriske antihelt får at mærke på egen krop. En simpel thriller om jagten på en kuffert med penge? Hmm, tag lige og se den igen.3. “All About Eve

En rigtig Hollywood-om-Hollywood-film. Bette Davis spiller skuespillerstjernen på toppen, der falder, og op stiger den unge Eve, der udenpå er lige så sød, som hun er en kold, kynisk bitch indeni. Hun vil gøre det, der skal til for at nå stjernehimlen i en film, der er blandt de bedste inden for klassisk film noir, hvor moral er lig med Sotji (en by i Rusland), og kvinderne er fanden selv. Særligt er filmens mange twists en fornøjelse at blive røvrendt af, og husk så (Eve): filmanmelderen ler altid sidst og bedst.2. “The Godfather II

Som at vælge imellem to sønner. Den første udfolder episk, hvordan en ny mafiaboss tager over for den gamle. Den anden er en dobbeltfortælling om, hvordan den gamle steg til tops, og hvordan den nye begynder at falde fra toppen. Begge blandt de bedste gangsterfilm til dato. Her er valgt den lidt mere dynamiske anden film, der både er forud- og efterfølger til den første film om Corleone-familien. Vi følger Robert De Niros unge Vito og hans emigrant-historie fra Sicilien til den nye verden i New York. Tilbage til fremtiden trænger den cubanske revolutions trængsler sig på for sønnen Michaels gangsterforretninger. Den store Amerika-fortælling samt historien om en dysfunktionel familie gør denne til en af de helt store.1. “Lawrence of Arabia

Ironisk nok er det en brite, der indtager pladsen for bedste Oscar-film i historien. David Leans episke 1. verdenskrigs-fortælling om den utilpassede løjtnant T. E. Lawrence, der kæmpede på arabernes side under krigen, er bare stor på alle måder. Med sine fire timer, dekadent store ørkenscenerier, Maurice Jarres overdådige musik og Peter O’Tooles legendariske, glasblå øjne er filmen ikke bare en storfilm, men en stor storfilm, som de ikke bliver lavet mere. Måske er fire timer meget, men når du får forklaret problemerne i Mellemøsten og kolonialismen krydret med et forfængeligt menneskes farlige flirt med krigens ondskab og ørkenens farlige galskab på den tid, så er de godt givet ud.

Gravatar

#1 Geekalot 10 år siden

mig det er galt med eller dig der ikke kan dine film ? Men da jeg så, Filmz-toppen: De bedste Oscar-vindere, manglede der bare Schindlers liste...... slår hvertfal op til flere af dine valgte film. :)
Gravatar

#2 Ispep 10 år siden

Svært at koge det ned til blot 5 stykker, men det er også ret svært at komme uden om enkelte stykker på din liste, Morten.
Gravatar

#3 Morten Vejlgaard Just 10 år siden

#2 Skal jo ikke være let - stik mig dine.
Gravatar

#4 Ispep 10 år siden

#3

Pyha!! 3 af dine (4, 2 og 1 plads) ville jeg også kunne forsvare, men hvis jeg skulle vælge 5 friske, hvilket næsten er umuligt og jeg vil nok ændre det 25 gange, så umiddelbart ville det være:

One Flew over the Cuckoo's Nest
Godfather
The Deer Hunter
The Silence of the Lambs
Unforgiven
Gravatar

#5 MadMartigan 10 år siden

One Flew over the cuckoos nest
Silence of the lambs
Godfather
Casablanca
Godfather II
I'm your huckleberry...
Gravatar

#6 Fredag 10 år siden

Fantastiske film, selv om jeg ikke ved om de ville være mine fem bud. Jeg giver dog de fire ud af de fem, 10/10 på IMDb. Kun All About Eve ved jeg ikke helt om jeg rater til tops. Så skulle den genses, for at vurdere det:) Men god er den bestemt!

Andre film jeg holder lige så højt er, jeg nævner i flæng:

Ben-Hur
Gone With The Wind
Lord Of The Rings: The Return Of The King (selv om den hører sammen med de to første film)
Bridge On The Riwer Kwai
Schindlers List
Rocky
Braveheart
Gravatar

#7 Herrguth 10 år siden

Min top 10 af Oscar-vindere:

1. One Flew Over the Cuckoo's Nest
2. Schindler's List
3. American Beauty
4. The Sound of Music
5. The Silence of the Lambs
6. Gone With the Wind
7. The Apartment
8. The English Patient
9. My Fair Lady
10. Casablanca

Jeg må dog med skam i stemmen indrømme, at jeg aldrig har fået set film som The Bridge on the River Kwai, All About Eve, Lawrence of Arabia, Amadeus, The Deer Hunter, From Here to Eternity og On the Waterfront.

Dog har jeg set Godfather-filmene, og de siger mig ikke særlig meget.
Gravatar

#8 MadMartigan 10 år siden

#7
Don't ever take sides with anyone against the Family again. Ever!
I'm your huckleberry...
Gravatar

#9 Herrguth 10 år siden

:D :D :D
Jeg ved godt, at jeg nok står ret alene med mit forhold (eller mangel på samme) til Godfather-filmene. Jeg må nok erkende, at det er hele genren. Mafia-/gangsterfilm siger mig ikke det helt store, og jeg finder dem bare kedelige. Hvis jeg dog skal nævne de bedste film jeg har set i genren, så er det netop "Godfather II" og så "Casino".
Men ellers er det bare en genre jeg generelt prøver at undgå.
Gravatar

#10 akerman 10 år siden

Du glemte da Crash?

fnis

Skriv ny kommentar: