Filmanbefalinger kan være store eller små, kendte eller mindre kendte film. Og denne gang er det kommet til en film, der slet ikke kom i biografen, men en “direct-to-streaming” film fra 2019 (2020 i DK). Det er nemlig HBO-filmen ‘Bad Education’, der overraskede samtlige anmeldere verden over på skuespil, instruktion, intensitet og manuskript.

‘Bad Education’ fortæller den sande historie om en High School på Long Island i de tidlige 00’ere, der for alt i verden vil være Nr. 1 blandt de bedste skoler i USA. Den forreste figur med faklen i mørket er rektoren Dr. Frank Tassone (spillet formidabelt af Hugh Jackman) der af hele sit hjerte vil jobbet så meget at han med sin tætteste kollega Pam Gluckin (også fantastisk spillet af Allison Janney) sidder efter arbejdstid og memorerer alle de ansattes navne og undervisningsfag.

Det hele begynder at gå skævt da bestyrelsen opdager at skolens konto er blevet brugt til private ærinder, og det snart vil vise sig at det kun er toppen af isbjerget. Og det drejer sig om flere ansatte på skolen der nyder godt af skatteydernes penge.

Selvom skolen dækker det med sygemeldinger og tys tys metoder, så bliver historien kuglegravet af en journalist, men ikke hvilken som helst. Nemlig en elev fra skolebladet (igen spillet sublimt af Geraldine Viswanathan).

‘Bad Education’ fangede mig allerede fra traileren. Der var noget enormt tryllebindende ved castet og universet som jeg vidste, at jeg bare måtte se.

Så da jeg så den første gang under corona-nedlukningen og min mavefornemmelse holdte stik, så blev jeg enormt skuffet, da jeg fandt ud af, at filmen kun har vundet 4 priser ved 3 prisuddelinger ud af 18 nomineringer.

‘Bad Education’ er en af de mest undervurderet film inden for de seneste år. Den er ikke action-packed fra start til slut, den er ikke neglebidende-skide-i-bukserne-intens. Den minder mere om den slags spændende historier som ens kammerat fortæller om som man bliver opslugt af og glæder sig til at fortælle videre. Eller den slags nyheder som bliver breaket i tv’et som man bagefter bruger en hel aften på at google om når man burde gå i seng. Den er ikke fyldt med flerdimensionelle karakterer eller mindeværdige replikker. Men man keder sig ikke et eneste sekund på trods.

Det specielle ved filmen er, at manuskriptet er co-skrevet af Mike Makowsky, som selv gik på skolen, da sagen udspillede sig. Så den er skrevet af en, der har kendt de rigtige karakterer på førstehånd, og som har kunnet lave ærlig research.

Det eneste instruktøren Cory Finley har på cv’et før ‘Bad Education’ er den lille film ‘Thoroughbreds’ fra 2017, der følger to teenagepiger, Lily (spillet af Anya Taylor-Joy) og Amanda (spillet af Olivia Cooke), der genoptager deres venskab efter flere års adskillelse. Da de genforenes, opdager de, at de har forandret sig på forskellige måder: Lily er en velhavende pige med en lys fremtid, mens Amanda er mere ligeglad og er blevet manipulerende og uemotiv. De to udvikler en umage venskab og begynder at udtænke en plan om at dræbe Lilys stedfar, som hun hader. Filmen udforsker temaer som klasseforskelle, manipulation og mangel på empati. ‘Thoroughbreds’ blev rost for sine intense præstationer, især fra Taylor-Joy og Cooke, samt for dens stilfulde cinematografi.

Det er en formidabel anden film Finley får lavet med et fantastisk cast. Især Hugh Jackman og Allison Janney gør det forrygende. Det er sjældent at man ser Jackman spille så småt og charmerende som han gør her. Det er noget helt andet end det han gør i ‘Prisoners’, han er mere rolig, cool guy og en charmetrold. Og Jackman forsvinder i Tassone. Jeg tænkte sjældne gange “gud det er jo Jackman”. Netop fordi at han beviser hvor god en skuespiller han egentlig er.

Jackmans karakter Dr. Frank Tassone er skabsbøsse og bilder sine kollegaer ind at hans kone er død, dog er han gift med en mand og har en affære med en tidligere elev som han ejer et hus sammen med. Ergo, så har han rigtig mange roller i en. Og det er rigtig godt castet. For Jackman formår at indkapsle psykopatien i manden, Tassone er en lille mand der så gerne vil være en stor mand. Så han går i dyre jakkesæt, flyver på første klasse og får ansigtsløft.

Og hvis du stiller for mange spørgsmål, så vokser hornene ud på ham.

Og det er lige meget om du er en elev, en forældre eller en kollega. Du skal ikke række fanden lillefingeren, for han tager hele din arm. Jackmans mest mindeværdige scene for mig er da han prøver at lære en elev at udtale “accelerer”, og man kan mærke at Jackman ved at det er hans skud i bøssen til at få en fed monolog i kassen. Og han rammer plet.

Jeg sad specielt på kanten af mit sæde i en speciel scene. Da eleven Rachel dykker ned i papirene sammen med sin far og finder fiktive firmaer med eksisterende adresser, så beslutter hun sig for at tage derud. Det er en sindsyg nervepirrende scene, for det går op for en hvor store og alvorlige problemer denne lille pige har kastet sig ud i, og vi ligesom hende, aner ikke hvad der venter.

Man kan ikke snakke om ‘Bad Education’ uden at nævne Jackmans dansescene til Mobys ‘In This World’ på bøssebar. Det er en dejlig nede på jorden scene hvor problemerne bliver undertrykt, selvom der klippes til forskellige karakteres anholdelse.

Man kan ikke lade vær med at tænke på sin egen etik og moral. Specielt når en af karaktererne fortæller om at det startede med en uskyldig forveksling med skolens og sit eget hævekort. Og fejlen blev aldrig opdaget af bogholderne. Så blev det til flere “ups’ere”, så noget tøj, så nogle gaver, en cykel, en rejse, en bil og så et hus. Ville man selv blive fristede?

Man kommer til at tænke på sagen om Britta Nielsen, en helt almindelig dansk middel aldrende kvinde der stjal over 100 millioner fra de svageste stillede i Danmark. Det gjorde hun jo også fordi det var SÅ nemt og lige til, hun så en mulighed alle andre også så, men som de ikke turde tage.

Britta fortalte i retten at de på jobbet jokede med hvor nemt det potentielt set var at overføre penge til sig selv og tage til Bahamas. Alle andre så det som jokes, men Britta gjorde det jo faktisk.

Det er skrækkende at tænke over hvem der egentlig holder øje med dem der sidder ved roret. Hvor mange andre steder bliver der lige nu snydt? Og hvor mange andre steder er folk igennem historien gået glip af det der retsmæssigt var deres?

‘Bad Education’ sætter tankerne i gang, man er underholdt og fanget hele vejen igennem. Og man bliver irriteret over at der ikke er flere der kender til den.

‘Bad Education’ kan ses på HBO Max. 

 



Vis kommentarer (0)

Skriv ny kommentar: