Netflix

Netflix er verdens største streaming-tjeneste. Den åbnede i Danmark i 2012. SVOD-tjenesten tilbyder ubegrænset streaming af film og serier for et fast månedligt abonnement. Over 50 procent af danskerne benytter sig af Netflix, der både kan betjenes via desktop, tablet og app.

Hvad koster Netflix i Danmark?
Det billigste abonnement koster 79 kroner om måneden. Det er det såkaldte Basis-abonnement. For abonnenter af Basis-pakken giver Netflix adgang til at streame på én skærm ad gangen i standard-kvalitet (SD). Desuden kan man med Basis-adgang downloade film og serier ned til én telefon eller tablet.

For 99 kroner om måneden giver Netflix adgang til Standard-pakken. Standard-abonnenter får adgang til at streame film og serier på to skærme samtidigt. Standard-abonnementet giver adgang til fuld HD-kvalitet (1080p), og så kan der downloades film og serier til to telefoner eller tablets.

Premium er den dyreste Netflix-pakke, der koster 129 kroner om måneden. Premium er pakken for dig, der går op i billedkvalitet, da Premium er pakken med Ultra HD også kendt som 4K. Her er der desuden adgang til at streame på fire skærme ad gangen, ligesom der er mulighed for downloads til hele fire telefoner eller tablets.

På den måde kan Premium faktisk være den billigste løsning, hvis man er en familie på fire, der alle bruger Netflix. Her vil hele familien kunne se film og serier fra det samme abonnement for de 129 kroner om måneden.

Kan man teste Netflix gratis?
Danske kunder kunne frem til begyndelsen af 2020 teste Netflix med et gratis prøve-abonnement i 30 dage. Men nu er det ikke længere muligt at prøve Netflix gratis i Danmark i den første måned. Den mulighed har Netflix droppet, hvilket også er tilfældet i andre lande som Storbritannien, Sverige, Norge, Frankrig, Italien, Spanien, Holland og Belgien.

Hvad kræver det at se Netflix i Ultra HD?
Du skal have et tv med 60Hz eller en computerskærm, som er kompatibel med Ultra HD-streaming. Desuden skal du have et Premium-abonnement hos Netflix, der er det eneste, som lige nu giver adgang til streaming i Ultra HD (4K). Derudover skal du have en internetforbindelse på minimum 25 megabit i sekundet, og så skal din streaming-kvalitet indstilles til enten Auto eller Høj på Netflix.

Hvordan finder du film og serier, der streames i Ultra HD (4K) på Netflix? Det gør du simpelthen ved at søge på Netflix, hvor du i søgefeltet enten skriver UltraHD eller 4K, hvorefter du vil blive vist de mulige Ultra HD-titler på Netflix – det er dog ikke altid alle sæsoner af en serier, der nødvendigvis er at finde i 4K.

Hvad betyder binge-watch?
Netflix har gjort binge-watching populært, fordi streaming-tjenesten frigiver nye sæsoner af serier på én gang i stedet for et enkelt afsnit om ugen, som andre tjenester foretrækker at gøre det. I stedet lægger Netflix alle afsnit af en ny sæson tilgængelig for brugerne, så de kan se serien, når de selv ønsker det. Denne mulighed har åbnet for såkaldt binge-watching, hvor brugere ser flere afsnit eller en hel sæson ud i et – altså en maratonvisning af en serie.

Hvilke film og serier kan man se på Netflix?
I begyndelsen satsede Netflix primært på at vise andre filmselskabers film. Derfor var det i starten typisk kendte filmtitler, som først havde haft premiere i biografen, men som herefter kunne ses på Netflix i takt med, at salg af fysiske DVD og Blu-Ray faldt i begyndelsen af 2010’erne.

I takt med Netflix-succesen i årtiet er Hollywood-selskaberne dog selv begyndt at satse på streaming og dermed fjerne egne titler fra Netflix. Disney har lanceret Disney Plus, WarnerMedia er på vej med HBO Max og endelig er NBCUniversal på vej med tjenesten Peacock. Derudover er det stigende konkurrence fra Amazon Prime Video og Apple TV+, hvilket har øget efterspørgslen på streaming-indhold – og dermed også øget prisen.

Læs også ‘Alt om Disney Plus i Danmark‘.

Den udvikling har fået Netflix til at ændre strategi over de seneste år. Fra opkøb af biograftitler til en investering i egne Originals. Alene i 2020 har Netflix planer om og budget til at investere 116 milliarder kroner i nyt, originalt indhold kun til Netflix.

Netflix Originals: Serier – Mest populære:
I 2019 var Netflix-brugerne mest vilde efter at se den nye – tredje – sæson af Stranger Things, der udspiller sig i 1980’erne i den fiktive amerikanske by Hawkins. Her forsvinder et barn, hvilket sætter gang i en række begivenheder – alt er tydeligvis ikke, som det umiddelbart ser ud til at være.

Matt og Ross Duffers serie er blevet elsket for sine mange referencer til klassikere som “Close Encounters of the Third Kind”, “E.T.” og “Ghostbusters”. Sæson 4 er på vej.

Læs også ‘De 7 bedste sci-fi-serier på Netflix – og 2 du skal undgå‘.

Det nye store serieudspil fra Netflix er fantasy-serien The Witcher, som er baseret på en række populære computerspil og romaner. Her har Henry Cavill hovedrollen som monsterjægeren Geralt of Rivia, mens danske Lars Mikkelsen spiller Stregobor. Sæson 1 fik premiere i 2019, men Sæson 2 er allerede bestilt og på vej med forventet premiere i 2021 – her er der også roller til danskerne Thue Ersted Rasmussen og Kim Bodnia, som spiller henholdsvis Eskel og Vesemir.

De to første og store Originals-serier fra Netflix var henholdsvis House of Cards og Orange is the New Black. House of Cards havde Kevin Spacey i hovedrollen som den usympatiske politiker Francis Underwood, der sammen med konen Claire Underwood (Robin Wright) forsøger at spille det beskidte politiske spil for at vinde magten i Det hvide hus. Både Spacey og Wright opnåede at vinde en Golden Globe Award for deres præstationer i serien, der dog blev ramt af en skandale i 2017, da Kevin Spacey blev anklaget for flere #MeToo-relaterede overgreb. Derfor blev Francis Underwood-karakteren skrevet ud af den sidste og sjette sæson af House of Cards, der fik premiere i 2018 med Claire Underwood som den centrale karakter.

Også fængselsserien Orange is the New Black begyndte i 2013, men løb én sæson yderligere til 2019 – i alt syv sæsoner – med Taylor Schilling i hovedrollen som den almindelige Piper Chapman, der bliver dømt til at skulle i fængsel. Orange is the New Black blev nomineret til i alt seks Golden Globe Awards.

Netflix Originals: Serier – De bedste:
Blandt de bedste serier på Netflix bør nævnes Black Mirror, der er en antologi-serie om vores forhold til teknologi – særligt smartphones. Charlie Brooker har aktuelt skabt i alt fem sæsoner af Black Mirror, men også en spinoff-film fra 2018 med titlen Bandersnatch. Der var tale om en såkaldt interaktiv film, hvor publikum selv kunne vælge de medvirkendes næste handling.

Også animations-serien BoJack Horseman nævnes som én af de absolut bedste serier på Netflix, der følger titlens afdankede skuespiller og hest. Netflix er berømmet for sine voksne animations-serier, hvor også Rick and Morty har en inkarneret fanbase.

Thriller-serien Narcos bør også nævnes som én af de bedste serier hos Netflix. Her følger vi en handling centreret om virkelighedens colombianske narkobaron Pablo Escobar – på rollelisten er Pedro Pascal og Boyd Holbrook. Serien fra 2015 har skabt grobund for et spinoff i form af serien Narcos: Mexico med Diego Luna og Scoot McNairy. Serien handler om narkokartellerne i Mexico.

Netflix Originals: Serier – Danske:
Den første danske Netflix-serie er The Rain, der fik premiere i 2018 med en planlagt tredje og sidste sæson i løbet af 2020. Den post-apokalyptiske serie fra Danmark er skabt af Jannik Tai Mosholt, Esben Toft Jacobsen og Christian Potalivo med Alba August og Mikkel Boe Følsgaard i de bærende roller i en historie om et fremtidigt Danmark, hvor regnen er farlig.

Danske Adam Price står bag den norske fantasy-serie Ragnarok for Netflix, ligesom den danske thriller-serie Equinox også er på vej. Serien består af i alt seks afsnit skrevet af Tea Lindeburg, som står bag podcasten Equinox 1985. Der bliver tale om en overnaturlig thriller om den unge kvinde, Astrid (Danica Curcic), der bliver voldsomt berørt af sin søster og hendes skoleklasses uforklarlige forsvinden i 1999.

Netflix Originals: Film – Mest populære:
Streaming-tjenesten Netflix er ikke kun kendt for originale serier, men også film, hvor der er investeret store summer i film med kendte Hollywood-stjerner. Blandt de mest populære er action-filmen 6 Underground med Ryan Reynolds, komedien Murder Mystery med Adam Sandler og thrilleren Bird Box instrueret af danske Susanne Bier.

Netflix har også investeret i en række store Hollywood-film, som alligevel ikke har fået grønt lys til en biografpremiere. Her har Netflix opkøbt store titler som The Cloverfield Paradox, Annihilation og Mowgli. Alle film skabt af Hollywood-selskaber med en biografpremiere for øje, men købt af Netflix, deri stedet har givet dem direkte premiere på streaming.

Netflix Originals: Film – Oscar-vindere:
Det er dog ikke kun populære titler, som Netflix har satset på over de senere år. Streaming-tjenesten har også skabt en række Oscar-vindere i de seneste år. Her kan nævnes Alfonso Cuaróns film Roma, der vandt hele tre Oscar-priser, hvilket er rekord for en Netflix-film.

Senest var der Oscar-nomineringer til storfilm som The Irishman, Marriage Story og The Two Popes, ligesom der var en Oscar at hente for dokumentarfilmen American Factory i 2020.