Det bliver Lars von Triers dokumentarfilm “De Fem Benspænd”, som bliver det danske bidrag i kampen om at opnå en Oscarnominering for bedste udenlandske film.

Den slår dermed film som Annette K. Olesens “Forbrydelser” og Susanne Biers “Brødre”.

I “De Fem Benspænd” stiller von Trier filmmanden og cykel-kommentatoren Jørgen Leth en række udfordringer. Filmen blev en pæn succes herhjemme og har høstet ros på en række internationale filmfestivaler.



Vis kommentarer (33)
Gravatar

#11 filmz-JuuL 19 år siden

Personligt tror jeg "De fem benspænd" har større chance for at vinde end "brødre" og "Forbrydelser". Dermed ikke sagt at "forbrydelser" og "brødre" er dårlige film, men der er tydeligt, at akademiet foretrækker film med solidt håndværk, og uden præg fra Danmarks dogmefeber. Altså foretrækker de film med flot kameraføring, flot musik osv. "Forbrydelser" og "brødre" er optage med forholdsvis billige kameraer, hvilket har resulteret i smudsede billeder, og et præg af dogme. "De fem benspænd" er flot! De små film Jørgen Leth får lavet, er jo indbegrebet af flot og genial filmsmedning!
Ser man på hvilke film Danmark har indstilt de sidste to år, samt hvilke der vandt, er det også her tydeligt at se, at akademiet foretrækker solidt producerede film. Danmark indstilte sidste år "Reconstruction" og forrig år "Elsker dig for evigt". Ingen af disse blev nomineret. Og de film der vandt, var flot producerede film, med flot kameraføring, og uden spor fra dogmefilmene, som både "Reconstruction" og "Elsker dig for evigt" har.
Jeg tror på vi har en chance!
Gravatar

#12 JannikAnd 19 år siden

# 3

Det ER den danske version af Pearl Harbor - bare uden krig, men den var der nu heller ikke så meget af i den "originale", vel?
Gravatar

#13 filmz-JuuL 19 år siden

# 12

Den er da langt fra Pearl Harbor! I "brødre" er det den menneskelige psyke der er i fokus, hvor det i "pearl harbor" er den latterlige kærlighedshistorie!
Gravatar

#14 filmz-Kviksand 19 år siden

"Benspænd" er en genial film og fortjener absolut at blive nomineret. Men pga at den er så fikseret på Trier og Leth, kræver den næsten at man har en smule forhåndsviden om de to kunstner. Derfor er jeg bange for at den vil gå lidt hen over hovedet på akademiet...
Gravatar

#15 JannikAnd 19 år siden

# 13

Ligheden er IKKE de psykologiske aspekter, men plottet:

Ben Affleck a.k.a. Ulrich Thomsen møder og forelsker sig i Kate Beckingsale a.k.a. Connie Nielsen. Men midt i glæden må Affleck/Thomsen drage til en krigsaktion, i hvilken han dør. Da Beckinsale/Nielsen hører dette, bryder hendes verden sammen, men hun bliver trøstet af Affelck/Thomsens trofaste ven/bror Josh Hartnett a.k.a. Nikolaj Lie Kaas. Forholdet mellem Beckinsale/Nielsen og Hartnett/Lie Kaas udvikler sig, og de ender med at blive elskere. Men pludselig dukker Affleck/Thomsen op, tilbage fra de døde. Men alt er ikke, som det plejede at være, så dramaet kan begynde...

Kan du ikke se lighederne..?
Gravatar

#16 filmz-Dennis 19 år siden

Der er kun en ting at sige om valget af "Fem Benspænd". Hvis i tænker over hvordan akademiet vælger film, tror jeg ikke en film med Von Trier som instruktør har store chancer efter hans "anti" amerikanske film, "Dogville", IMO.
"Say hello to my little friend"
Gravatar

#17 filmz-Le Samouraï 19 år siden

#16 - Okay. Jeg tænker over, "hvordan akademiet vælger film", men jeg kan altså ikke finde de store argumenter for, at politik skulle være udslagsgivende. Hvis det endeligt skulle være det, så ville det nok nærmere gå i modsatte retning. Hollywood er jo kendt for at være overvejende demokratisk - og dermed anti-regeringsvenlig. Ellers ville film som Michael Moores 'Bowling for Columbine' eller Peter Davis' 'Hearts and Minds' heller aldrig have vundet.

Jeg er rimeligt enig i, at 'De fem benspænd' ikke har mange chancer i kategorien. Det skyldes dog ikke instruktørens politiske tilhørsforhold, men snarere, at Hollywood sjældent belønner eksperimenterende film.
Sidst set: The Black Pit of Dr. M 4/5 | SW: Ep. III 2/5 | Elephant 5/5 | Black Sunday (1960) 4/5
Gravatar

#18 filmz-Dennis 19 år siden

#17.

Ikke enig. Jeg er meget overbevidst om at juryer er MEGET politiske. Jeg mener f.eks at Fahrenheit 9/11 var et politisk valg. Når jeg skriver at man skal tænke over hvordan juryen tænker, så skal det forstås på den måde at det ikke altid er de bedste film der vinder, men der er mange andre ting der spiller ind. Et godt eksempel er at LOTR bliver forbigået to gange med de store priser, for så at få alle priser ved den sidste og måske dårligste film i trilogien, IMO.
Ud over det, er Bowling samfundskritisk ja, men du kan ikke sammenligne den med Dogville. Filmindustrien har altid været imod skydevåben, men Trier angriber i Dogville selve den amerikanske sjæl og "way of living".
Der er et stykke vej fra at være anti-regeringsvenlig og være venlig overfor en kristisk europæer.
"Say hello to my little friend"
Gravatar

#19 Zelle 19 år siden

Selvfølgelig er Oscar uddelingen politisk... Det var jo ikke et tilfælde at både Denzel Washington og Halle Berry løb med oscarne det samme år som de to første sorte...
Jeg vil nok sige, at oscar uddelingen er politisk er en offentlig hemmelighed...
"We're on an express elevator to hell - going down!" - Aliens
Gravatar

#20 filmz-Dennis 19 år siden

til #18. er godt klar over at prisen til Fahrenheit var i Cannes
"Say hello to my little friend"

Skriv ny kommentar: