Filmz-afstemning

Stemmer i alt: 117

Hvem ser du helst som Star Wars-instruktør?

 • Christopher Nolan
  26%
 • Denis Villeneuve
  26%
 • En anden
  10%
 • Peter Jackson
  9%
 • Tommy Wiseau
  7%
 • Joss Whedon
  7%
 • Taika Waititi
  6%
 • Ridley Scott
  4%
 • Zack Snyder
  3%
 • Patty Jenkins
  2%

Spoor

Originaltitel: Pokot
Instruktion: Agnieszka Holland
Medvirkende: Agnieszka Mandat-Grabka, Wiktor Zborowski, Jakub Gierszal, Kasia Adamik
Produktionsår: 2017
Længde: 128 min.
Land: Polen
Sprog: Polsk, Engelsk
Genre:
Drama, Krimi, Mysterie
Links: IMDb
I biografen: 07/12-2017
Bio-distributør: DFI

Dato: 06. December 2017   Af: Andreas Strini Lethan (Andreas Strini) - Skriv din mening i forummet

Polsk PETA-krimi

På stribe falder jægerne døde om. Myrdet en efter en. Eneste spor er hovene fra rådyrene. Hvem er morderen? Er det dyrene? Eller bare en almindelig menneskelig morder? Hvorfor? Vigtige spørgsmål i en krimi. Men her er spørgsmålet om, hvordan vi behandler dyr, vigtigst. En dyrevelfærdskrimi, der ender mere som en belærende kampagnevideo end krimi.


Foto: DFI


Kampagnen tager sig ud for en krimi. Den forklæder sig i hvert fald som en. Første lig bliver fundet. Der finder man et lille stykke knogle inde i munden på liget. Lidt ligesom at finde et møl i munden som i "Ondskabens øjne". Eller som jægerne, der har bure fyldt med skræmte dyr. De er rene fasandræbere. Men den vigtigste lighed med krimien er, at vi har en række mord, der skal opklares. Hvem gjorde det? Hvorfor? En klassisk krimiforklædning.

Krimien tager sig flot ud. Det er næsten umuligt andet med de omgivelser, som mordene skal opklares i. Fra første sekund udnyttes de. Jægerne mødes om aftenen på toppen af bakken. Kun lyset fra deres biler lyser op. Kameraet følger dem og fortsætter op i luften og afslører skoven og bjergene. Skulle Polen være gråt og trist? Ikke her i hvert fald. Uanset om det bjergklædte område er dækket i sne eller solskin, så er det bare et perfekt område til en mordkrimi. Den er flot. Meget flot.


Foto: DFI


Krimien handler dog ikke meget om jægernes død. Det er nærmest underordnet. Duszejko er en ældre, dyreelskende dame, der bor i skoven med sine to hunde. De forsvinder en dag. Hun frygter dem myrdede af jægerne. Derfor hader hun dem. Mere end hun gjorde før. Og hun vil gøre alt for at stoppe dem. Hendes forklaring på de mystiske mord er klar: Det er dyrene, der tager hævn. Det er er moralsk set et okay budskab. Men det er også ekstremt. Red dyrene eller dø.

Men budskabet ødelægger krimien. Det bliver en kampagnevideo til sidst. Alle er onde imod dyrene. Undtagen Duszejko. Hun bliver rasende. Morder! Alle er jægere. Alle er mordere. I denne by er det åbenbart normalt, at alle dræber dyr. Undtagen Duszejko. Så er der billeder af ræve i bur. Dyr, der bliver skudt. Dyrehoveder. Og selvfølgelig en ond nabo, der også er krybskytte. Hvad var det nu, vi skulle opklare i krimien? Jeg er med på, at dyr skal have det godt, men denne her kampagnevideo har skygget for min krimi.


Foto: DFI


Vurdering: Spoor

Jeg får dog opklaret mine mord. Selvfølgelig til allersidst, som jeg gerne vil have det i min krimi. Men det føles ikke rigtigt. Jeg har ikke fået spændingen udløst. Der var nemlig aldrig nogen spænding. Kun forfærdeligheder mod dyr. Det er synd for dyrene. Det er synd for krimien.Din vurdering:

Samlet brugervurdering:

Der skal minimum være 5 brugerstemmer før resultatet bliver vist.