Filmz-afstemning

Stemmer i alt: 93

Bedste film med den danske titel "Dobbeltspil"?

 • Double Jeopardy (1996)
  60%
 • Reindeer Games (2000)
  23%
 • Sleuth (1972)
  5%
 • Backstabbing for Beginners (2018)
  4%
 • Sleuth (2007)
  4%
 • Masquerade (1988)
  2%
 • Nightkill (1980)
  1%

VVitch, The

Originaltitel: VVitch: A New-England Folktale, The
Instruktion: Robert Eggers
Medvirkende: Anya Taylor-Joy, Ralph Ineson, Kate Dickie
Produktionsår: 2015
Længde: 92 min.
Land: USA, Storbritanien, Canada, Brazilien
Sprog: Engelsk
Genre:
Gyser
Links: IMDb
Censur: 15 år
I biografen: 04/05-2017
Bio-distributør: DFI

Dato: 02. May 2017   Af: Andreas Strini Lethan (Andreas Strini) - Skriv din mening i forummet

Forheksende, fænomenal gyser.

'What went we out into this wilderness to find?' spørger faderen, William, resten af landsbyen, inden han tager sin familie langt væk. Ud til skoven. I landsbyen fandt William og familien ingenting. Men ude i skoven finder William og familien en ubeskrivelig ondskab. Landsbyen kunne ikke svare på Williams spørgsmål. Det kan jeg: I fandt den uhyggeligste film længe!


Foto: DFI


Hvordan finder man så sådan en? Man tager en hytte. Så tilsætter man en mørk skov og en dvælende ondskab. Så har man et setup som fra "Evil Dead" og "Cabin Fever". Men i denne hytte er der ikke splat, vold, virus, dæmoner og uhyrer. Her er der kun en sort ged, en hare og en ravn. De hvæser ikke forbandelser. De angriber ikke i ren blodrus. De bare hopper og flyver rundt om familien. Men bag deres øjne hviler det onde. Blot deres tilstedeværelse i skoven og ved hytten er nok. Hvis Djævelen selv hed Jens Hansen, så ville dette være hans bondegård.

Det hele er så ildevarslende, at jeg næsten ikke kunne være i min krop. Det hele er så ondt. Vejret er gråt. Solen skinner aldrig. En tyk tåge siver ud af skoven og lægger sig som et tæppe omkring markerne, hytten og familien. Der er noget, der vil dem ondt. Caleb farer vild og drejer om sig selv inde i skoven. Han skriger efter søster Thomasin. Men mørket bliver bare tættere og mere knugende om den unge dreng. Imens skriger strygere og et kor af heksekvinder forbandelser mod knægten. Jeg skal altså ikke i skoven foreløbigt.


Foto: DFI


Familien ved ikke selv, hvad der sker. Det går ikke kun udover den enkelte, men hele familiestrukturen. "The VVitch" er ikke kun en gyser om kampen imod ondskaben, men også et familiedrama. Når ulykken rammer, hvem er så den skyldige? Hvem er heks, og hvem kan komme til Guds rige med god samvittighed? Det værste, der kan ske for familien, er at betvivle troen. Det er en rædsel for dem. Den rædsel smitter ud gennem lærredet.

Hvorfor denne ondskab rammer familien er et mysterium. De skyder skylden på deres synder. Caleb kigger efter sin søsters kavalergang. Det må man ikke for Gud. William lyver for sin kone. Det er forbudt. Men er det nu også årsagen til forfærdelighederne? Måske er det i virkeligheden det fordærvede korn? Hallucinerer de? "The VVitch" får mig ikke kun til at knuge armlænet i rædsel. Den aktiverer hjernen. Jeg kan ikke vende hovedet væk i rædsel. Det er ikke "Evil Dead", hvor årsagen er læst som en åben Necronomicon. Jeg må løse mysteriet om heksen, ondskaben og den stakkels familie.


Foto: DFI


Vurdering: VVitch, The

"The VVitch" er en blik ind i et gudfrygtigt liv i 1600-tallet. Omgivelserne og sproget er en ekstra indlevelsesfaktor. Når stemningen så samtidig er så skræmmende, så kan jeg ikke andet end at blive fanget. "The VVitch" er en af de uhyggeligste film i meget lang tid. Tak, fader William, fordi du fandt den.Din vurdering:

Samlet brugervurdering:

Der skal minimum være 5 brugerstemmer før resultatet bliver vist.