HBO startede oprindeligt som en tv-kanal, hvor det var muligt for film og serier at træde over grænserne i 90-erne. Med voksner serier om vold, sex og politik stod det klart, at HBO havde ramt en niche for velproducerede dramaer for et voksent publikum. Siden er HBO blevet opkøbt, og selskabets indhold kan ses i Danmark på streamingtjenesten HBO MAX. Her kan du finde et væld af gode serier: “Game of Thrones”, “Succession”, “Barry”, “Sex and the City”, “The Wire”, “Deadwood”, “Sit Feet Under”, “The Sopranos”. Listen fortsætter.

Udover gode serier kan HBO MAX også boltre sig af et stort udvalg af film, som har modtaget en Oscar-nominering eller trukket statuetten med hjem. Hvis man gerne vil have et par timers god underholdning, som ikke er i serieformat, er der her en række anbefalinger. Vi har lavet 5 kategorier, som du kan starte med, hvis du vil se flere Oscar-film.

Klassisk sort/hvid: “Casablanca” & “Citizen Kane”

I Hollywoods guldalder, som strakte sig fra 1910-1960’erne pumpede Hollywood nogle af de mest anerkendte film i filmhistorien ud og markerede vigtigheden af mediet til at fortælle historier. Den sparsomme teknologi var ikke en begrænsning, men et udgangspunkt. Fordi rigtig mange dele af filmproduktion foregik på et manuelt plan betød det også, at færre ting kunne fikses i post-produktionen, og optagelserne skulle være helt perfekte. Det har vi så to eksempler på, som man kan finde på HBO Max:

  • Michael Curtiz’ “Casablanca” er fortællingen om en expat, som må vælge mellem kærlighed eller krig
  • Orson Welles’ “Citizen Kane” er den klassiske fortælling om en ensom mands aspiration mod magt og indflydelse.

Nu er sort/hvid et stilistisk træk, og man kan godt mærke den tekniske alder på filmene. Men historierne fra dengang: De varer ved.

Effekter og fantasy: “Lord of the Rings”-trilogien

J.R.R. Tolkiens mytologiske fiktion var baseret på danske aner og fortalte den mesterlige fortælling om broderskab, fantasy og kampen mellem det onde og det gode. Fortællingen om Frodos rejse fra The Shire mod Mordor og tilbage igen er så ikonisk, at film-trilogien gjorde fantasy-genren mainstream. Det fantastiske soundtrack, som følger vores helte på deres vej, får hele oplevelsen til at blive storladen.

Alle film i trilogien modtog en Oscar, men særligt den tredje film “Return of the King” hev 10 priser hjem; også Bedste film og Bedste Instruktør. “The Hobbit”-trilogien er ikke at finde på HBO Max, men er man ny til Tolkiens univers, kan man lige så godt starte med de tre film, som åbnede en helt verden op for den brede befolkning.

Stanley Kubrick: “The Shining”, “A Clockwork Orange”, “Full Metal Jacket” & “2001: A Space Odyssey”

Stanley Kubrick var en kontroversiel, men enestående visionær, som fortalte historier om ondskab på den mest fascinerende måde. Og det kan mærkes i instruktørens eftermæle: Han bliver anset som en af de største instruktører – særligt fordi Kubrick havde en evne til at genfortælle historier gennem lyd og billeder, så alle mennesker kunne nyde hans værker. Om det var lægfolk eller intellektuelle. Særligt for hans film er hans evne til at lade billederne tale for sig selv og stilheden hvile under forløbet. Og så er det bare inddragende historier, Kubrick tager udgangspunkt i:

  • “The Shining” er den psykologiske gyserklassiker om Jack Torrance (Jack Nicholson), som langsomt bliver sindssyg
  • “A Clockwork Orange” følger et par psykopatiske unge menneskers eskapader og senere rehabilitering
  • “Full Metal Jacket” følger den grove drill sergent (Lee Ermey) i færd med at nedbryde sine underordnede
  • “2001: A Space Odessey” er fortællingen om fremskridt i form af en rumrejse

Alle Kubricks film har en åben slutning, hvorfor det er anbefalet at se hver film og danne sin egen fortolkning.

Historiske dramaer: “Alle Præsidenternes Mænd”, “Argo”, “Darkest Hour” & “Dunkirk”

Historiske dramaer er Oscar-uddelingens guilty pleasure. Flere analyser af prisvinderne viser, at dommerne har en forkærlighed for store fortællinger baseret på virkelige hændelser. Ikke desto mindre har HBO Max et udvalg af intense dramaer, som foregår, når de endelige beslutninger skal tages.

  • “Alle Præsidenternes Mænd” følger Robert Redford og Dustin Hoffman i rollerne som de journalister, der ender med at bryde nyheden om Nixons Watergate-skandale.
  • “Argo” følger invasionen af en amerikanske ambassade i Iran i 1980’erne, hvor en CIA-agent (Ben Affleck) strikker en alternativ plan sammen for at få dem ud igen.
  • I “Darkest Hour” er Gary Oldman ugenkendelig som Winston Churchill i 1940’erne, hvor det britiske kabinet skal vælge mellem at indgå en aftale med nazister eller fortsat kæmpe imod.
  • “Dunkirk” er Christopher Nolans portrættering af de allierede soldaters evakuering ved The Battle of France.

Alle filmene er anbefalelsesværdige, hvis man vil se eksempler på håndtering af kriser, som har påvirket samtidens politiske scene.

Fremtidsscenarier: “The Matrix”, “Ex-Machina”, “Dune” & “V for Vendetta”

Science fiction og fremtidsfilm er typiske meditationer over en idé og dens yderste konsekvens. Her er der plads til at udforske truslerne, som mennesker kan stå over for, og hvordan vi skal kæmpe imod. Hvilke idéer varierer meget, men disse fire film kan inddeles i to kategorier: Den computerteknologiske trussel og politik.

  • “The Matrix” er en genfortælling af Platons hulelignelse, hvor mennesker i fremtiden lever i en simulation
  • “Ex-Machina” er menneskets møde med en humanoid, hvor skellet mellem menneske og maskine bliver sløret
  • “Dune” er den politiske kamp om trænge ressourcer og respekt for oprindelige stammekulturers væren
  • “V for Vendetta” er en anti-autoritær stikpille samt en hyldest til anarki.

Er du træt af verdenen, sådan som den ser ud i dag, eller vil du reflektere over forholdet til teknologi og politik, er der masser af indhold i disse film.



Vis kommentarer (0)

Skriv ny kommentar: