Spot: Denis Villeneuve

 

Den fransk-canadiske auteur er lige nu aktuel med ‘Dune: Del 2’, så det giver mening at dykke ned i hans tidligere mesterværker og mindre kendte klassikere for enten at gense eller studere dem nærmere.

Denis Villeneuve blev født den 3. oktober 1967 i Gentilly, Quebec, Canada. Han udviklede tidligt en passion for film og begyndte at eksperimentere med kameraer og optagelsesteknikker som teenager. Han studerede filmvidenskab ved Université du Québec à Montréal og begyndte at arbejde som freelanceinstruktør og redaktør efter endt uddannelse.

Villeneuve skabte sig et navn med sine tidlige kortfilm og dokumentarfilm, men det var hans første spillefilm, ‘August 32nd on Earth’ fra 1998, der for alvor markerede hans indtræden i filmverdenen. Han fortsatte med at lave prisvindende film som ‘Maelström’ (2000) og ‘Polytechnique’ (2009), som viste hans talent for at skabe dybt rørende og visuelt imponerende film.

 

 

Det var imidlertid ‘Incendies’ fra 2010, der virkelig satte Villeneuve på verdenskortet. Filmen modtog en Oscar-nominering for Bedste udenlandske film og vandt adskillige priser ved filmfestivaler over hele verden. Efter denne succes blev Villeneuve inviteret til at instruere større Hollywood-produktioner som ‘Prisoners’ (2013), ‘Sicario’ (2015) og ‘Arrival’ (2016), hvilket cementerede hans ry som en af de mest talentfulde instruktører i branchen.

Villeneuve er kendt for sit mesterlige håndværk, dybe fortællinger og en unik visuel stil. Hans fascination for komplekse karakterer og dystre temaer har gjort ham til en af de mest eftertragtede instruktører i moderne tid. Og så selvfølgelig sit samarbejde med Roger Deakins og Hoyte Van Hoytem.

Her er nogle filmanbefalinger til dig, der har lyst til at dykke nærmere ned i Denis Villeneuves filmkatalog.

 

Prisoners:

Hvis du har set thrilleren ‘Prisoners’, husker du nok Hugh Jackmans ikoniske scene, hvor han smadrer en håndvask med en hammer i raseri overfor Paul Dano. Eller Jake Gyllenhals spætte hår og ticks samt hans introduktion på dineren, hvor han læser horoskoper. ‘Prisoners’ skriver sig ind i filmhistorien sammen med film som ‘Se7en’, ‘Chinatown’, ‘Memories of a Murder’ og ‘Silence of the Lambs’ som en af de absolut bedste thrillers nogensinde.

‘Prisoners’ er en thriller fra 2013 instrueret af Denis Villeneuve. Filmen følger historien om Keller Dover, spillet af Hugh Jackman, hvis datter og hendes veninde bliver bortført på Thanksgiving-dagen. Da politiet er på bar bund, tager Keller sagen i egne hænder og begynder en desperat jagt på sandheden.

Filmen udforsker temaer som retfærdighed, moral og hævn, mens den skildrer Kellers mentale nedbrydning i sin søgen efter sin datter. Jake Gyllenhaal spiller rollen som det hårdkogte detektiv, der leder efter pigerne, og filmen udfolder sig som en intens og følelsesmæssig rutsjebanetur.

‘Prisoners’ blev rost for sit skuespil, især Jackmans og Gyllenhaals præstationer, samt for Villeneuves evne til at skabe en atmosfære af spænding og uhygge. Filmen modtog flere prisnomineringer og blev rost af både kritikere og publikum for sin dybe karakterudvikling og sin tankevækkende fortælling. Desværre blev den totalt overset ved Oscar-showet samme år.

’Prisoners’ kan ses på Netflix og Viaplay.

 

Incendies (Nawals Hemmelighed):

‘Incendies’ er en canadisk-fransk dramafilm fra 2010, der fik sat gang i Denis amerikanske karriere. Filmen er baseret på et teaterstykke af Wajdi Mouawad og følger historien om tvillingerne Jeanne og Simon, der efter deres mors død opdager en række hemmeligheder om deres families fortid.

Handlingen udspiller sig i en fiktiv krigshærget mellemøstlig nation, hvor tvillingerne rejser ud for at opfylde deres mors sidste ønske om at finde deres ukendte far og bror. Undervejs afsløres chokerende sandheder om deres families historie, herunder deres mors traumatiske fortid. Og jeg kan godt love, at filmen vil chokere de fleste seere.

Filmen udforsker temaer som familiehemmeligheder, arv og forsoning, og den skildrer rædslerne ved krigens grusomheder på en dybt bevægende måde. ‘Incendies’ modtog bred ros fra kritikere for sit intense skuespil, stærke fortælling og visuelle skønhed. Den blev nomineret til adskillige priser, herunder en Oscar for bedste udenlandske film, og den er blevet anerkendt som en af Villeneuves mest indflydelsesrige og dybt rørende filmværker. Det er en klar anbefaling, hvis man er interesseret i gemte udenlandske mesterværker.

Incendies (Nawals Hemmelighed) kan ses på Filmstriben.

 

Sicario:

Hvis du har set ‘Sicario’, husker du helt sikkert starten med varevognen, der brager igennem en meksikansk dagliste. Og du husker sikkert også, hvad der gemmer sig bag væggene.

‘Sicario’ er en amerikansk action-thrillerfilm fra 2015. Handlingen følger den idealistiske FBI-agent Kate Macer, spillet af Emily Blunt, der rekrutteres af en skummel regeringsrådgiver, spillet af Josh Brolin, til at deltage i en hemmelig operation mod narkokarteller ved den amerikansk-mexicanske grænse.

Filmen udforsker temaer som korruption, grådighed og den grusomme virkelighed ved kampen mod narkotika. Kate bliver snart fanget i en labyrint af vold og bedrag, hvor hun konfronteres med moralske dilemmaer og tvinges til at tage ekstreme valg for at overleve.

‘Sicario’ er rost for sin intense atmosfære, nervepirrende spænding og dybt rørende præstationer fra skuespillerne, især Emily Blunt og Benicio del Toro, der spiller en mystisk lejesoldat. Filmen blev også hædret for sin realistiske skildring af den eskalerende vold langs den amerikansk-mexicanske grænse.

Den modtog adskillige priser og nomineringer, herunder tre Oscar-nomineringer. ‘Sicario’ blev en kritisk og kommerciel succes og cementerede Villeneuves ry som en af de mest talentfulde instruktører inden for thrillergenren.

‘Sicario’ kan ses på Viaplay

 

Polytechnique:

‘Polytechnique’ er en canadisk film fra 2009 af Denis Villeneuve. Filmen er baseret på virkelige begivenheder og skildrer det tragiske masseskyderi, der fandt sted den 6. december 1989 på École Polytechnique i Montreal, Canada.

Handlingen følger flere karakterer, herunder unge studerende og lærere på skolen, der bliver fanget i skyderiet. Filmen fokuserer på overlevelse, frygt og de umiddelbare konsekvenser af voldshandlingen. Den udforsker også de psykologiske efterspil for de overlevende og samfundets reaktion på tragedien.

Villeneuve anvender en rå og minimalistisk tilgang til fortællingen, hvilket forstærker filmens intense og rystende stemning. Han undgår sensationelle effekter og fokuserer i stedet på at skabe et ærligt portræt af tragediens virkelige konsekvenser.

‘Polytechnique’ blev rost for sin empati, følsomme behandling af stoffet og Villeneuves dygtige instruktion. Filmen vandt adskillige priser og blev et kraftfuldt bidrag til den canadiske filmhistorie og en påmindelse om vigtigheden af at huske ofrene for voldshandlinger.

‘Polytechnique’ kan ses på Filmstriben.

 

Next Floor (Kortfilm):

Kortfilmen ‘Next Floor’ er et besøg værd. Den varer kun næsten 12 minutter, men er en af de mest mindeværdige kortfilm, du kommer til at se.

Filmen er en surrealistisk og allegorisk fortælling, der udforsker temaer som grådighed, forbrug og destruktivitet.

Handlingen finder sted under en overdådig banketmiddag, hvor gæsterne spiser overdådige måltider, mens de befinder sig på et gigantisk bord, der langsomt kollapser under deres vægt. Jo mere de spiser, jo mere forværres situationen, og bordet synker gradvist nedad, hvilket resulterer i kaos og destruktion. Og det eneste, der bliver sagt, er “…Next floor”.

Filmen er visuelt imponerende og bruger stærke billeder og symbolik til at fremhæve sin dystopiske tematik. Den eksperimenterende stil og uhyggelige stemning skaber en ubehagelig og tankevækkende oplevelse for seeren.

‘Next Floor’ er fra 2008 og har vundet adskillige priser på internationale filmfestivaler. Den er blevet rost for sin originale fortællestil og visuelle præsentation. Det er et eksempel på Villeneuves talent som instruktør og hans evne til at skabe dybtgående og tankevækkende filmoplevelser på trods af kort spilletid.

‘Next Floor’ kan ses på YouTube

 

Er der en film vi har overset? Fortæl os gerne om dine Denis Villeneuve favoritter i kommentaren.



Vis kommentarer (2)
Gravatar

#1 Nicolaibrun 1 måned siden

Fed artikel med en god gennemgang gang af hans værker. Jeg har smidt det meste på min watchlist!
Gravatar

#2 Jonas Hansen 1 måned siden

Nicolaibrun (1) skrev:
Fed artikel med en god gennemgang gang af hans værker. Jeg har smidt det meste på min watchlist!

Tusind tak Nicolai Brun, det er jeg glad for at høre at du putter dem på din watchlist.

Planen er at lave mere af denne slags artikler, med både aktuelle instruktører og manusforfattere. Men også gå i dybden med glemte klassikere eller skjulte perler. Giv gerne altid din mening tilkende ift. indhold :)

God weekend fra Filmz
KH. Jonas Hansen - Redaktør på Filmz

Skriv ny kommentar: