Filmz-afstemning

Stemmer i alt: 129

Hvem ser du helst som Star Wars-instruktør?

 • Christopher Nolan
  28%
 • Denis Villeneuve
  26%
 • Peter Jackson
  9%
 • En anden
  9%
 • Tommy Wiseau
  6%
 • Joss Whedon
  6%
 • Taika Waititi
  5%
 • Ridley Scott
  4%
 • Zack Snyder
  4%
 • Patty Jenkins
  2%

De uskyldige

Originaltitel: Les innocentes
Instruktion: Anne Fontaine
Medvirkende: Lou de Laâge, Agata Kulesza, Joanna Kulig, Eliza Rycembel
Produktionsår: 2016
Længde: 115 min.
Land: Frankrig, Polen
Sprog: Fransk, polsk russisk
Genre:
Drama
Links: IMDb
I biografen: 05/01-2017
Bio-distributør: Filmbazar

Dato: 04. January 2017   Af: Andreas Strini Lethan (Andreas Strini) - Skriv din mening i forummet

Børn og andet halløj i klosteret

Nonner er in. Det viste polske "Ida" med sin Oscar i 2015. Nu er den endnu engang gal med nonnerne i Polen. Tiden er skruet tilbage til 2. verdenskrig, hvor flere nonner på et kloster er blevet gravide efter overfald fra sovjetiske soldater. Det er igen Polen, det er igen nonner, og alligevel er det noget helt andet.


Foto: Filmbazar


Det, der samler de to nonnefilm, er religionens møde med det ikke-religiøse. Men hvor "Ida" byder på kælen for det visuelle i et roadtrip gennem det kommunistiske Polen, så byder den nye nonne i klassen på en mindre stiliseret billedside og en historie, der udspiller sig inden for klostrets mure. Men de mange forskelle til trods så minder nonnerne i centrum ikke så lidt om hinanden. Og dem, de spejler sig i.

For lægen Mathilde er ved første øjekast den diametrale modsætning af Søster Maria og de andre nonner her i "De uskyldige". Hun er en ikke-troende, kommunistisk, frisindet kvinde, der har viet sit liv til lægevidenskaben. Hun drikker, hun ryger, hun hygger sig med en kollega, som hun end ikke er gift med! Hun deler mange træk med den vilde Wanda fra "Ida". Sammen med den regelrette Søster Maria forsøger hun at hjælpe de gravide søstre. Men Maria var også engang vild, indtil hun fandt Gud. Vildskaben genfinder hun i mødet med Mathilde - præcis ligesom Ida fandt den i mødet med tante Wanda.


Foto: Filmbazar


Det er mødet mellem religion og lægevidenskab, det handler om, hvor begge parter lærer om hinanden og sig selv. Det er en fortælling, der fremkalder brede smil. Glæden lyser ud af øjnene på Søster Anna, efter hun har født, og jeg blev smittet af den glæde, når hun proklamerer, at hun har fundet noget, der er vigtigere end Gud – rollen som mor. Der er dømt female empowerment, når Mathilde og resten af klosteret står sammen om hemmeligheden inden for murene og får smidt de sovjetiske soldater på porten med tyfus. Nonnepigerne smiler og griner. Det samme gør jeg.

Men når religion og lægevidenskab mødes, er det ikke kun fryd, gammen og amen. Udenfor truer både selve den katolske kirke med lukning, hvis hemmeligheden kommer frem, samt flere seksuelle overgreb fra den kommunistiske hær. For ikke at tale om den indre kamp klostrets søster udkæmper mellem fostret i maven og Gud i hjertet. Og hvor bliver de nyfødte bortadopteret hen? Ikke nok med at vores kvindelige helte må holde på hemmeligheder, så bliver der også holdt hemmeligheder skjult for dem. Der er ikke langt fra smil og glæde til gråd og forfærdeligheder i det krigshærgede Polen.


Foto: Filmbazar


Vurdering: De uskyldige

"Ida" vandt fortjent sin Oscar hjem og gjorde nonner til det nye sort på film. "De uskyldige" rider videre på bølgen med nok en film om nonner i Polen. Men det føles aldrig som en gentagelse, da stilen er væsentligt anderledes. Vil "De uskyldige" så kunne vinde endnu en Oscar hjem til klostret? Tja, kvaliteten er høj, men Oscaren er nok ikke så sikker som amen i kirken.Din vurdering:

Samlet brugervurdering:

Der skal minimum være 5 brugerstemmer før resultatet bliver vist.