Filmz-afstemning

Stemmer i alt: 71

Bedste film med den danske titel "Dobbeltspil"?

 • Double Jeopardy (1996)
  62%
 • Reindeer Games (2000)
  23%
 • Backstabbing for Beginners (2018)
  4%
 • Sleuth (1972)
  4%
 • Sleuth (2007)
  4%
 • Masquerade (1988)
  3%
 • Nightkill (1980)
  0%

Jeg, Daniel Blake

Originaltitel: I, Daniel Blake
Instruktion: Ken Loach
Medvirkende: Hayley Squires, Sharon Percy, Briana Shann, Dylan McKiernan, Dave Johns
Produktionsår: 2016
Længde: 100 min.
Land: England, Frankrig, Belgien
Sprog: Engelsk
Genre:
Drama
Links: IMDb
Censur: 11 år
I biografen: 22/12-2016
Bio-distributør: Scanbox

Dato: 21. December 2016   Af: Morten Vejlgaard Just (Morten Vejlgaard Just) - Skriv din mening i forummet

Det gamle hjerte til venstre

Jeg keder mig, Ken Loach. For selv om dit hjerte har banket sympatisk for de svageste lige siden gennembruddet med "Kes" for en halv menneskealder siden, så er det ved at ruste reaktionært fast der på sin plads til venstre. For i stedet for at gå progressivt ind i fremtiden, så er "Jeg, Daniel Blake" et regulært Lexit.


Foto: Scanbox


Det er ikke, fordi jeg ikke er enig med dig i, at dit 'Jeg' i titlen burde blive behandlet bedre og mere selvstændigt af det bureaukratiske system, vi kalder staten. Naturligvis er det håbløst, at en tømrer med hjerteproblemer ikke kan få sygedagpenge, men i stedet skal igennem et ydmygende vurderingsforløb af et forsikringsselskab her i indledningen, hvor gamle Daniel Blake fra Newcastle ikke kan forstå de mange spørgsmål om arme og ben; "Vi kommer længere væk fra hjertet," som han så rigtigt og tvetydigt siger det.

Han får kun 12 ud af 15 point, så han kan ikke få sygedagpenge, står der i et brev, som han kan anke, men først når en har ringet og fortalt ham det, der står i brevet. Det er ikke værdigt, jeg er enig, Ken Loach. Men er problemet virkelig den amerikanske/globale ventestemme i telefonen? Jeg er ikke sikker. Jeg er heller ikke sikker på, at problemet ligger i internettet, hvor ansøgningen om understøttelse i ventetiden på sygedagpenge skal udfyldes. Det er naturligvis dumt, at systemet siger til ham, at han kan få hjælp til nettet på nettet. Men Daniel Blake får jo hjælp af sine medmennesker, når han spørger.


Foto: Scanbox


Løsningen på Daniel Blakes problemer findes ikke i fortiden, Ken Loach. Selv om du og Daniel synes, at kassettebånd og trælegetøj er det bedste, så burde du give en Playstation og YouTube en chance. Det er dog unødigt umenneskeligt, at Daniel skal skæres i understøttelse, fordi han skriver sit cv i hånden. Men er det godt nok så farligt, at forsøge sig på en pc, når nu fællesskabet har finansieret et kursus til dig? Så farlige er maskiner ikke.

For du har igen en pointe, Ken. Fattigdom hjælper ingen. Heller ikke de rige. Men dit eksempel med en alenemor til to, der bliver tvangsflyttet fra London til udkanten er som taget fra en politisk kampagne fra 90'erne. Hende skal vi naturligvis tage os af, men der findes vist ikke et vestligt system, som tvinger den enlige mor fra understøttelse til prostitution, fordi hun lige kom for sent til bussen. Dine sagsbehandlere er fra Helvedet, ikke virkeligheden, hvor du jo ellers normalt færdes, Ken.


Foto: Scanbox


Vurdering: Jeg, Daniel Blake

Du har stadig et hjerte af guld. Og nu også igen en palme af guld. Den havde jeg hellere givet til en, der kigger frem, i stedet for til dig, Ken Loach, som nu kigger gammel-nostalgisk tilbage. Selv om din mekaniker siger, at gamle er bedre end unge, så er jeg ikke sikker på, at det er rigtigt. Det bør også du indse, Daniel Blake.Din vurdering:

Samlet brugervurdering:

Der skal minimum være 5 brugerstemmer før resultatet bliver vist.