Af: filmz-vassago | Udgivet: 2005-08-13


Mens dvd’en efterhånden nærmer sig sin 10 års fødselsdag, gør de udenlandske filmselskaber klar til at introducere næste generation af digitale medier, designet til at gøre oplevelsen i hjemmebiografen endnu bedre. Den nye type dvd vil indeholde film i HD eller High Definition kvalitet, hvilket først og fremmest betyder en væsentlig højere lyd- og billedkvalitet (helt op imod 1920×1080 billedpunkter mod de nuværende 720×576 på dvd) end hidtil muligt. HD skivens fysiske størrelse forbliver den samme som almindelige cd/dvd’er men skrives og læses anderledes, så den kan indeholde langt mere data end de 8,5GB store skiver, som benyttes nu.
I øjeblikket er der to konsortier, som arbejder på at lancere HD dvd’er, og det kan vise sig at blive et problem for forbrugerne, idet der så vil komme to forskellige formater på markedet, uden at man ved, hvilket vil holde længst. Begge lejre har mange milliarder kroner på spil, og er selvsagt yderst interesserede i, at netop deres eget format bliver afløseren til den overordentlig succesfulde dvd-skive. Indtil videre har uenigheden dog betydet, at lanceringen har stået i stampe, og at vi kan risikere at vente længe endnu på, at udviklingen for alvor kommer i gang. Fælles for begge formater er, at de vil kunne benyttes til alt fra film til spil, og at de nye afspillere vil kunne vise gamle dvd’er.
Maskiner med optagefunktion vil desuden være i stand til at optage HD signaler, hvilket er en meget praktisk feature, eftersom eksempelvis Canal Digital allerede fra 1. september starter en High Definition tv-kanal i Danmark.
[h2]Blu-ray vs. HD-DVD[/h2]
Den første af de to nye HD dvd formater hedder Blu-ray, og bakkes op af stort set alle de store elektronikfabrikanter i verden, herunder Sony, Pioneer og Philips. I den anden lejr arbejder fabrikanterne NEC, Sanyo, Toshiba m.fl. med deres bud på en afløser, kaldet HD-DVD, baseret på næsten samme teknologi som de nuværende dvd’er. Umiddelbart burde der ikke være meget at skændes om, idet Blu-ray på papiret er vinderen, både hvad angår tilslutning og økonomisk styrke. Desuden har formatet den fordel, at mediet indtil videre kan rumme meget mere information end HD-DVD, 50GB mod HD-DVD’ens 30GB, hvilket betyder at Blu-ray formatet er mere fremtidssikkert.
Men helt så enkel er virkeligheden ikke. For teknologi er en ting og økonomi noget andet, og her vinder HD-DVD terræn. Blu-ray teknologien er væsentligt anderledes, end den man kender fra de nuværende dvd’er, og det betyder at faciliteterne, hvor man producerer dvd’er, med stor sandsynlighed skal bygges helt om. HD-DVD’en derimod, minder på langt flere punkter om dvd’en, og produktionslinierne skal derfor kun modificeres og opdateres i et begrænset meget omfang. Dette vil igen sænke produktionsomkostningerne og i sidste ende også prisen på en HD-DVD film.

[h2]100 HD-DVD titler på vej[/h2]
Men det er ikke kun de lavere produktionsomkostninger, som har været et vigtigt slagord for HD-DVD lejren. De filmselskaber der har valgt at støtte formatet, kan nemlig også vise sig at blive vigtige brikker. Selskaber som New Line, Paramount, Warner og Universal har allerede nu meddelt, at de i år vil lancere op imod 100 HD-DVD filmtitler i USA, hvilket måske vil få stor betydning for udfaldet af kampen mellem konsortierne. Blu-ray har med både Sony Pictures, Disney, MGM og formodentlig også 20th. Century Fox ligeledes store støtter men ingen af dem har endnu løftet sløret for eventuelle filmudgivelser. Om det så bliver et problem for Blu-ray kan kun tiden vise. I Danmark er der endnu ikke annonceret nogen HD dvd udgivelser.

Gravatar

#31 filmz-vassago 18 år siden

Problemet er jo at producenterne netop har villet ønske at få solgt HD forberedte fjensyn og fladskærme kun med analoge indgange.

Hvad er den udtalelse baseret på :) Jeg tvivler på at nogen producenter direkte har sagt det. Da man begyndte at producere de første fladsskærms tv og monitorer var det såvidt jeg ved ikke med øjemed på HD-funktionalitet - men fordi de var smarte og ikke fyldte så meget - og der ikke varet den store grund til at fylde dem med digitale stik, da der egentligt ikke var et behov. I lang tid var de første også kun 800x600 og 480p ved TV.

Det er nemt for os tech freaks at sige det er åndssvagt ikke at benytte DVI eller HDMI eller at kunderne skulle sætte sig mere ind i sagerne. Mange kunder vil bare ha' noget som virker og det har producenterne bildt dem ind, at første generations HD produkterne var forberedt for den kommende HD teknologi.

Man er både dum og naiv hvis man går ind i Fona, Merlin og Bilka, og tror man kan slæbe et plasma/LCD display med hjem til 8.000,- der bare virker :) Bruger man ½-1 time på at sætte sig ind i sagerne på internettet så ville man vide, at det var et dårligt køb. Så kan det godt være at sælgerne pynter lidt, men det går de også når man køber alt andet - om det er E-numre i mad, biler, huse - overalt. Så det er i mine øjne en dårlig undskyldning hvis folk bruger den. De fleste har en bekendt der lige ved noget om teknik eller lign - brug dem.

"For me, the cinema is not a slice of life, but a piece of cake" - A. Hitchcock
Gravatar

#32 filmz-vassago 18 år siden

#30: Der er lige lidt mere info her der underbygger at det faktisk virker.
"For me, the cinema is not a slice of life, but a piece of cake" - A. Hitchcock
Gravatar

#33 filmz-Bruce 18 år siden

Hvad er den udtalelse baseret på :) Jeg tvivler på at nogen producenter direkte har sagt det

Synes nok handling i dette tilfælde taler for sig selv :) Det er muligt de ikke har sagt det, men ikke desto mindre har de produceret udstyret kun med analoge indgange og forberedt til HD. I USA har man kunnet købe skærm, såkaldte HDTV, som har været forberedt for 720p og 1080i, i et par år.

Det er muligt man er dum eller naiv, men folk som køber en vaskemaskine vil bare kunne starte et program og så skal lortet virke. Det samme med et TV. Der er en hel generation af ældre (og jeg kender sgu også mange yngre, som belemrer bl.a. mig) som ikke fatter en brik af om udgange er digitale eller analoge. Og her har der jo ikke været tale om skærme til 8000 kr, problemet er jo meget mere udbredt i USA end herhjemme, eftersom HDTV jo har været til salg i USA i et par år, ikke i Danmark. Det er der den store base findes og som DVDFile skriver

Considering that early HD-ready models cost between $5,000 and $10,000, and that CEA statistics do not include high-end home theater front projectors that cost between $10,000 and $40,000, it’s safe to assume that the average cost of an HD-ready display in the installed base is no less than $2,500 (that figure is likely to be very conservative; I suspect that the average will prove to easily exceed $5,000)

Det er priser, hvor man nok bør forvente en vis form for service på.

#30 Det er helt fint, men udgiften er stadig 2500 bananer :)
Wishlist hos Axelmusic: http://www.axelmusic.com/wishlist.php?uid=11140
Gravatar

#34 filmz-vassago 18 år siden

"...men ikke desto mindre har de produceret udstyret kun med analoge indgange og forberedt til HD. I USA har man kunnet købe skærme, som har været forberedt for 720p og 1080i."

HD-ready mærket er jo forholdsvist nyt, den 19. januar fremsatte EICTA deres regler for HD-ready mærkatet. Jeg har aldrig oplevet/set at producenter i Danmark har forsøg at lancere de første af deres fladskærme plasma eller LCD skærme som værende HD-produkter - og her mener jeg år tilbage.

Klart har de produceret fladskærme med kun analoge indgange, for der var ikke grund til at lave dem digitale - de ville ikke have nogen funktion overhovedet. Langt de fleste grafikkort havde kun RGB udgange, ingen satboxe, dvd-afspillere eller lign havde DVI eller HDMI - så der var ingen grund til at fremstille fladskærme med digitale indgange. USA bør vi slet ikke sammenligne med, de kører for det første med helt andre standarder, der er nogle helt andre regler for TV og broadcast osv. Det siger jo også en del om USA at HDTV derovre også er 480p :)

Men lige for god ordens skyld, jeg har lidt svært ved at tolke det - hvad er det lige at du er utilfreds med? Mærkning, regler, nye standarder?
"For me, the cinema is not a slice of life, but a piece of cake" - A. Hitchcock
Gravatar

#35 filmz-vassago 18 år siden

Det er helt fint, men udgiften er stadig 2500 bananer :)

Det er prisen man betaler for ikke at sætte sig ind i tingene.

Køber man den forkerte bil, er den dyrere i benzin, køber man fastfood bliver man fed, og ryger man kan man få kræft - og køber man en HD-skærm uden at læse det mindste om den, så koster det 2500 bananer :)
"For me, the cinema is not a slice of life, but a piece of cake" - A. Hitchcock
Gravatar

#36 filmz-Bruce 18 år siden

#35 Well, på det punkt er vi så helt uenige :)
Wishlist hos Axelmusic: http://www.axelmusic.com/wishlist.php?uid=11140
Gravatar

#37 filmz-vassago 18 år siden

Du tror ikke at man kan blive fed af fastfood eller dø af af rygning :)

Selvom at du synes det er problem, så vil HDCP osv ikke blive et reelt problem for danskerne (jeg er ret ligeglad med amerikanerne) - der er et godt stykke tid til at vi er både digitale og har 16:9 som standard, og så har folk haft deres TV i 5-10 år, hvilket må være en ganske fornuftig levetid på et apparat i en tid med en så rivende udvikling.
"For me, the cinema is not a slice of life, but a piece of cake" - A. Hitchcock
Gravatar

#38 Scherlund 18 år siden

Bare for at smide lidt ekstra ind i diskutionen, så mener jeg ikke at DVI bliver understøttet er Toshiba. Læste at deres nuværende specifikationer til HD-DVD afspilerer kun indeholder HDMI interfacet.

Skal nok lige lede efter kilden senere i dag.
Gravatar

#39 filmz-vassago 18 år siden

Tror ikke kun det vil dreje sig om Toshiba, et helt naturligt skridt, og det vil helt sikkert være tilfældet i mange andre producenters HD produkter fremover. Det er stortset det samme, HDMI har bare lyd med i kablet. Man kan også købe kabler med DVI i den ene ende, og HDMI i den anden.
"For me, the cinema is not a slice of life, but a piece of cake" - A. Hitchcock
Gravatar

#40 Scherlund 18 år siden

Mente bare at der var en forskel i hvor stor en opløsning de kunne overføre. Men efter lidt læsning kan jeg se at der ikke skulle være nogle problemer i den stil. Heldigvis.

Skriv ny kommentar: