De 7 bedste sci-fi-serier på Netflix – og 2 du skal undgå
Her er de bedste anbefalinger til science fiction-nørden, der vil underholdes af det bedste inden for sci-fi på Netflix. Her er samlet syv serier, der gør dig klogere, forskrækker dig eller bare er god underholdning. Og er så der også en advarsel: To sci-fi-serier, du skal holde dig væk fra!
[Den tech-pessimistiske] Black Mirror – hvorfor skal du se den? Der er tale om en serie opbygget som en antologi. Hvert afsnit præsenterer dig for et nyt dilemma. Dette dilemma sætter ofte en sag eller et stykke teknologi på en spids, hvilket ikke altid har behagelige konsekvenser. Black Mirror er den reneste science fiction på Netflix lige nu. Dens præmisser er til at følge, hvilket skyldes skaberen Charlie Brookers glimrende fortælleevne og trofasthed over for genren.
Hvad er seriens ulemper? Black Mirror kan komme til at løfte pegefingeren lidt for ofte. Som regel er de enkelte episoders eneste formål at sætte negativt fokus på din forståelse af et stykke teknologi, der allerede eksisterer i en eller anden form. Dermed får serien også et gennemgående negativt udtryk, der ikke giver meget håb. Der er heldigvis også meget kærlige og håbefulde episoder at finde.
[Den nostalgiske] Stranger Things – hvorfor skal du se den? Hvis du elsker 1980’er-nostalgi, så er Stranger Things lige noget for dig. Serien er dejligt ukompliceret. De gode skal sejre over de onde, og det gør de for det meste også. Med samarbejde og venskab formår vennerne fra Hawkins, Indiana altid at komme tilbage lige som man troede, det var ude med dem.
Hvad er knap så godt ved serien? Med stærke Spielberg-referencer laver serien våde kysselyde til 80’erne. Dog har nostalgiens mønt også en bagside, der gør plottet i alle tre sæsoner meget forudsigelige. Der er dog meget lidt, som serien kan kritiseres for ud over det. Hele serien har en samlet IMDb-score på 8,8. Samtlige episoder har ligeledes en score på over 8 med undtagelse af to.
Stranger Things er velskrevet og formår som regel at forny sig selv med karakterer, der bringer energi til flokken fra Hawkins. Du drømmer dig væk til en simplere tid med af walkie-talkies, arkadehaller og D&D. Soundtracket er altid on-point med tunge synth-beats, og neonfarverne har aldrig stået flottere.
[Den skøre] Maniac – hvem står bag? Cary Joji Fukunaga, der var instruktør på første sæson af TrueDetective, er skaber sammen med Patrick Somerville. Somerville var forfatter og producer på The Leftovers. Det er ligeledes hovedpersonen fra The Leftovers, Justin Theroux, der spiller overfor Jonah Hill og Emma Stone i Maniac. Dr. James Mantleray (Theroux) er den gale/geniale læge, der i et medicinforsøg prøver at kurere sine forsøgspersoners utallige psykiske skavanker. Owen (Jonah Hill) og Annie (Emma Stone) er forsøgspersonerne, der bliver kastet ud i lidt af hvert. De skal sammen forsøge at navigere sig gennem forsøget og det, den eksperimentelle metode udsætter dem for.
Hvorfor er den værd at se? Maniac har en mystik omkring sig. Der lurer altid en fornemmelse af en form for gennembrud, men det kommer desværre aldrig. Serien forbliver en levende, humoristisk udforskning af menneskets psyke. Det er ikke en revolutionerende præmis. Dog tilgår serien sit emne på en unik og til tider absurd måde, som bestemt fortjener et kig.
[Den med superhelte] The Umbrella Academy – hvad kan man forvente? Den kræver lidt tålmodighed. Ligesom mange andre Netflix-serier så lider The Umbrella Academy i første sæson af at være for lang. Der kunne nemt skæres en eller to episoder af for at sætte tempoet op. Dog har serien et godt karaktergalleri, der siger spar to, når den kommer i gang. Familien Hargreeves er en flok utilpassede superheltesøskende adopteret af excentrikeren Reginald Hargreeves. De blev trænet til at rede verden, og det er præcist, hvad de tvinges til, når de år senere mødes igen som voksne.
Hvad er knap så godt ved serien? Slutningen på første sæson var ikke så stærk, som man kunne ønske. Uden at spoile for meget kan det siges, at anden sæson springer i både tid og sted, og det er, som om slutningen på første sæson bliver udvisket. Anden sæson starter næsten samme sted, som første sæson gjorde, og med et plot, der til forveksling ligner det fra første. Men fokus bør være på at nyde den visuelt og lydligt flotte serie.
Hvem står bag? My Chemical Romance-forsangeren Gerard Way står bag tegneserien bag serien. Seriens skabere er Jeremy Slater, der var forfatter til Fantastic Four-filmen fra 2015, og Steve Blackman, der var producer på Fargo og Altered Carbon.
[Den cyberpunkede] Altered Carbon – hvad foregår der!? Handlingen er centreret omkring elitesoldaten Takeshi Kovacs, der vækkes til live for at opklare forskellige sager. I fremtiden har alle fået downloadet deres bevidsthed til små diske eller ‘stacks’, der gør menneskekroppe, der nu kaldes ‘sleeves’, udskiftelige. Kovacs har forskellige ‘sleeves’, hans bevidsthed bor i, så bliv ikke forvirret, når hovedpersonen skifter ham mellem sæsonerne. Første sæson var domineret af en gnaven Joel Kinnaman, mens Anthony Mackie Avengers-filmene får rollen som Takeshi Kovacs i Sæson 2.
Derfor skal du se den? Hvis du glæder dig gevaldigt over cyberpunkens stille renæssance, så er Altered Carbon et godt valg. Serien kæler for sci-fi’’ens punkede søster med idéen om, at kroppens død ikke længere er menneskernes endeligt. På den måde leger serien med tesen om, at liv kun har mening, så længe det kan ophøre. Det er på ingen måder en ny idé, men serien udfolder alligevel fint nogle problematikker forbundet med emnet. De dybere overvejelser omkring menneskers forgængelighed bliver dog ofte forbigået til fordel for vilde kampscener. Se den dog alligevel, hvis du ikke kan vente på, at Cyberpunk 2077 bliver udgivet… Hvis det da nogensinde sker.
[Den animerede] Love, Death & Robots – hvorfor skal du se den? I samme stil som Black Mirror er de 18 episoder i Love, Death & Robots bundet sammen som en tematisk antologi, og det bringer en masse energi til serien. Alle episoderne er animeret (med få undtagelser), og ikke én episoder ligner en anden. Og så er der altid et syret twist, du ikke helt havde regnet med. Episoderne spænder bogstavelig talt fra den laveste redneck-fyldte sump til det ydre rum, og ikke alle steder er lige venligtsindede. Serien er nem at samle op, og episoderne er korte. Dog får du ikke én atmosfære, ligesom Stranger Things giver dig. Du er med hver episode kastet ud i en ny verden og animationsstil.
Hvem har vundet hvad? Serien er modtager af serieverdenens ypperste pris, en Emmy. Hele fem Emmy-priser har serien vundet, hvor én af dem gik til Tim Miller, der også er skaberen bag serien. Miller var blandt andet instruktør på Deadpool. Foruden sin rolle som instruktør er Miller grundlægger af animationsstudiet Blur Studio, der også producerede Love, Death & Robots. Serien er også produceret af ingen ringere end David Fincher, hvilket så sandelig også kan mærkes i nogle af de mere dystre episoder.
[Den tyske tidsrejse] Dark – hvorfor du bliver pjattet med den? Som om der ikke allerede var nok tidsrejse i denne liste, så er vores sidste anbefalingsværdige sci-fi-serie på Netflix også en, der leger med tid som den fjerde dimension. Serien foregår i den lille by Winden i Tyskland, hvor en dreng forsvinder. Helt fra start har serien en helt bestemt atmosfære, der ikke er for sarte sjæle. Mystikken omkring det nærliggende atomkraftværk og dets mulige forbindelse til drengens forsvinden får intrigerne frem i byens indbyggerne.
Hvorfor du måske bør undgå den? Dark formår at give et sagligt bud på, hvordan man sammensætter en håndgribelig historie om tidsrejse. Men man skal holde tungen lige imunden for at følge det ellers fine plot. Hvis du heller ikke finder det lige fedt at se en serie, der tilsyneladende aldrig foregår i dagtimerne, så vælg måske noget andet. Serien lever i sandhed op til sit navn, og kunne godt klandres for at være unødvendigt deprimerende. Men hvis du er i humør til en historie med tidsrejse og en lille opfrisker til dit tyske, så kan Dark varmt anbefales.
[Den danske stinker] The Rain- hvorfor du skal holde dig væk? Den sidste og tredje sæson kom på Netflix i starten af august og har ikke ændret synderligt på seriens svagheder. Danmarks svar på The Walking Dead er sjældent overbevisende. Hvis det er dårligt skuespil eller forfatterskab, du er ude efter, så skuffer The Rain ikke.
Hvad nu hvis man skal sige noget pænt om den? Et internationalt Netflix-pust til den danske serie-scene er dog aldrig skade til. Hvor The Rain ikke lever op til det, man kunne forvente af en sci-fi serie, så får vi forhåbentligt flere danske titler fra Netflix. Så satser vi på, at kvaliteten også bliver sat lidt i vejret.
[Det sløje remake] Snowpiercer – hvor kommer idéen fra? Serien er baseret på filmen af samme navn fra 2013 samt en franskgrafisk novelle, Le Transperceneige. Stjerneinstruktøren Bong Joon-ho, der vandt fire Oscars med Parasite stod bag filmen fra 2013 med Chris Evans i hovedrollen.
Hvorfor du ikke skal se den? Skaberne Josh Friedman og Graeme Manson formår ikke at udnytte det ellers gode på fund om et tog med 1.001 vogne. Toget skal overleve Jordens undergang i et stramt opdelt klassesamfund. Serien lider for meget under et tvivlsomt eksekveret krimiplot, som hovedpersonen Andre Layton (Daveed Diggs) skal løse. Layton er en såkaldt ‘tailie’; en blind passager og medlem af togets underklasse, der er forvist til togets hale. Historiens potentiale til en udforskning af togets økosystem og intriger bliver aldrig indfriet. De første par episoder lider af et sløvt fortælletempo, og ligesom The Umbrella Academy kunne man snildt have skåret en eller to episoder væk. Der går en endimensionalitet på tværs af både plottet og karaktererne, og det er frustrerende at se på. De store spørgsmål omkring klasse, som Joon-hos film arbejdede med, kommer aldrig op til overfladen.