Af: The Insider | Udgivet: 2012-01-30

Michael C. Hall har tydeligvis en forkærlighed for døden – og her taler vi altså om døden i en kreativ forstand, for hvis den 41-årige skuespiller havde været bedøvende ligeglad med livet, havde han formentlig kapituleret, da han for to år siden fik diagnosticeret kræft. Men Hall overvandt gudskelov den hæslige sygdom og er i øjeblikket i fuld færd med forberedelserne til den syvende sæson af tv-serien “Dexter”. I den prisbelønnede føljeton har Hall hovedrollen som den (mildest talt) gådefulde Dexter Morgan, der i dagtimerne arbejder for politiets kriminaltekniske afdeling, mens han om aftenen får afløb for sine morderiske tilbøjeligheder ved at dræbe de mennesker, han anser for samfundets ækleste udskud – dem, som hans kollegaer ikke formår at fange eller samle nok beviser imod.

Før “Dexter” blev et verdensomspændende kulturfænomen, og Hall samtidigt fortjent blev en af flimmerkassens helt store stjerner, havde han brilleret i rollen som den homoseksuelle bedemand David Fisher i HBO’s skelsættende tv-føljeton “Six Feet Under”. Hall har altså i 11 tv-sæsoner i streg spillet mænd, der har jævnlig nærkontakt med lig og kapeller, så vores indledende spørgsmål synes stadig aktuelt: Har Hall en forkærlighed for døden?

”Det er faktisk min hovedmålsætning, at når jeg medvirker i noget, skal jeg være omringet af lig” siger Hall sarkastisk og ler, da vi fanger ham over telefonen og spørger ind til den blodrøde tråd i mandens CV. ”Spøg til side, så synes jeg, at temaer som livet og døden er fundamentale, og jeg er taknemmelig for, at jeg har kunnet bruge min tid på materiale, som er knyttet til de grundliggende aspekter af den menneskelige natur. Men jeg vil da mægtig gerne en dag spille med i en komedie, hvor ingen dør!”

Men hvordan forberedte du dig oprindeligt til rollen? Studerede du ægte seriemordere?
”Jeg læste udskrifter af interviews med seriemordere, jeg så adskillige dokumentarer og læste bøger af FBI-agenter, som klargør, hvordan en seriemorders sind fungerer. Jeg forestiller mig, at Dexter også har sat sig ind i deres opdagelser for netop at undgå, at han harmonerer med FBI’s seriemorderprofil. Jeg gjorde alle de ting, men jeg føler i sidste ende, at rollen kræver, at min egen fantasi tager et spring, for i mine øjne er Dexter helt enestående på baggrund af de folk, han angriber, og den måde, han begår sig på.”

Hvorfor tror du, at folk falder for en fyr som Dexter? På trods af alle hans gode intentioner er han jo stadigvæk en morder…
”Vi har alle sammen en skyggeside. Vi har alle sammen hemmeligheder, vi holder på. Dexter har måske nok en større skyggeside og nogle mere frygtindgydende hemmeligheder end den gængse person, men jeg tror, at de ting er med til at gøre ham til en person, man kan relatere sig til. Jovist, Dexter er en morder, men han er også plaget af nogle unikke omstændigheder og udfordringer (i seriens første sæson finder man ud af, Dexter overværede det brutale mord på sin mor som spædbarn og først blev fundet efter adskillige dage, red.), og man bliver ansporet til at beundre den måde, hvorpå han tøjler sine dystre impulser. Jeg kan ikke placere en hvid eller sort hat på ham, han er bare en mand, som forsøger at affinde sig med sine evner og begrænsninger.”

Men det må være en svær balancegang at skulle spille en som Dexter, for der er vel altid en fare for, at du med ét ansigtsudtryk, der er alt for frygtindgydende, eller én replik, der klinger for ondskabsfuldt, kan risikere at tænde publikummet af… Bliver det lettere med tiden at gå den balance?
”På nogle måder bliver det lettere, men det bliver også sværere, for selvom han udvikler sig, så bibeholder han jo sin trang til at dræbe… Han er en vanvittig karakter at forestille sig, og jeg er ikke sikker på, at han nogensinde kunne eksistere i virkeligheden, men det er nok en af de ting, der gør serien så fascinerende.”

Der er både blevet givet grønt lys til en syvende og en ottende sæson af ‘Dexter’. Hvad så du gerne ske i de sidste par sæsoner? Og tror du, at der er en ‘happy ending’ i vente for Dexter?
”Det er oprigtigt svært for mig at forestille, at serien får en ‘happy ending’… Jeg har en forestilling – eller faktisk flere forestillinger – om, hvordan serien vil slutte, men de afgørelser er ikke blevet truffet endnu, og der går noget tid endnu, før de bliver det. Jeg vil ikke afsløre noget, og jeg ved ikke engang, om jeg kan afsløre noget, for jeg er slet ikke sikker på, hvad der kommer til at ske…” (griner)

Ville du være villig til at spille rollen igen efter den ottende sæson? Eller er det dér, eventyret slutter for dig?
”Jeg tror, at sæson syv og otte ender med at blive de sidste sæsoner. Så er det slut. Jeg arbejder ikke sammen med nogen, som i øjeblikket taler om at lave en ‘Dexter’-spillefilm. Det er muligt, at vi laver en film, men lige nu fokuserer vi på de to sidste sæsoner af tv-serien.”

Er du på noget plan bange for, at folk altid vil se dig som Dexter, når nu du har spillet en så mindeværdig karakter i en så lang årrække?
”Jeg ville ikke sige, at jeg er direkte bange for det, men jeg er bevidst om, at en rest af Dexter altid vil være tværet ud på mig” (griner) ”Men på samme tid… Da ‘Six Feet Under’ sluttede, var alle overbeviste om, at jeg var en homoseksuel bedemand. David var vel nærmest Dexters første offer.”

Du er jo også producer på serien… Hvordan er dit forhold til manuskriptforfatterne? Fortæller de dig på forhånd, hvilken retning de vil tage historien i, og har du nogen indflydelse på, hvad deres næste skridt så bliver?
”Jeg har altid en forholdsvis klar idé om, hvad manuskriptforfatterne har i sinde, når en sæson begynder. Jeg stræber bestemt ikke efter at skrive serien, og jeg vil ikke være så involveret bag kameraet, at jeg mister evnen til at udføre mit primære arbejde. Men jeg er velkommen – endda opfordret – til at deltage i samtalerne om, hvor vi er på vej hen, og hvordan vi når derhen. Nogle gange træffer manuskriptforfatterne beslutninger, som, jeg synes, svigter mit personlige indtryk af karakteren, og så kommer jeg med forslag til specifikke ændringer, men normalt handler vores samtaler om sæsonernes større temaer og de overordnede planer.”

En hel del fremragende skuespillere har spillet Dexters modstandere i serien, såsom Jimmy Smits i tredje sæson og naturligvis John Lithgow i den fjerde… Støder du nogensinde på prominente skuespillere, som trygler om at få lov til at spille seriemorder i ‘Dexter’?
”Ja, det er faktisk sket. Jeg har været helt forbløffet over, hvem der gerne ville spille med. Nogle gange bunder de 2-3 drinks til en fest, hvor jeg er med, og så betvivler jeg alligevel deres påstande, men det er da smigrende, at folk er villige til at praktisere lobbyisme, om end på en afslappet facon, for at medvirke.”

Nu har du jo haft rig lejlighed til at demonstrere dine store evner som skuespiller – både i ‘Six Feet Under’ og ‘Dexter’ – men du har jo sunget og danset i årevis på de skrå brædder, og er du ikke skuffet over, at du ikke har kunnet fremvise dine imponerende sang- og danseevner i ‘Dexter’?
(griner) ”Jeg ville elske at få lov til at synge og danse igen, men jeg er alligevel glad for, at Dexter ikke har fået lejlighed til at udtrykke sig på den måde. Jeg er ikke sikker på, at ‘Dexter’ er det rette hjemsted for den slags.” (griner) ”Jeg tror desværre ikke, at der kommer et musical-afsnit.”

Om “Dexter” monstro ender med at diske op med et musical-afsnit i en af sine to sidste sæsoner finder vi ud af, når Canal+ transmitterer seriens 7. sæson herhjemme senere på året. Den 6. sæson vises i øjeblikket hver søndag på Canal+ SERIES, og den genudsendes på kanalen fra bunden af fra og med 5. marts. Seriens første fire sæsoner er i øvrigt udkommet på dvd, og du kan læse anmeldelser af de første tre (og snart også den fjerde) her på Filmz.

Gravatar

#11 The Insider 12 år siden

#9, der er en håndfuld journalister med på opkaldet, og så fyrer man to spørgsmål af hver især og venter på, at man får turen tilbage :-)

#10, man skulle helst holde sig til spørgsmål, der havde at gøre med Halls karriere - jeg kan også kun forestille mig, at han ville afvise et spørgsmål om Carpenter, og jeg havde personligt ingen lyst til at prikke til ham - i modsætning til en mere koldblodig nordmand, der var meget interesseret i at høre, hvad Hall mente om, at Breivik var stor fan af Dexter. Det var både akavet og usmageligt, men Hall klarede det meget godt :-)
War. War never changes.
Gravatar

#12 filmz-loke76 12 år siden

The Insider (11) skrev:
#9, der er en håndfuld journalister med på opkaldet, og så fyrer man to spørgsmål af hver især og venter på, at man får turen tilbage :-)

#10, man skulle helst holde sig til spørgsmål, der havde at gøre med Halls karriere - jeg kan også kun forestille mig, at han ville afvise et spørgsmål om Carpenter, og jeg havde personligt ingen lyst til at prikke til ham - i modsætning til en mere koldblodig nordmand, der var meget interesseret i at høre, hvad Hall mente om, at Breivik var stor fan af Dexter. Det var både akavet og usmageligt, men Hall klarede det meget godt :-)


Sikke da en åndsbolle. Lyder da som et stupidt spørgsmål at stille..

Ellers fedt interview.
That´s what I like about them highschool girls man. I get older, they stay the same age.
Gravatar

#13 Juhler 12 år siden

Fantastisk interview, glæder mig allerede sindsygt til sæson 7 :-) (Dem der har set sæson 6, ved hvorfor!)
Gravatar

#14 Collateral 12 år siden

Juhler (13) skrev:
Fantastisk interview, glæder mig allerede sindsygt til sæson 7 :-) (Dem der har set sæson 6, ved hvorfor!)


I'm with you! Jeg glæder mig også rigtig meget. Som altid :)
"You can't please everybody. In fact sometimes I don't please anybody" - Oliver Stone

Skriv ny kommentar: