For femte år i træk er Filmz trukket i vinterjakken og vandreskoene og har sat kursen mod den tyske hovedstad Berlin for at dække den 58. Berlinale Filmfestival. I løbet af de næste ti dage vil 21 vidt forskellige film dyste om hovedpræmien, Guldbjørnen, mens der også vil blive delt priser ud for bl.a. skuespil og børnefilm.
Det er efterhånden blevet kutyme hvert år at påpege, hvor stor Berlinalen har vokset sig siden sidste år, idet det er en festival, som til stadighed udvikler sig i højt tempo. Der er altid nye tiltag og stor afveksling at finde på festivalen. Set i nøgne tal er der i år godt 4000 journalister til stede, mens der er ikke mindre end 5000 film at finde i alt på hele festivalen, hvilket er 1200 film mere end for bare to år siden. Der kan ikke være nogen tvivl om, at Berlinalen er blevet en mediebegivenhed af de helt store og et pejlemærke for verdens film og kultur i al almindelighed. I forhold til årets anden store festival i Cannes er Berlinalen derudover også en mere folkelig festival, hvor også filmentusiaster, som ikke lige er i branchen eller er journalister, i stort omfang får mulighed at se Berlinalens mange film. Og det er netop med til at gøre festivalen til en anden og meget mere afslappet oplevelse, størrelsen og populariteten til trods.
[h2]De 21 konkurrencefilm[/h2]
For første gang nogensinde åbnede Berlinalen i går med en dokumentarfilm, nemlig Martin Scorseses hypede og teknisk opulente portræt af det efterhånden mere end legendariske rockband The Rolling Stones, “Shine a Light”. Filmen blev vist til et gallaarrangement, hvor såvel Rullestenene som Scorsese selv var til stede for at sparke festivalen i gang med manér. “Shine a Light” er det ultimative backstage-pas til rockgruppen, og filmen er sat sammen af optagelser fra to koncerter optaget i New York i 2006. Filmen bringer to giganter fra henholdsvis musik- og filmverdenen sammen i én film, der også afspejler den bredde og nytænkning, som generelt er kendetegnende for Berlinalen.
Dette års hovedkonkurrence starter fredag og fortsætter indtil næste lørdag, hvor juryen vil udløse spændingen og afsløre, hvilken af de 21 film der er værdig til at modtage den prestigefulde pris. Konkurrencefilmene stammer fra så forskellige lande som England, Israel, Brasilien, Mexico, USA og naturligvis Tyskland og behandler en lang række forskellige historier. Der synes ikke at være nogen decideret tematisk tråd igennem de valgte titler, og den eneste decideret politiske film er veteraninstruktøren Errol Morris’ dokumentar “S.O.P. – Standard Operating Procedure”, der kigger nærmere på forholdene i det berygtede amerikanske fængsel Abu Ghraib i Bagdad.
Brasiliens bidrag er den i hjemlandet ekstremt populære “The Elite Squad”, der handler om to barndomsvenner, som begge melder sig til en særlig eliteenhed hos politiet i Rio de Janeiro. De har begge fået nok af den megen korruption omkring dem og forsøger at gøre noget ved den håbløse situation. Det er en film om narkohandlernes store magt og den altomfattende korruption i Rio, skrevet af samme forfatter, som også stod bag manuskriptet til “City of God”.
Konkurrencens mest prominente bidrag kommer fra Paul Thomas Anderson med “There Will Be Blood”, der lander som festivalens klart største favorit til at løbe med Guldbjørnen. Filmen, der er baseret på forfatter Upton Sinclairs bog “Oil” fra 1927, handler om den jævne mineejer Daniel Plainview, der efter at være skiftet til oliebranchen får enorm succes med sine boringer. Han bliver en af de største oliemagnater i USA, og efterhånden flettes hans tilværelse tæt sammen med den unge præst Eli, der ser en chance for at styrke sit beskedne sogn ved at læne sig op af de mange penge, som Daniel pumper op af jorden. Elis nyreligiøse trosretning er på direkte kollisionskurs med Daniels verdenssyn, og de to bliver hinandens ærkerivaler. Blodet vil flyde.
Desuden deltager Mike Leigh med sin nyeste film, komedien “Happy-Go-Lucky”, mens en anden veteran, Andrzej Wajda, viser sin seneste film, “Katyn”, om den russiske efterretningstjenestes udryddelse af polske officerer i 1940. Filmen vises uden for konkurrence.
Alle konkurrencefilm: “There Will Be Blood” (USA), “In Love We Trust” (Kina), “Lake Tahoe” (Mexico), “Gardens of the Night” (England/USA), “Black Ice” (Finland/Tyskland), “Julia” (Frankrig), “Lady Jane” (Frankrig), “Elegy” (USA), “The Song of Sparrows” (Iran), “Ballast” (USA), “Quiet Chaos” (Italien), “Restless” (Israel/Tyskland), “Night and Day” (Sydkorea), “I’ve Loved You So Long” (Frankrig/Tyskland), “Sparrow” (Kina), “Cherry Blossoms” (Tyskland), “S.O.P.” (USA), “Happy-Go-Lucky” (England), “Kabei” (Japan) og “Heart of Fire” (Tyskland/Italien).
Uden for konkurrence: “The Other Boleyn Girl” (USA), “Fireflies in the Garden” (USA), “Be Kind Rewind” (USA), “Shine a Light” (USA) og “Katyn” (Polen).
[h2]De danske bidrag[/h2]
På trods af, at Susanne Bier alligevel ikke deltager som medlem af dette års jury, er Danmark rigtig stærkt repræsenteret på den 58. Berlinale. Foruden Flemming Quist Møller og Jannik Hastrups animationsfilm “Cykelmyggen og dansemyggen” er Søren Kragh-Jacobsen med i kategorien Panorama med sin nye politiske thriller “Det som ingen ved”, der er skrevet af Kragh-Jacobsen og Rasmus Heisterberg (“Kongekabale”).
Simon Staho, der tidligere har lavet “Dag og nat” og “Daisy Diamond”, er hernede med sin seneste film, “Himlens hjerte”, der igen har svenske Mikael Persbrandt i hovedrollen.
I konkurrencen for ungdomsfilm deltager instruktøren af “Drømmen”, Niels Arden Oplev, med sin seneste film, “To verdener”, og Natasha Arthy med ungdomsdramaet “Fighter”. Danmark har ingen film med i hovedkonkurrencen i år.
Læs 2. del af Filmz’ dækning af nye internationale film på den 58. Berlinale.
Læs 3. del af Filmz’ dækning af nye internationale film på den 58. Berlinale.
#1 filmz-Scarface 16 år siden
Så noget fra Berlinalen om Shine A Light i TV2 Nyhederne igår. Keith bliver den nye De Niro...
#2 filmz-Kragmose 16 år siden
Men de siger den ikke overgår The Last Waltz, men den brød jeg mig ikke helt om, så tror jeg vil kunne lide den her :D
#3 filmz-Renchard 16 år siden
Ralph Moeller
Udo Kier
Daniel Day-Lewis
Paul Dano
Paul Thomas Anderson
Neil Young
Wang Xiaoshuai
Shah Rukh Khan
har set
Rolling Stones
Martin Scorsese
Goldie Hawn (som vinkede ovre fra bilen af)
Armin Mueller Stahl,inde fra bilen af med et bredt smil pä läben. Han var satme i godt humör.
Og sä en räkke andre fra tyskland etc...
Iaften er det John Malkovich,
Woody Harrelson og vist nok Ben Kingsley..
#4 Spanner 16 år siden
:)
"Do not talk to me about pork when we have a crisis on my hands!!" - Producerem
#5 davenport 16 år siden
#6 chandler75 16 år siden
Vi har ikke rigtig mulighed for selv at tage billeder dernede, da det ikke er officielt tilladt for pressefolk...
#7 filmz-Renchard 16 år siden
Nr: 4 hvorfor synes du at Ralph er selvfed?
Da jeg roste ham for rollen i Gladiator, sagde han MEGET ydmygt ja...gav sig mängder af tid til fans, og jokede omkring fotos osv...Det var enormt underligt, at höre ham tale tysk.
#8 filmz-Narniabæver 16 år siden
#9 chandler75 16 år siden
#10 Bates 16 år siden