Af: jannie dahl astrup | Udgivet: 2014-08-26

Søndag brugte jeg en ellers ubrugelig, regnfuld formiddag på for alvor at fordybe mig i det 120-sider kæmpestore program til årets OFF-festival. Bag forkortelsen gemmer sig det knap så mundrette Odense Internationale Film Festival, der i år løber af stablen fra den 25. til 31. august. En højtbelagt uge med kortfilmen i fokus og en uge, som lykkeligvis omdanner min by Odense til et regulært filmmekka. Og gør mig til travl filmfestivalgæst.

OFF har eksisteret siden 1975. Dengang lød den navnet Den Internationale Eventyrfestival (I ved, H.C. Andersen og Odense…), blev afholdt hvert andet år og havde H.C. Andersen-inspirerede animationsfilm som omdrejningspunkt. Selvfølgelig. 2014-udgaven favner noget bredere: fiktion, animation, dokumentar – så lang tid spilletiden holder sig under de 30 minutter, kan man som filmskaber indsende sit værk og krydse fingre for at i sidste ende at stå med en pris i hånden. Men bare rolig. Odense er stadig Odense, så hovedprisen hedder HCA Award.

Tilbage til årets program. Det er som sagt langt fra kort. 91 film fra 23 nationer udgør de tætpakkede konkurrenceprogrammer; OFF Hovedkonkurrence, den danske konkurrence og animationskonkurrencen. Vinderfilmene i OFF Hovedkonkurrencen og den danske konkurrence kan desuden være sikre på at blive vurderet af The Academy’s Short Film and Feature Animation Branch og dermed få muligheden for at blive nomineret i konkurrencen om en Oscar-statuette. At OFF siden 2013 har haft status som en Oscarkvalificerende festival, har smittet positivt af på oplevelsen som gæst og biografgænger her den sidste uge i august. Alt virker enormt tjekket.

Det trykte program er overskueligt, lækkert layoutet og i storformat. I år er der endda en virkelig velfungerende app, som jeg håber kan hjælpe mig med at finde rundt i de allerede alt for mange filmvisninger, debatter og foredrag, min kalender bugner faretruende af. Heldigvis er afstanden – som filmformatet – kort her i Odense. Alle arrangementer ligger i en afstand, der hedder ‘højst-fem-minutter-i-slentretempo’ væk. Og det samme gælder for de livsvigtige kopper kaffe.

Ud over at jeg selvfølgelig vil forsøge at få set så mange af konkurrencefilmene som menneskeligt muligt (både de danske og internationale), har jeg i tilgift udset mig en ordentlig bunke arrangementer fra programmet. Det bliver uden tvivl legendarisk, når barndomshelt skråstreg Mr. Troldspejlet, Jakob Stegelmann, åbner op for godteposen af viden i et foredrag om Hayao Miyazakis animerede univers.

I år er det den danske instruktørduo Wikke & Rasmussen, der tegner filmfestivalens kunstneriske profil. De to krøllede hjerner synes også at have sat et interessant aftryk på en lang række af de ‘ekstrafilmiske’ begivenheder, der ligger uden for konkurrenceprogrammet. Ud over at en god del af deres bagkatalog selvfølgelig vil være at finde på biograflærrederne under festivalen.

Jeg har derfor også sat kryds ud for to samtaler mellem Informations filmjournalist Christian Monggaard og Wikke & Rasmussen selv, der skal først skal nørde karriere-kickstartende kortfilm fra Nolan, Burton og Scorsese og senere taler Brødrene Bisp Brødrene Coen. Det bliver neo-noir med rigeligt soja i rullen.

Ingen OFF uden stumfilm i Den Gamle Biograf! Personligt har jeg altid haft det som førsteprioritet under OFF at sidde på en af de forreste (og bedste) rækker under de efterhånden legendariske ‘Den Gamle Biograf’-visninger. Her plejer filmformidler par excellence Ulrich Breuning at lægge en så stor portion entusiasme for dagen under sine præsentationer, at man ikke kan undgå at blive smittet af mandens åbenlyse begejstring for stumfilm. Som altid ledsages filmene – i år tre klassiske Chaplin-komedier – af levende klavermusik i salen. Det ser jeg frem til.

Med taglinen “Expect The Unexpected” lover OFF14 at diske op med filmoplevelser ud over det sædvanlige. Og det uventede og usædvanlige er ofte, hvad man bliver belønnet med, når man åbensindet indtager sin plads i biografens mørke og en god håndfuld kortfilm af vidt forskellig observans ruller over lærredet. Det er dét, der år efter år får undertegnede til at glæde sig til en uge i filmens tegn i Odense.

Festivalens program kan nærstuderes her.

Gravatar

#1 christian svane 9 år siden

Ærgerligt nyheden først kommer op så sent, dagen efter Jakob Stegelmanns foredrag om Miyazaki.
Det ville også være rart hvis der havde været nogle anbefalinger til nogle af kortfilmene...

Skriv ny kommentar: