Af: Michael Andersen | Udgivet: 2004-02-29


Dette er historien om, hvordan Filmz opstod – og for at gøre det hele lidt mere indspist, bliver historien fortalt af hovedpersonerne selv.

Det var de tre musketerer Henrik “hmn” Nicolaisen, Allan “trekster” Syndergaard og Brian “commy” Fløe, som oprindeligt slog hovederne sammen for at skabe Filmz, der i de første mange år gik under navnet filmz.dk:

”Trekster, commy og jeg arbejdede sammen ved certus.dk, og da en del af de gode danske filmsider, vi brugte, begyndte at lukke en efter en, snakkede vi om, at det kunne være fedt at starte et nyt filmsite,” fortæller hmn.

”Imidlertid kendte hverken Henrik eller Brian til ret mange, der for alvor var filminteresseret,” betoner trekster: ”Det gjorde jeg heldigvis. Per (azathoth), som jeg har gået på handelsskolen med og senere datamatikeruddannelsen, var den første, jeg kontaktede. Tommy (vassago) Kristensen, der havde været en ven af Per igennem mange år, vidste jeg også var meget interesseret i film, så derfor var det også naturligt at kontakte ham. Søren (Benway) Ildved, som jeg havde været inde ved beredskabskorpset med, var også stor filmfan, og disse tre personer, sammen med Christian (Kedde), som skulle stå for PR, var de næste, der blev involverede i Filmz.”
”Det viste sig hurtigt, at vi kunne samle en del folk sammen til dette projekt, og efter meget kort tid var vi klar til at starte et seriøst filmsite op. Da jeg i forvejen kørte newz.dk, valgte vi at bygge sitet op over samme grundide, nemlig at brugerne skulle være med til at skabe siden i form af nyheder og et godt forum,” siger hmn og fortsætter: ”Ved at lade de to sites være nært beslægtede, kunne vi bl.a. benytte og bygge videre på de ideer, vi havde brugt på newz.dk, uden at det ville se ud som om, det bare var en kopi. Det var selvfølgelig også en fordel, at vi nu havde muligheden for at kunne reklamere for Filmz på newz.dk, og dermed få en god start på sitet. commy og jeg begyndte at kode på projektet, og trekster lavede grafikken…”

”Så ud fra Henriks erfaring med newz.dk,” fortæller commy, ”blev vi hurtigt enige om, at sitet skulle bygge på samme måde, at det var brugerne og en flok admins, der passede jobbet med at skrive indhold på sitet. Og dermed var Filmz født.”

Efter det tekniske apparat var på plads, var turen kommet til det mere praktiske – hvilke områder inden for filmens verden skulle dækkes? Per “azathoth” Poulsen: ”Det blev til, at det skulle være et site, der dækkede det hele; biograffilm, dvd-film og generelle filmnyheder. I starten anmeldte vi faktisk kun region 1-film, indtil de danske filmselskaber stillede krav: Hvis vi ville anmelde deres film, måtte vi stoppe med region 1. Oprindeligt var vi et af de eneste danske sites, som dækkede så meget, men det er jo blevet temmelig normalt for et filmsite nu.”

”Udformningen af nyhedssektionen gav mere eller mindre sig selv, da den ligger så tæt op ad newz.dk, men jeg kan huske, at vi var mere usikre på, hvordan anmeldelserne skulle udformes,” fortæller Søren “Benway” Ildved: ”Det var blandt andet oppe at vende, om de skulle være opdelt i faste sektioner (the good, the bad…osv.), hvilken karakterskala, der skulle bruges, og om der skulle være flere admin-meninger om filmen på samme side. Det bedste ved anmeldelserne er, at de bliver taget ned fra elfenbenstårnet og sat under debat i forumerne. Det giver en helt anderledes vitalitet på siden, end den man støder på i f.eks. aviserne.”

Da de forskellige admins på Filmz havde hovedsæde i Jylland og på Fyn, og de fleste presseforstillinger meget upassende lå i København, blev Rasmus “chandler75” Drews hentet til Filmz:

”Vi afprøver og udvikler hele tiden nye features – senest med en sektion for amatørfilm i foraet og nye tiltag i brugerprofilen. Primært udskiller Filmz sig dog nok, når det kommer til brugerne, som vi tilstræber at gøre til en integreret del af sitet. Siden starten har brugerne kunnet være med til at bestemme nyhedsfladen ved at indsende nyheder, og denne funktion har vi beholdt. Derudover har vi nok Danmarks mest aktive filmfora, som aldrig står stille.”

Med ét blev sjællændere populære på redaktionen. Yderlig to dukkede op, nemlig Johan “The Insider” Albrechtsen og Anders “Hasselguff” Jensen. ”Min vej mod Filmz var lang, snørklet og præget af rent held,” lyder det elegant fra Hasselguff:

”Efter en tur i biffen stødte jeg for godt halvandet års tid siden på en veninde fra gymnasiet. Jeg forsøgte at lokke hende med på en vild date, men måtte give op, eftersom hun ikke kunne få fri fra arbejde og vist nok kom sammen med en gut, der hed Tommy. Under samtalen viste det sig, at Tommy drev et filmsite sammen med en håndfuld venner, og at de måske godt kunne bruge en ung filmstuderende som mig til at supplere med anmeldelser osv.”
“En lidt lang periode med korrespondance over nettet og to prætentiøse “prøve-anmeldelser” senere, var jeg så heldig at blive optaget i denne gruppe af filmnørder,”
beretter Hasselguff.

Nu, hvor vi er ved anmeldere, mindes Per en speciel oplevelse: ”Det var dengang, hvor den nye anmelder jo også skulle med. Han faldt tilfældigvis over Allans lange skanker, og skæbnen ville, at han lige synes, det var en god ide at bruge min cola til at lande på… Hvilket bevirkede, at både Christian og jeg sad og var SMURT ind i cola igennem hele ‘Humørkort-stativ-sælgerens søn’!” Vi nævner naturligvis ingen navne, men undertegnede vil da godt lige pointere, at der altså var meget mørkt i biografen på det tidspunkt!

Som arbejdsopgaverne er vokset, har Filmz også tilføjet staff, hvor Remo “Ikari” Steen blev den første: ”Efter at have indsendt nogle enkelte nyheder i en periode over et par uger, besluttede jeg mig for at se, om jeg kunne få mit navn på statistik-listen. Jeg må indrømme, at jeg blev meget positivt overrasket, da jeg en dag fik en mail fra Filmz om, at man ville belønne mig for mit arbejde ved at sende mig en film. Okay, filmene jeg kunne vælge imellem var måske ikke i topklasse, men det var virkelig rart bare at vide, at mit arbejde blev påskønnet. Jeg har før i tiden været inde på andre danske filmsider, men de har aldrig rigtig fænget mig som Filmz har. Jeg finder siden langt mere overskuelig, og tonen og stemningen i forummet er rigtig god, hvor der kan tales voksent om tingene og samtidig også bliver lavet lidt fis.”

Fremtidsplanerne for Filmz? ”Vi skal selvfølgelig være det største danske filmsite i Danmark, og når folk skal finde information om film, så starter de med at kigge eller spørge på Filmz,” fortæller hmn. Hasselguff: ”Mine fremtidsvisioner for Filmz er uden tvivl, at vi skal udvikle sitet, så det først og fremmest bliver endnu bedre og sjovere at bruge, og derudover naturligvis at vores anmeldelser vil komme ud til endnu flere filminteresserede – som vil få kompetent vejledning til de pågældende film.”

”Vi forsøger at dække bredt. Alt fra ‘X-Men’ til Berlin Film Festivalen til små amatørfilm får omtale. Det sker udfra devisen om, at gode film ikke kan indsnævres til bestemte genrer eller budgetter, men favner bredt. Vi skal fortsætte udviklingen,” fortæller chandler75.

”Efter min mening skiller Filmz sig ud ved at være en af de eneste filmsites, der virkeligt udnytter internettets muligheder for interaktivitet – brugerne præger siden i langt højere grad her, end man ser andre steder,” siger Benway.

Gravatar

#1 filmz-Wacker 14 år siden

God artikel og tillykke med Fødelsdagen :-D
Don't you know who I am? I'm Juggernaut, bitch!!

http://www.samarit.dk
Gravatar

#2 dyg 14 år siden

Rigtig god artikel. Og ja, mange gange tillykke med dagen. Må filmz.dk leve mange mange år endnu.
"Og hvem vil ikke gerne guffe Klaus Kinski??" - evermind
Gravatar

#3 chandler75 14 år siden

Som artiklen indikerer er det jo Jer brugere der gør filmz.dk til hvad det er - så I må også fortsætte mange år endnu :)
"Some people have bad taste and others have taste more like mine." - Roger Ebert
Gravatar

#4 filmz-Plimmer 14 år siden

Det var en god artikel til at gå i seng på. Tillykke med dagen. :)
Famous last words: What duck?
Gravatar

#5 filmz-loonie 14 år siden

Øv, at ugens Filmz stopper, det har været nogle gode artikler.
_________________________________________
I may be wrong, but I doubt it
Gravatar

#6 filmz-Codam 14 år siden

Tilykke med dagen. Lidt trist at Ugens Filmz slutter, det har været nogle glimragende artikler. Hvad nu med ugens seværdige film.. Er det noget i vil holde kørende ?
Gravatar

#7 gi-jones 14 år siden

Smuk artikel. Jeg håber da, at der kommer et nyt tiltag i stedet for Ugens Filmz, som jeg har været ivrig læser af i lang tid.

Anyways, filmz.dk er stadig det bedste filmsite på nettet og det ENESTE sted hvor jeg ville overveje at læse en anmeldelse (jeg er pænt kritisk med den slags).
Gi' dog pengene til Afrika... De har mere brug for dem.
Gravatar

#8 aza 14 år siden

Tillykke med dagen. En skam at Ugens Filmz stopper, men i har sikkert andre planer. :)
Keep up the good work.
____________________
I like that boulder.
That is a nice boulder.
Gravatar

#9 davenport 14 år siden

Tillykke med dagen, Filmz.
Det er stadigvæk Danmarks bedste site, og det bliver bedre og bedre.
Bare kør løs!
Min fars fætter, har bare mødt John Williams! Æh, Bæh!!
Gravatar

#10 puffin 14 år siden

God artikel, og tillykke med dagen :)
Heh Heh Heh! Lisa! Vampires are make believe, just like elves and gremlins and eskimos!

Skriv ny kommentar: