Imens vi overvældes af en syndflod af “aromatiske” billeder er John Hurt en ganske vidunderlig fortæller, hvis toneleje besidder en underfundig ironi, som tro mod forlægget blot styrker den nødvendige distance til en fascinerende, men absurd fortælling. Gentagne tragedier bliver næsten komiske i varmen fra Hurts stemme.

Alligevel opleves “Parfumen: Historien om en morder” som en lettere speget fornøjelse. Måske fordi Tykwer og co. har fulgt forlægget lidt for trofast, lider historiens fremdrift i lange passager, som mest af alt føles som unødvendige vildspor. Tykwer er modigt og elegant gået til opgaven med at skildre en verden af dufte. Selvom de dybere nuancer i Grenouilles aromatiske frustration er svære at fange via billeder, trænger Tykwers billeder via den indre nethinde hele vejen ind til næsens dybere hulevægge. Men undervejs synes han at glemme, at han også skal fortælle en historie og ikke blot gengive hvad der står i filmens litterære forlæg.

Læs hele anmeldelsen her

Gravatar

#1 filmz-Angel Eyes 17 år siden

Jeg synes netop problemet med filmen er, at han udglatter den særlige stil som gør bogen til mere end blot en historie om en morder eller et tidsbillede.

Jeg elsker Tykwers øvrige film, men med "Parfume" synes jeg både romanens forcer, samt Tykwers særlige aftryk forsvinder. Vi efterlades i stedet med en konventionel, omend visuelt smuk, thriller sat i en periode-setting.

Karakterens kompleksitet, og det egentlige fokus for bogen, nemlig Grenouilles umenneskelighed, har man udvandet, så Eichinger istedet kan sørge for en venlig, ufarlig og poleret storfilm.

Det burde ikke være en film om søgen efter kærlighed, og den misforståede kunstner, men en postmoderne fabel, der leger med genrerne og vores forventlinger til hvad der konstiturer en helt (eller anti-helt).

Romanen er ond; den ved det og den driller os som læsere, fordi vi kun har Grenouilles anti-empatiske univers at se ud fra, men filmen vil hellere være godhjertet inderst inde.
En stor skam, da Tykwer har talentet, men i sidste ende måske ikke var den rette til at filmatisere netop dette forlæg.

Hvis man skal se den, så se den for Frank Griebes fantastiske billeder - ellers så brug hellere pengene på at skaffe Tykwers andre film på DVD; især "Tödliche Maria", der ikke kan anbefales nok (findes dog kun på VHS)!
Min dvd-samling: http://www.invelos.com/dvdcollection.aspx/Nikolai%20Schulz
Gravatar

#2 CKY 17 år siden

Har lige været inde og se den i dag, og jeg syntes at det var en rigtig god film. Fantastisk stemning, og godt skuespil hele vejen rundt. 5/6 herfra
Gravatar

#3 boehlahz 17 år siden

Jeg har ikke læst bogen men synes at filmen leverer en helt unik visuel oplevelse. Lydsiden er også en unik oplevelse. Denne film er meget speciel på den gode måde. 6/6 uden forbehold. Havde jeg læst bogen havde den måske fået en anden karakter men som "første" oplevelse af denne historie er jeg imponeret af film-versionen...så at sige.
Gravatar

#4 mini_jette 17 år siden

Regner lidt med at jeg skal ind og se den den 8., såe vi får se... umiddelbart synes jeg dog den virker meget lovende, men så på den anden side...jeg har jo heller ikke læst bogen;)
Don't take life too seriously. You'll never get out alive.
Gravatar

#5 Norrah 17 år siden

advarsel indeholder spoilere... kan ikke markere det da kontekst så mister alt betydning. LÆS IKKE HVIS DU IKKE HAR LÆST BOGEN ELLER SET FILMEN

#1 det er heller ikke nødvendigvis søgen om kærlighed, ja filmen ligger meget op til det, men den bygger også meget på søgen efter perfektion og valg gennem livet.
Nu skal jeg sige jeg godt nok kun har set den en gang så jeg kan tage fejl, men er efterhånden ret sikker i min tolkning.

Grenoille er mennesklig i denne film, så meget er sandt. Men så meget som at sige han er forelsket i kvinden med det røde hår, er måske ikke helt rigtigt. Grenouille er perfektionist, og er derfor betaget af det perfekte, han er facineret af hendes "duft", men på intet tidspunkt interreseret i hende. Selvom det ikke er med vilje så slår han hende jo ihjel, pågrund af en facination, ikke kærlighed.

Det er så rigtigt at han under orgie scenen, tænker på hende, men det er et symbol for "hans" effekt af parfumen. Som jeg nævnte lidt løst før så er det her om valg, i starten af filmen, er det ham der vælger at leve, og de ligger kraftig vægt på at det er ham der vælger hvor han tager hen, f.eks. ved vejen der deler sig i 2. Så synet under orgiescenen er ikke andet end tanken, hvad nu hvis jeg kunne vælge/havde valgt en anden vej, han er ikke i stand til at elske eller blive elsket, og det går altså op for ham at han er færdig, grunden til hans eksistens er fuldført. Der er ikke mere for ham i denne verden.
Hvilket er hvorfor han tager hjem til det samme sted hvor han valgte at blive født for at forlade verdenen gennem de samme folk der bragte ham ind i verdenen(klasse).

Men der er rigtig mange symboler i denne film, og jeg er nød til at se den igen for at kunne give en fuld fortolkning af den, men det her var lige mine fem øre til din kommetar om kærlighed
Gravatar

#6 filmz-Angel Eyes 17 år siden

#5: Tja, man kan have forskellige opfattelser af en given tekst, men imo er Grenouille i filmen desværre blevet en alt for ordinær størrelse, der på sin vis kræver identifikation eller en grad af sympati fra tilskueren, hvorved man har rundet ham af i kanterne og gjort ham... ja, menneskelig. Hans betagelse fa kvinden forbindes ligeledes med intimitet og erotik, hvilket slet ikke er idéen - igen konkretisering og forsøg på at gøre det hele medmenneskeligt. Og orgie-scenen skærer viser blot med al tydelighed denne forskel stillet på spidsen: i modsætning til et Sodoma & Gomorra, serveres vi for en blid og døsig softporn-montage! Man har simpelthen ikke turdet gå linen ud med denne produktion, og det er ærgeligt!
Min dvd-samling: http://www.invelos.com/dvdcollection.aspx/Nikolai%20Schulz
Gravatar

#7 nerdalmighty 17 år siden

Har netop set filmen, og synes den var udemærket. En interessant om end noget grotesk historie som filmen dog formår at fortælle rigtigt godt. Sceneriet i filmen er helt i top, og skuespillet ganske godt.
Bøgerne.dk - Danske boganmeldelser på nettet
Gravatar

#8 filmz-fiemie 17 år siden

jeg så filmen igår og syntes den var rigtig god selvom jeg ikke kunne lide slutningen men bare fordi den ikke slutter som jeg syntes den burde var det en god film, flot filmet og de rødhåret piger var bare utrolig dejlige skønheder :o) 4/6
Gravatar

#9 filmz-Mizz-freak 17 år siden

Flot film , men gruppesex scenen tilsidst ødelægger hele filmen ,...
Gravatar

#10 mini_jette 17 år siden

#9...
Nice... Hvad med en spoiler-markering næste gang, så vi der endnu ikke har set filmen også har lidt tilgode..!
Don't take life too seriously. You'll never get out alive.

Skriv ny kommentar: