Ved udelukkende at holde sig til de historiske facts, undgås mange af de moralske implikationer, et mere frit portræt af Adolf Hitler ville have medført. Det her er hvad der skete, om man så bryder sig om det eller ej. En fremgangsmåde som også har konsekvenser for fortællestilen, hvor man i stedet for at placere hovedpersonen i alle scener veksler mellem karaktererne. Traudl dukker kun op i situationer, som stemmer overens med hendes egne og de andre øjenvidners erindringer. Hun befandt sig ikke tæt på Hitler, mens han planlagde sine sidste militære strategier, og den del af historien fortælles derfor af en anden. Vi ser aldrig Hitler for sig selv. At Hirschbiegel bryder med en mere traditionel struktur, spiller ingen rolle for dramaet i filmen, der er lige så sydende intenst, som man forventer det af de anspændte forhold i bunkeren.

Selvom filmen i den trange realisme nærmer sig et kammerspil, optræder der ikke et eneste kedeligt øjeblik. Det skyldes først og fremmest de formidable skuespillere med Bruno Ganz som Hitler i spidsen. Hans lighed med Føreren er slående, ikke alene hvad angår udseendet men også stemmeføring, og den til tider velkendte, heftige gestikuleren. Til trods for at det kun kan være en lidet påskønnet hæder, er Ganz om nogen anden skabt til at spille djævlen selv, og havde det ikke været for hans medvirken, ville filmen formodentlig ikke have været helt så effektiv. I “Der Untergang” viser han os, at Hitler var et menneske ligesom alle andre og ikke noget uhyre. En både foruroligende og fascinerende erkendelse der, ligesom resten af filmen, er umulig at ryste af sig.

Læs hele anmeldelsen her

Gravatar

#31 Collateral 19 år siden

#27: ja, gid jeg havde råd. Hehe. Men det må blive der untergang også må neverland vente til den kommer på DVD
"You can't please everybody. In fact sometimes I don't please anybody" - Oliver Stone
Gravatar

#32 filmz-jets 19 år siden

En helt igennem fantastisk film, som skildrer de historiske personer og begivenheder med en realisme og usentimentalitet, så det giver gåsehud. Det er fascinerende at se de menneskelige træk (både på godt og ondt) i de personer, man ensidigt har forbundet med ondskab og vanvid.

Filmen forsøger hverken at belære eller presse en holdning ned over sine seere, hvilket gør den meget troværdig. I forhold til en film som Saving Private Ryan, hvor der bliver fokuseret meget på det voldelige aspekt, så det til sidst mister sin virkning, bliver Der Untergang aldrig kedelig eller ensformig i sit udtryk eller i sin historie.

Skuespillerpræstationerne er alle i særklasse - især Bruno Ganz begejstrer. Jeg er dog også meget imponeret af den casting der er gået forud for valget af skuespillere til Hitlers nærmeste rådgivere og militærfolk. De er på samme tid realistiske og skræmmende i deres brutalitet og blinde tillid til Hitler og visionen om det tredje rige.

6/6 - ingen tvivl. Stærk kandidat til årets film.
Gravatar

#33 Yoda 19 år siden

#30

Kunne ikke være mere enig - vidunderlig film.
Steven Spielberg: "Every time I go to a movie, it's magic, no matter what the movie's about."
Gravatar

#34 filmz-yoshimura 19 år siden

Ved nogen, om den udgave, der snart udkommer på dvd, har undertekster af nogen art?
the buses that charged past so overflowing with passengers that from the outside they looked like they were making a rush delivery of spare limbs to some far-off war
Gravatar

#35 Yoda 19 år siden

Jeg har bestilt en tysk Dobbelt Disc version uden undertekster - dem kan jeg alligevel ikke bruge til noget.

Hvis nogen skulle være interesseret, så kan den købes her:

http://www.froeschl.de
Steven Spielberg: "Every time I go to a movie, it's magic, no matter what the movie's about."
Gravatar

#36 filmz-Kadann 19 år siden

#35 -

Groovy. Den tror jeg da lige jeg skal have fingrene i. Hvor meget må du bøde for den, incl. porto o.s.v.?
http://www.modkraft.dk - http://www.ungeren.dk - http://www.christiania.org
Gravatar

#37 Yoda 19 år siden

#36

Jeg bestilte også "Stalingrad" og "Der Tod in Venedig", så de sender fragtfrit, når ens bestilling kommer over 25,- Euro.

Dobbelt Disc versionen af "Der Untergang" kom til at koste ca. 150,-

"Stalingrad" - også Dobbelt Disc - ca. 75,-
Steven Spielberg: "Every time I go to a movie, it's magic, no matter what the movie's about."
Gravatar

#38 filmz-Kadann 19 år siden

#36 -

Ok. Det kunne være man også skulle bestille Stalingrad.. hvis jeg ikke husker helt galt, så er den tyske vist med DTS. :)

Edit: Hov, ikke DTS, ser jeg lige. :) Men stadig ser det ud til at være den bedste udgave derude.
http://www.modkraft.dk - http://www.ungeren.dk - http://www.christiania.org
Gravatar

#39 filmz-Bruce 19 år siden

#35 Uhmmmm ja, gid jeg kunne forstå tysk så godt, men desværre. Må vente på de engelske tekster :(
Wishlist hos Axelmusic: http://www.axelmusic.com/wishlist.php?uid=11140
Gravatar

#40 Skobbolop 19 år siden

Det kan betale sig at laere tysk, for filmen bliver saa uendelig meget vildere....
har ikke set den med danske undertekster, men jeg kan umuligt forestille mig at de kan retfaerdigoere det tyske sprog i den film..

bedste krigs-film/drama nogensinde.. 60/60

og hvis den ikke bliver vist i Esbjerg eller i en anden biograf, saa brug for helvede lidt ekstra penge og smut hen til en biograf der viser den.... i kan takke mig bagefter...

________________________
"I AM MAKING A BIRDHOUSE!"

Skriv ny kommentar: