Ved udelukkende at holde sig til de historiske facts, undgås mange af de moralske implikationer, et mere frit portræt af Adolf Hitler ville have medført. Det her er hvad der skete, om man så bryder sig om det eller ej. En fremgangsmåde som også har konsekvenser for fortællestilen, hvor man i stedet for at placere hovedpersonen i alle scener veksler mellem karaktererne. Traudl dukker kun op i situationer, som stemmer overens med hendes egne og de andre øjenvidners erindringer. Hun befandt sig ikke tæt på Hitler, mens han planlagde sine sidste militære strategier, og den del af historien fortælles derfor af en anden. Vi ser aldrig Hitler for sig selv. At Hirschbiegel bryder med en mere traditionel struktur, spiller ingen rolle for dramaet i filmen, der er lige så sydende intenst, som man forventer det af de anspændte forhold i bunkeren.

Selvom filmen i den trange realisme nærmer sig et kammerspil, optræder der ikke et eneste kedeligt øjeblik. Det skyldes først og fremmest de formidable skuespillere med Bruno Ganz som Hitler i spidsen. Hans lighed med Føreren er slående, ikke alene hvad angår udseendet men også stemmeføring, og den til tider velkendte, heftige gestikuleren. Til trods for at det kun kan være en lidet påskønnet hæder, er Ganz om nogen anden skabt til at spille djævlen selv, og havde det ikke været for hans medvirken, ville filmen formodentlig ikke have været helt så effektiv. I “Der Untergang” viser han os, at Hitler var et menneske ligesom alle andre og ikke noget uhyre. En både foruroligende og fascinerende erkendelse der, ligesom resten af filmen, er umulig at ryste af sig.

Læs hele anmeldelsen her

Gravatar

#1 chuck 19 år siden

God anmeldelse af en god film, der dog efter min mening bliver en anelse lang i spyttet. Et af filmens svaghedstegn er dens gentagende skildring af Hitlers fordømmelse over den ene kapitulation efter den anden. De scener ligner til forveksling hinanden. Stadig en gribende film. 4/6 herfra min bunker. Roger over.
How far does a girl have to go to untangle her tingle? Deep Throat (1972)
Gravatar

#2 filmz-Kadann 19 år siden

Uha, jeg glæder mig til at få set den film. :)
http://www.modkraft.dk - http://www.ungeren.dk - http://www.christiania.org
Gravatar

#3 Yoda 19 år siden

Jeg er Bogart mand, så 5/5 fra mig.
Steven Spielberg: "Every time I go to a movie, it's magic, no matter what the movie's about."
Gravatar

#4 filmz-kain 19 år siden

#3

Yoda, har du ikke haft en artikel i Jyllands-Posten om "Der Untergang"? Jeg lagde lige mærke til, at du hedder Robert Johannes Rasmussen.
Gravatar

#5 Yoda 19 år siden

#4

Jo, det var skam mig.
Steven Spielberg: "Every time I go to a movie, it's magic, no matter what the movie's about."
Gravatar

#6 filmz-derb 19 år siden

Kunne godt være jeg skulle disse kærestens ønske om at se nordkraft og så se der untergang i stedet for. Meeen det får jeg nok ikke lov til :p
filmz.dk - din reklamesøjle på nettet.
http://derb.dk
Gravatar

#7 Outbound Sith 19 år siden

Se dem begge! Nordkraft er skam også en god film, der er værd at se!
"Let's just say I wanna believe."
Fox Mulder
Gravatar

#8 filmz-Bruce 19 år siden

Skal se den imorgen. Glæder mig vildt!
Wishlist hos Axelmusic: http://www.axelmusic.com/wishlist.php?uid=11140
Gravatar

#9 filmz-rupert giles 19 år siden

Det er vildt, at det er Bruno Ganz, der spiller Hitler. De heldige kender ham jo som den gennem-sympatiske engel i Wim Wenders fantastiske Himlen Over Berlin.

Fra engel til Hitler... Snak om at være alsidig.
--------------------------
That'll put marzipan in your pie plate, bingo
Gravatar

#10 Yoda 19 år siden

#9

Ja, Bruno Ganz er en eminent og helt igennem brillant skuespiller.
Steven Spielberg: "Every time I go to a movie, it's magic, no matter what the movie's about."

Skriv ny kommentar: