Af: Benway | Udgivet: 2009-01-04

Med det forgangne år lagt bag os er det tid til at vende blikket fremad mod de kommende filmoplevelser, som vi har at se frem til i løbet af 2009. Det er bestemt også en stor og særdeles broget samling af film, der i de kommende måneder vil skylle hen over biografsalene med lidt for enhver smag. Så hvad end man er til stille persondramaer, larmende kamprobotter, gangstere eller superhelte, er der god grund til at se frem til de kommende film med fortrøstning og forventning.

Filmz har her udvalgt 25 forskellige film, det er værd at holde øje med i det nye år.


Benjamin Buttons forunderlige liv

David Finchers nye film har snart premiere herhjemme, men allerede nu går der rygter om dens mulige Oscar-chancer. Filmen har høstet gode, om end ikke overvældende anmeldelser, men er til gengæld blevet nomineret til et væld af Golden Globes. Om den endelig skaffer Fincher noget af den hæder, som han burde have haft for den fremragende, men forbigåede “Zodiac”, eller om Brad Pitt modtager sin første Oscar-nominering siden “Twelve Monkeys”, må vi vente og se, men foreløbig kan man opleve filmens kvaliteter eller mangel på samme 23. januar.

Operation Valkyrie

30. januar er der premiere på “Operation Valkyre”, der nærmest uafbrudt har været i mediernes lys, siden det blev offentliggjort, at scientologen Tom Cruise skulle påtage sig hovedrollen som den oprørske Oberst Claus von Stauffenberg, der sammen med en gruppe betroede officerer kom særdeles tæt på at likvidere Hitler under 2. Verdenskrig. Rektionerne fra Tyskland (der ikke just ser på scientologi med milde øjne) var entydig negative, og et billede, der skulle vise lighederne mellem Cruise og Stauffenberg, blev beskyldt for at være manipuleret, hvilket dog senere viste sig ikke at være tilfældet.


Twilight

Efter den fabelagtige “Lad den rette komme ind” bliver der atter bid i biograffilmene, når den vampyr-fyldte “Twiligt”, som er baseret på Stephenie Meyers populære bogserie, får premiere 6. februar. Selvom filmen har modtaget en noget behersket reaktion fra kritikerne, har filmen vist sig at være et betydeligt box-office-hit og den største åbning nogensinde for en kvindelig instruktør. Catherine Hardwicke, som instruktøren hedder, er dog ikke bag kameraet, når fortsættelsen kommer, eftersom hun ragede uklar med producenterne, der i modsætning til Hardwicke ønskede en hurtig fortsættelse.

Frost/Nixon

“Frost/Nixon” er for en storfilm noget så usædvanligt som en filmatisering, der er baseret på en serie ægte interviews, som journalisten Robert Frost foretog af Richard Nixon i forbindelse med Watergate-skandalen. Filmen er blevet rost af anmelderne både for skuespillernes præstationer og for Ron Howards instruktion, og filmen har yderlige modtaget den ære at blive udvalgt af det amerikanske filminstitut som en af årets ti bedste film. Hvorvidt den lever op til de flotte ord, kan man konstatere 13. februar, hvor filmen har premiere.


Waltz with Bashir

Hvis “Frost/Nixon” er usædvanlig, så er “Waltz with Bashir” næsten uhørt. Den er noget så bemærkelsesværdig som en israelsk animationsfilm, der handler om en virkelig begivenhed: Den blodige massakre begået af libanesiske styrker mod en palæstinensisk flygtningelejr, som den israelske hær senere blev fundet indirekte ansvarlig for ved ikke at gribe ind. Filmen, der kan ses i biograferne fra 6. februar, har modtaget et væld af europæiske priser og har i lige linje med film som “Persepolis” rykket grænserne for, hvilke slags emner en animationsfilm kan handle om.

Slumdog Millionaire

Danny Boyle lader for alvor til at have genfundet storformen med “Slumdog Millionaire”, der er blevet skamrost, og som senest blev udpeget af National Board of Review som årets bedste film. Den handler om en fattig dreng fra Indiens slum, der mirakuløst kan besvare spørgsmålene i en “Hvem vil være millionær”-quiz, og filmen er allerede blevet spået særdeles store Oscar-chancer ved den kommende uddeling. “Slumdog Millionaire” er sat til premiere 6. marts.


Watchmen

Den længe ventede filmatisering af en af tegneserieverdens største mesterværker vakte for alvor nysgerrigheden, da dens første trailer dukkede op, og det med al tydelighed kunne konstateres, at instruktør Zack Snyder havde gjort sit yderste for at genskabe tegneserien. Bittert er det derfor også for de utålmodige fans, at filmens præmieredato er truet at et juridisk skænderi mellem 20th Century Fox og Warner Bros., der er uenige om, hvem der har retten til at distribuere filmen. “Watchmen” er foreløbig sat til en dansk premiere 13. marts, men om det holder, må endnu regnes for uvist.

Public Enemies

Christian Bale har en af hovedrollerne i Michael Manns “Public Enemies”, hvori han spiller en dedikeret FBI-agent på jagt efter den lumske John Dillinger, spillet af Johnny Depp. Filmen, der udspiller sig i 1930’erne under Depressionen, er baseret på Bryan Burroughs bog om emnet og er ifølge ham ”om end ikke 100 % nøjagtig, så i hvert fald langt det tætteste Hollywood nogensinde har været på at fortælle historien, som det rent faktisk skete.” Filmen har premiere 3. juli.


Synecdoche, New York

Charlie Kaufman, der tidligere har skrevet manuskript til “Evigt solskin i et pletfrit sind”, “Orkidè-tyven” og “Being John Malkovich”, får sin instruktørdebut med “Synecdoche, New York”, der efter sigende skulle være næsten lige så vanskelig at gennemskue som dens usædvanlige titel. Filmen har Philip Seymore Hoffman i hovedrollen som en plaget teaterdirektør, der beslutter sig for at sætte et stykke op i en gammel lagerhal, men efterhånden bliver besat af stykket, mens hans helbred langsomt krakelerer. Filmen har premiere 13. marts.

Up

Pixars opfølgning til den rent ud sagt monumentale “Wall•E” bliver “Up”, der står over for den nærmest umulige opgave at leve op til den succesfulde forgænger. Filmen handler om den aldrende Carl Fredricksen, der er en drømmer, som aldrig har fået det ud af livet, som han gerne ville. Skæbnen vil dog, at han får en sidste chance. Filmen instrueres af Peter Docter, der også stod bag “Monsters, Inc.”, og med de uimodståelige første billeder af et hus, der flyver ved hjælp af utallige balloner, er der lagt an til en fornøjelig fortælling, når filmen svæver ind i biograferne 7. november.


X-Men Origins: Wolverine

Den mugne superhelt med de spidse nævner vender tilbage dette år, hvor blikket denne gang vendes bagud. Omkring tyve år før den første “X-Men”-film kigger “X-Men Origins: Wolverine” nærmere på Wolverines mystiske fortid, hvor han krydser adamantium-kløer med den livsfarlige Sabretooth, som denne gang bliver spillet af Liev Schreiber. Filmen indeholder også små roller med bl.a. fan-favoritten Gambit og den barske, men ikke helt mentalt stabile lejemorder Deadpool. Wolverines brutale skabelseshistorie har premiere 1. maj.

Blekingegade banden

Også den længe omtalte film om den berygtede “Blekingegade bande” skulle se dagens lys i 2009. Filmen, der er baseret på Peter Øvig Knudsens succesfulde bøger, har for nylig udsendt en kort teaser-trailer, hvor det dog ikke er muligt at få et særligt godt indtryk af, hvordan filmen vil være. Samtidig skulle Zentropa være undervejs med et lignende projekt, der oprindeligt var tiltænkt som film, men nu i stedet ender som en tv-serie i fem afsnit, der forventes at blive sendt i fjernsynet til efteråret. Inden da kan man se filmen 20. marts på det store lærred.


The Wrestler

På vej er ligeledes Darren Aronofskys “The Wrestler”, som har fået en universel positiv modtagelse og vandt Guldløven i Venedig. Dermed er filmen også et tiltrængt comeback for Aronofsky, hvis sidste film, “The Fountain”, floppede og fik en halvdårlig modtagelse, selvom den siden er blevet lidt af en kultfilm. “The Wrestler” har Mickey Rourke i hovedrollen som en udbrændt professionel bryder, der forsøger at komme tilbage på toppen ved at bryde mod sin gamle ærkefjende i ringen, samtidig med at han prøver at genskabe kontakten til sin datter. “The Wrestler” får dansk premiere i løbet af 2009.

2012

2009 bliver også året, hvor “2012” har premiere – nærmere betegnet 10. juli. Filmen er Roland Emmerichs seneste. Han har tidligere stået bag “Independence Day” og “The Day After Tomorrow”, og denne lader også til at være endnu en katastrofefilm, hvor jorden atter går under. Emmerich har imidlertid anskaffet sig nogle kompetente skuespillere med John Cusack og Woody Harrelson i front, og med et heftigt budget skulle der om ikke andet være en god chance for at se nogle flotte effekter for de biografgængere, som er i humør til at se vores verden blive smadret endnu engang.


Star Trek

Med J.J. Abrams’ storstillede relancering af “Star Trek” vender filmserien 8. maj tilbage til udgangspunktet med en prequel-historie, hvori den beslutsomme James T. Kirk første gang møder Spock og kommer til at stå overfor sine første store udfordringer. I et forsøg på at appellere mere bredt end tidligere har folkene bag filmen efter sigende skruet ned for teknik-snakken i forhold til de tidligere værker og i stedet koncentreret sig om at lave et fokuseret og underholdende rumeventyr, der både kan nydes af trekkies og almene biografgængere.

Bruno

Undervejs er også Sacha Baron Cohens opfølger til hans forrygende “Borat!”, som denne gang fokuserer på den østrigske homoseksuelle modereporter, hvis job det er at finde nye mennesker, som han kan gøre temmelig ukomfortable med sine åbenlyse seksuelle præferencer. Selvom man skulle tro, at Cohen nu måtte være for kendt til at kunne narre nogen, er historierne allerede dukket op om, hvordan han har skabt kaos hos tv-serien “Medium” og gennemført et interview med en intetanende Ben Affleck, der siden på Howard Sterns-radioshow opdagede, at han var blevet narret. Det vides dog ikke, om den scene er med i den endelige film, men man har da lov at håbe. Det er endnu uvist, hvornår “Bruno” får lov til at vække postyr i danske biografer.


Terminator Salvation

5. juli er der premiere på den nye “Terminator”-film, der følger den nu voksne John Connor i skikkelse af Christian Bale, hvis skæbne det er at lede den menneskelige modstand mod de ondsindede maskiner. Filmen, der instrueres af McG, er den første i rækken til at forlade den velkendte formular, hvor en rejsende fra fremtiden sendes for at likvidere eller beskytte John Connor. Det er efter eget udsagn McGs ambition at genstarte serien i stil med, hvad Christopher Nolan har gjort med Batman-filmene, og det vil derfor ikke være nødvendigt at have set de tidligere, for at kunne følge den nyeste.

Transformers: De faldnes hævn

Tilbage med en storstilet fortsættelse er også Michael Bay og Steven Spielberg i rollerne som henholdsvis instruktør og producer med fortsættelsen til “Transformers”, som har fået den ildevarslende titel “Transformers: De faldnes hævn”. Med et større budget og erfaringerne fra den første film i ryggen forventes den næste film at indeholde betydeligt flere robotscener end forgængeren og at gøre et bedre forsøg på at udvikle dem som individuelle karakterer ved bl.a. at indeholde flere nærbilleder af deres ansigter. Kæmperobotterne vender tilbage på lærredet 26. juni.


Kærestesorger

En af dansk films allerstørste filmkunstnere, den meget århusianske Nils Malmros, vender tilbage til det store lærred efter snart seks års fravær siden den Robert og Bodil-belønnede “At kende sandheden”. “Kærestesorger” følger en håndfuld unges problematiske gymnasietid i 1960’erne på Viborg Katedralskole og lægger sig derved solidt i arven fra film som den mesterlige “Kundskabens træ”. Filmen, der blandt andet byder på medvirken af Søren Pilmark og den for tiden meget omtalte Finn Nørbygaard, har premiere 13. marts.

Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans

Med Nicolas Cage i hovedrollen ligner dette remake fra starten endnu en Cage-stinker, men tilstedeværelsen af den anerkendte Werner Herzog som instruktør gør, at projektet alligevel bliver særdeles spændende at følge. Abel Ferrara, der stod bag den første film, har været voldsomt indigneret over genindspilningen og højlydt ønsket død og elendighed over de involverede. Derimod har Herzog upåvirket udtalt, at filmen overhovedet ikke er et remake i gængs forstand, og at han for øvrigt hverken har set den oprindelige film eller overhovedet aner, hvem Ferrara er. Filmen skulle efter sigende være en særdeles sortsynet film noir, der udspiller sig i et New Orleans, som stadig er plaget, efter orkanen Katrina har raseret byen. Der er endnu ikke fastsat nogen dansk premieredato.


Harry Potter og halvblodsprinsen

17. juli markerer datoen, hvor det nyeste kapitel af “Harry Potter”-serien omsider får premiere. Filmen skulle oprindelig have været udsendt i november sidste år, men blev udskudt af Warner Bros., der mente, at sommeren ville være et mere attraktivt tidspunkt for filmen. Det afstedkom utallige vrede reaktioner fra skuffede fans, som indsendte hademails til Warners præsident med ordlyd som: “Jeg kan ikke trække vejret, fordi du lige har trukket mit hjerte ud,” “Jeg håber, du kvæles i dit eget spyt!” og “En lille del af mig døde indeni, da jeg hørte om forsinkelsen.” De hårdt lidende fans kan dog omsider få deres fix her til sommer.

Avatar

Efter en pause på hele tolv år skulle den omsider være god nok: James Cameron vender tilbage på det store lærred med, hvad der må betegnes som en af de mest ventede film i meget lang tid. Den ambitiøse “Avatar” skulle angiveligt sætte nye standarder for filmteknologi og være en slags hybrid mellem en film med rigtige skuespillere og CGI-væsner optaget med digitale 3D-kameraer. Filmen er en science fiction-fortælling, hvori en såret rumkrigsveteran nødlander på en fremmed planet. “Avatar” er sat til at have amerikansk premiere 18. december og kommer formodentlig hertillands omkring samme tidspunkt.


Inglourious Basterds

Quentin Tarantino er også undervejs med sin kommende krigsfilm “Inglourious Basterds”, der bygger over Enzo Castellaris kultfilm. Filmen følger en gruppe soldater af tvivlsomt ophav, der får til opgave at uskadeliggøre nogle nazister i det tysk-besatte Frankrig under 2. Verdenskrig. De ledes af en redneck-officer spillet af Brad Pitt samt en baseball-svingende Nazi-jæger spillet af Eli Roth. Tarantino har arbejdet på filmens manuskript i næsten et årti, men var gået i stå, da han ikke kunne finde på en passende slutning. Da det endelig lykkedes ham, måtte han skære gevaldigt i længden, der på det tidspunkt var lang nok til tre film. Filmen har premiere i USA til august.

Antichrist

11. september er der dansk premiere på Lars von Triers gyserfilm “Antichrist”. Filmen handler om et par, spillet af William Dafoe og Charlotte Gainsbourg, der sørger over deres tabte barn. Hun plages af frygtelige angstanfald, og da han er terapeut, beslutter han selv at hjælpe hende, og de tager begge til en afsides hytte dybt inde i skoven, hvor hendes frygt er allerstørst. Trods hans ihærdige forsøg går det dog ikke som planlagt, og det onde synes at vokse i hende med fornyet styrke. Snart må de sande, at det er djævlen og ikke Gud, der har skabt verden. “Antichrist” har manuskript af Trier og Anders Thomas Jensen og lader muligvis til atter at kunne sende Trier i den rigtige retning efter et par knap så vellykkede film.


Shutter Island

Spændende ser Martin Scorseses filmatisering af Dennis Lehanes thriller “Shutter Island” også ud til at blive. Lehane, der tidligere har skrevet den roman, som Clint Eastwoods “Mystic River” byggede på, lader denne gang handlingen foregå i et psykiatrisk hospital i 1954. To U.S. Marshals sendes dertil for at undersøge en særdeles farlig patients forsvinden, men opdager snart, at stedet bærer på adskillelige foruroligende hemmeligheder. Filmen, der har Leonard DiCaprio og Mark Ruffalo i hovedrollerne som de to betjente, har amerikansk premiere 2. oktober.

Gravatar

#1 MTK 15 år siden

Det er morsomt når folk proklamerer at Darren Aronofsky og Danny Boyle er "tilbage på toppen" - de har jo aldrig været væk.

Men, super liste. Bliver spændende om Watchmen så rent faktisk kommer i 2009.
Gravatar

#2 filmz-Kadann 15 år siden

Ganske fin liste, jeg undrer mig dog lidt over at Benway har valgt at kigge på nogle potentielle stinkere, når der er spændende film som "Che" og "Der Baader Meinhof Komplex" på trapperne. :)
http://www.modkraft.dk - http://www.ungeren.dk - http://www.christiania.org
Gravatar

#3 squee 15 år siden

Er stort set enig i alle de nævnte film. Der er dog nogle enkelte af filmene, som jeg spår en uheldig fremtid. Jeg har på fornemmelsen, at "Bruno" bliver lidt et flop - i hvert fald anmeldermæssigt. Indtjeningsmæssigt skal den nok gå sin sejrsgang, men hvis ikke der bliver strammet op for filmen, kunne den meget vel ende som en uheldig Borat 2.
www.myspace.com/maskine
Gravatar

#4 Herrguth 15 år siden

Hvorfor i alverden er det lige at Pixars "Up" først får dansk premiere d. 7. november, når den allerede får premiere i USA d. 29. maj... Det er ikke fair! *piv piv* :(

Men god liste! :)
Gravatar

#5 Benway 15 år siden

#2 Listen er også lavet udefra en ambition om at få mange vidt forskellige slags film med. Der er bestemt mange flere spændende film undervejs, end de der er nævnt her. Jeg er enig i at nogle er potentielle stinkere, men på den anden side skal man aldrig sige aldrig. :)
"Here I was born, and there I died. It was only a moment for you; you took no notice."
Gravatar

#6 Skeloboy 15 år siden

Synes der mangler et par stykker, men der skal jo være noget for alle:)
Sådan er min liste:

15) Terminator - Salvation: McG
14) Waltz With Bashir: Ari Folman
13) Slumdog Millionaire: Danny Boyle
12) Copie Conforme: Abbas Kiarostami
11) The Turin House: Bela Tarr
10) 9: Shane Acker
9) Avatar: James Cameroun
8) Milk: Gus Van Sant
7) Synecdoche, New York: Charlie Kaufmann
6) Changeling: Clint Eastwood
5) Nine: Rob Marshall
4) Benjamin Buttons Forunderlige Verden: David Fincher
3) Tree of Life: Terence Malick
2) Doubt: John Patrick Shanley
1) The Wrestler: Darron Aronofsky
Gravatar

#7 El vez 15 år siden

Et par rettelser...
- Conner vs. Connor
- "Inglourious Basterdes"
"I wonder if a little rum could get this back on its feet."
Gravatar

#8 Benway 15 år siden

#7 Rettet, tak.
"Here I was born, and there I died. It was only a moment for you; you took no notice."
Gravatar

#9 filmz-Bruce 15 år siden

Og Steve McQueens "Hunger" og forhåbentlig Giuseppe Tornatores Leningrad. Og søreme om Woody Allen ikke også er igang med endnu en film, Whatever Works :)
Wishlist hos Axelmusic: http://www.axelmusic.com/wishlist.php?uid=11140
Gravatar

#10 filmz-Ruive05 15 år siden

bruce (9) skrev:
Og Steve McQueens "Hunger" og forhåbentlig Giuseppe Tornatores Leningrad. Og søreme om Woody Allen ikke også er igang med endnu en film, Whatever Works :)


Woody er altid på vej med en ny film.. ;) han laver snart en film og at han snart har lavet en ny film!
"Eat, Sleepy and be merry"

Skriv ny kommentar: