Gravatar

#1 filmz-hymn1000 15 år siden

Film- og medievidenskab?

Er der nogle der har taget denne videregående uddannelse: http://www.ug.dk/Uddannelse.aspx?article_id=udb-hu... ?

Min store passion er filmkunst, og derfor har jeg også planer om at læse videre indenfor det område, men hvilke muligheder giver ”Film- og medievidenskab”-uddannelsen egentligt? Jeg har læst om uddannelsen inde på UG, men jeg vil foretrække at høre fra én, som har taget denne uddannelse:

- Som sagt, hvilke fremtidige muligheder giver denne uddannelse?

- Hvad beskæftiger man sig med på uddannelsen? Altså forstået på den måde: Lærer man (meget) om filmkunst, og om essentielle filminstruktører m.m.?

- Skal man have et specifikt gennemsnit, fra gymnasiet, for at blive optaget? Det vil da ikke have nogen betydning, at jeg ”kun” fik 7 (nye skala) i mediefag på C-niveau, vil det?

- Man kan læse det i København (KU), Odense (SU) og Århus (AU). Ved SU og AU hedder det bare ”Medievidenskab”: Hvilken skal man tage? Jeg bor i Midtjylland, så det vil jo være nemmest at læse i Odense, men er dét det samme?

På forhånd tak!
Gravatar

#2 Thomsen 15 år siden

Opbygningen af de forskellige medieuddannelser er ikke ens, så det vil være en god idé, at du på forhånd sætter dig ind i, hvilke fag, der tilbydes hvor, og hvad de forskellige uddannelsessteder lægger vægt på.

Jeg har kun erfaring med Københavns Universitet, og det er den eneste medieuddannelse på universitetsniveau, der tilbyder en rent filmvidenskabelig linje. På grunddelen er alle fagene fælles, men på overbygningen vælger man så enten medielinjen eller filmlinjen (og som noget nyt også en computer/spil-orienteret linje, der udbydes i samarbejde med IT universitet ved siden af). Ens valg har betydning for, hvilke fag man kan specialisere sig i i de sidste to år.

Der er vistnok lige kommet en ny studieordning for grunduddannelsen, som jeg ikke er inde i, men tidligere har grundforløbet bestået af en introduktion i bl.a. filmhistorie, mediehistorie (tidligere tv-historie), filmanalyse, medieanalyse, mediesociologi og et to-årigt praktisk AV-fag, hvor man lærer grundreglerne for at optage og klippe (Final Cut Pro) ud fra små opgaver. Det første år er der desuden ca. 12 timers obligatorisk filmforevisning ugentligt i forbindelse med historieundervisningen, hvor man får set en masse essentielle værker. En del af det foregår normalt i Cinemateket.

Mht. hvad man kan bruge det til, så er det fuldstændigt som alle andre humaniora-fag, dvs. alt og ingenting. Det kvalificerer i sig selv ikke til noget, men afhænger fuldstændigt af, hvilken linje, du vælger og især, hvilke fag du vælger. Typiske overbygningsfag kan fx være kurser i bestemte instruktører/ perioder, journalistiske fag, manuskriptskrivning, marketing, dokumentarfilmen i praksis osv. osv.

Af dem, jeg kender, der har gået på Film- og Medievidenskab på KU, laver folk i dag noget så forskelligt som studievært på Nyhederne, studievært på DR Sporten, filmanmeldere for diverse aviser og på tv, tekstforfatter på reklamebureau, programmedarbejdere hos forskellige tv-selskaber, tilrettelæggere samme sted, gymnasielærere, udviklere i spilbranchen, kommunikationsmedarbejdere, selvstændige, konsulenter, fotograf hos DR, presseansvarlige for politikere, programlægger hos Cinemateket, filmproducent m.m. Der er også altid nogen, der får blod på tanden af de praktiske fag og søger videre på fx Filmskolen. De sidste mange hold har 1-2 af de 6 optagne på instruktørlinjen været tidligere elever på Film- og Medievidenskab.

Film- og Medievidenskab på KU har deres egen hjemmeside her: http://media.ku.dk/
... and in other news: grave robbers pry rifle from Charlton Hestons cold, dead hands.
Gravatar

#3 filmz-hymn1000 15 år siden

Adgangskvotienter pr. 2008 så således ud (opgivet efter 7-trins-skalaen):

Kvote 1: 8,8
Standby: 8,4

Det er da, efter min mening, et ufatteligt højt snit? Jeg skal have 10 i alle fag i 3. g (både års- og eksamenskarakter), hvis jeg skal gøre nogen forhåbninger om at få et snit på 8,8.

Hvad er begrundelsen for, at man skal have sådan et højt snit? Andre humanistiske uddannelser, som f. eks. Jura, plejer da som regel kun at kræve et snit på 6-7 stykker?

Hvilket snit søgte du ind med Thomsen?
Gravatar

#4 dolphinfriendly 15 år siden

De eftertragtede fag er desværre også dem, med høje krav mht snit. Fag som Film/Medie, Psykologi, Litteraturvidenskab og Moderne Kultur (som jeg selv har grundfag i) ect er blandt disse. Da jeg søgte ind på Københavns Universitet i 2003 var det vist 10,3 for at komme ind på Film/Medie og 9,8 for Litteraturvidenskab og Moderne Kultur.

Der findes dog måder man kan komme ind på sit drømmestudie, hvis man ikke har det høje snit. Jeg kender folk der har læst på eksempelvis Dansk, der via et tilvalgsår på Film/medie har skiftet hovedfaget ud med Film/medie, der er mange måder man kan "snyde" sig frem på. :) Og så er det noget laver snit i resten af landet.

Gravatar

#5 filmz-jonasgr 15 år siden

#3 Jeg vil gætte på at det er fordi der er flere ansøgere end der er brug for og så sætter de en kvotient, der komme færre ind (og også dem med det højeste snit). Nogle gange kan det også være at de simpelthen kun vil have de "dygtigste" elever ind og nogle gange en blanding af de to.

Uddannelsen lyder i øvrigt spændende :) Og som Thomsen nævner så er det som humaniora (som jeg selv er) meget svært præcist at sige hvad man kan få som job, da det handler meget om hvilke fag etc. man har valgt under sit forløb. Det drejer sig om at være lidt kreativ når man leder efter job :)
"I was afraid, I'd eat your brains
'Cause I'm evil"
Gravatar

#6 Thomsen 15 år siden

#3 - Film- og Medie på KU ligger normalt i top 5 blandt de uddannelser, der kræver den højeste adgangskvotient, ofte endda i top 3. Som Nick er inde på, så skyldes det udelukkende, at det er en populær uddannelse: der er mange ansøgere til forholdsvis få pladser.

Jeg ved ikke, hvor mange de optager nu. Men dengang jeg startede, optog man 110 studerende til 100 pladser ud fra forventningen om, at 10% faldt fra det første år. Jeg mener, vi enten var den første eller den anden årgang, hvor man optog så mange. Før da optog man kun 40.

Da jeg blev optaget var adgangskvotienten 9,7 eller 9,8. Jeg blev optaget under den gamle kvote 2-ordning med et snit på 9,2. Til gengæld havde jeg lavet temmelig meget relevant inden, bl.a. klippet en undervandsfilm om livet i de danske have, der blev brugt til undervisning i folkeskolen, og været med til at starte en filmklub, der fik sat nogle mere smalle film op i den lokale biograf.
... and in other news: grave robbers pry rifle from Charlton Hestons cold, dead hands.
Gravatar

#7 filmz-Fichte 15 år siden

#3: Jura er er ikke under humaniora - det hører under det samfundsvidenskabelige fakultet.

For at afklare en udbredt myte omkring karaktergennemsnit og videregående uddannelse: snittet har intet at gøre med uddannelsens niveau eller at uddannelsen "kun vil have de "dygtigste" elever ind". Det er meget simpelt - det er udbud og efterspørgsel. Hvis der er 50 ledige pladser på et studie, og der er 100 ansøgere, så er det de 50 ansøgere med højst snit, der kommer ind. Og sådan dannes adgangssnittet fra år til år på alle uddannelser. Hvis der er færre ansøgere, end der studiepladser, så er der 'frit' optag, dvs. der kræves kun en studentereksamen (og evt. fagkrav).

Mht. Medievidenskab på SDU. Jeg læser det ikke selv, men jeg kender flere, der gør det (eller: de gjorde). Dommen er nogenlunde ens: studiet er ikke meget værd! Der er for lidt substans i det. Fokus er heller ikke ret meget på film, men langt mere på medieanalyse. Så jeg vil klart anbefale dig at søge ind på KU - jeg har kun hørt godt om film- og medievidenskab der.

Held og lykke med det. Du kan altid søge ind på kvote 2, hvis du ikke har et højt nok gennemsnit. Eller sysle dig til det på snedig vis, som dolphinfriendly skriver, når du først er inde i systemet.
Gravatar

#8 filmz-jonasgr 15 år siden

Er kvote 2 ikke blevet afskaffet eller blev det aldrig til noget. Og det er nok også rigtigt nok at det gennem de senere år udelukkende er udbud og efterspørgsel der skaber et karaktergennemsnit, men førhen har det også på nogle uddannelser været for at få de dygtigste elever ind.

Og et andet godt råd. Lad være med at stirre dig blind udelukkende på denne ene uddannelse. Det kan vise sig at det er meget anerledes end man havde forestillet sig. Det finder man kun ud af hvis man prøver det og det er rart nok at have nogle alternativer hvis det alligevel ikke er noget for en.
"I was afraid, I'd eat your brains
'Cause I'm evil"
Gravatar

#9 filmz-LA 15 år siden

Hej

Jeg vil gerne tilføje at hvis du gerne vil arbejde med film, synes jeg klart det er en styrke at vide noget om film og medie teorien. Min holdning er at der er mange måder at lære det praktiske på, ex. ved at tage et højskoleophold, komme i praktik m.m. Hvorimod det tager lang tid at lære teorien :)

Kommer du ikke ind på KU, kan jeg anbefale sig at søge på Odense eller Århus, og så supplere et år på åbent universitet ved KU, hvor du kan tage de samme kurser som bliver udbudt på film og medie. Dog kan du kun vælge mellem ca.4-5 kruser pr. år. Du skal have 90 ECTS som har med filmvidenskab at gøre, før du kan optages på kandidaten i filmvidenskab.

Du kan også vælge at tage en hel BA på åbent universitet, dog er der ikke SU og det kan godt tage et år mere end normalt, og det er ikke sikkert at alle kurserne bliver oprettet. Desuden koster hvert kursus ca. 1200 og eksamen 1300 og der er ikke rigtigt noget socialt på holdet. Desuden tror jeg ikke niveauet er det samme som på dagholdet, da der på aftenholdet altid er nogle som starter fra bunden hvis det er deres første kursus.

Vh Silas

Skriv ny kommentar: