Af: The Insider | Udgivet: 2012-05-01

Lad os bare være ærlige… “G.I. Joe: The Rise of Cobra” fra 2009 var noget værre juks – en ufrivilligt komisk fadæse gennemsyret af frygteligt skuespil, rærlige replikker og nogle af de værste computereffekter, der til dato er set i en blockbuster-aspirant – på trods af et budget på én milliard kroner. Ikke overraskende formåede Stephen Summers ineffektive actionbrag ikke at generere profit, så det så umiddelbart ud til, at franchisen var på direkte kurs fra kravlegården til graven.

Men alligevel røg en toer i støbeskeen, “G.I. Joe – Gengældelsen”, som har premiere herhjemme den 20. september, og umiddelbart lader det til, at man har taget ved lære af forgængerens fejl. Nye kreative kræfter befinder sig bag kameraet, og næsten alle etterens uduelige skuespillere er blevet skrottet, mens to af actiongenrens mest karismatiske koryfæer, Dwayne “The Rock” Johnson og Bruce Willis, er blevet hvervet til at cirkelsparke en adrenalinindsprøjtning ind i franchisens haltende bagdel.

Som det eneste danske medie blev Filmz for nylig inviteret til London for at overvære en præsentation af nogle udvalgte sekvenser fra filmen, og det, vi så, var både actionfyldt, velproduceret og (hold godt fast!) ganske lovende. Ud over at blive præsenteret for filmens splinternye trailer så vi også et par separate scener. Sekvenserne var dog ikke helt færdiggjorte – flere af computereffekterne manglede stadig det sidste touch, mens baggrundsmusikken fra videospillet “Call of Duty: Modern Warfare” var indsat som midlertidig underlægningsmusik. Men man fik en fornemmelse af filmens flow og tone.


I den første scene kører en maskeret person frem mod en militærbase på en kulsort motorcykel. Det er nat, men vi ved ikke, hvor vi er, eller hvem der ejer basen. Da kværnen standser, ser vi tydeligt et påtrykt Cobra-logo – vi har altså at gøre med et medlem af Cobra-gruppen, som er de heroiske G.I. Joe-soldaters ærkefjende. Køreren aktiverer en genstand, som sender en lang række flyvende, mikroskopiske dingenoter af sted, der infiltrerer basen og skaber en masse ravage, hvilket især tirrer bygningens overhoved, som spilles af Walton Goggins, der nok er bedst kendt for sin sublime indsats i tv-serien “The Shield”.

Efter en masse hurlumhej bliver en vandtank med den nedfrosne ninja Storm Shadow (en af de tilbagevendende karakterer fra den første film) knust, og Cobra-manden besejrer let og elegant et par soldater i lokalet, før han smadrer en anden vandtank, som tilsyneladende indeholder Cobra-gruppens leder, som blot går under navnet Commander. I den første film blev han spillet af Joseph Gordon-Levitt (alt for god til den slags nonsens), men nu er han blevet erstattet af Faran Tahir, som har haft mindre biroller i film som “Iron Man” og “Star Trek”. Den grufulde skurk har tydeligvis svært ved at trække vejret, men han får hurtigt tilegnet sig en maske, hvorved han kan ånde og samtidigt får det karakteristiske udseende, han har i den oprindelige G.I. Joe-tegnefilmsserie. Dernæst bombarderes basen af den førnævnte motorcyklist, hvis kværn har indbyggede missiler. Praktisk.

Bagefter så vi en lang række korte klip, som ikke indgår i den nyeste trailer. Den første film lagde op til en fortsættelse ved at antyde, at den amerikanske præsident var blevet erstattet af en dobbeltgænger (en maskeret Cobra-agent), og toeren følger op på etterens forløb. Den ægte præsident konfronteres med sin “erstatning”, som kækt pointerer: ”Siden jeg overtog din stilling, er din popularitet steget dramatisk” – og eftersom Cobra-manden har misbrugt sin magt til at bombardere her, der og alle vegne, må replikken tolkes som en spydig omgang satire. Et velkomment indfald! Vi så også flere klip med Cobra Commander i aktion, og London blev jævnet med jorden i en sekvens med ganske god CGI (banelængder bedre end computereffekterne i etteren). På et tidspunkt blev The Rock også beskudt i en kæmpe tank i ørkenen.


Præsentationen rundede af med en slåskamp mellem Storm Shadow (nu i fuld, hvidfarvet ninjamundering) og hans modstykke, det evigt tavse, sortklædte G.I. Joe-medlem Snake Eyes, der bød på utallige, computerskabte kastestjerner og kolliderende knivblade, som slog gnister. Naturligvis er det ikke svært at blive en anelse pjanket ved tanken om to superseje ninjaer i åben kamp (især hvis man – som undertegnede – er vokset op med tegnefilmsserien), men det var ikke kun grundet nostalgien, at sekvensen gav mig et stort smil på læben. Tempoet og intensiteten var høj, og scenen blev hverken ramponeret af dårlige computereffekter eller sjusket kameraføring.

Tiden vil vise, om “G.I. Joe – Gengældelsen” formår at skille sig ud i en appetitlig blockbuster-sæson, som bl.a. disker op med Spider-Mans genfødsel, Ridley Scotts længe ventede tilbagevenden til science fiction-genren og (ikke mindst) Christopher Nolans angiveligt sidste svingom med nattens ridder, Batman. Det bliver ikke nogen nem opgave for de kære G.I. Joes, men hvis The Rock er lige så veloplagt i hele filmen, som han var i de uddrag, vi så, og hvis Willis er i stødet og ikke blot ude efter en tyk løncheck, så er det slet ikke utænkeligt, at det danske efterår disker op med et actionbrag af format og en langt bedre film end den første “G.I. Joe”.

Gravatar

#1 Morpheus 12 år siden

Rigtig fedt! Ser frem til denne med stor drengerøvsglæde.

Skriv ny kommentar: