Krigsfilmen går aldrig af mode. Brad Pitt er aktuel i “Fury”, hvor 2. verdenskrig får endnu en tur. Denne gang igennem kikkertsigtet fra en kampvogn. Det er særligt de store krige, der danner bagtæppe for de bedste krigsfilm. De to verdenskrige. Her et bud på de fem bedste krigsfilm.
5. “Ærens vej”
Det blev Stanley Kubricks store gennembrud. En regulær antikrigsfilm, der stiller spørgsmål ved krigens sære logik og kodeks om ære. Scenen er 1. verdenskrig med franskmænd i den ene beskidte skyttegrav og tyskere i den anden. Få aner hvorfor. På samme vis som i den aktuelle DR-serie, “1864”, sendes fodstyrker på en selvmordsmission. De nægter, derfor skal de nu skydes. Af deres egne! Kubrick sætter effektivt to streger under facit: Krig er dumt.
Fra bunden af soldaterhierarkiet til toppen. George C. Scott spiller sit livs rolle i titelrollen som den gale general Patton. Et krigsmenneske, et menneske, der lever og ånder for krig. Her udkæmper han 2. verdenskrig, men han er sikker på, at han reinkarneret har kæmpet i alle store krige. Portrætfilmen har et genialt blik for, at der altid vil være krige, så længe der findes mennesker, der lever for krigen.
3. “The Thin Red Line”
Terrence Malick gør krigen både poetisk og klam. En bakketop skal forceres i Stillehavet under 2. verdenskrig med hjælp fra et hold af de mest kendte skuespillere i Hollywood. Nick Nolte, Sean Penn, Adrien Brody, Woody Harrelson, John Travolta og George Glooney. Listen fortsætter. Malicks linse fanger galskaben og vanviddet ved krig. Død og lemlæstelse for en bakketop. Det virker vanvittigt.
Vanviddet fortsætter hos krigsfilmens stormester: David Lean, der om nogen havde sans for det episke og det gale. Britiske krigsfanger i Japan under 2. verdenskrig sættes til at bygge en bro. Under ledelse af Alec Guinness’ Oberst Nicholson nægter de så længe, at japanerne ikke følger reglerne. Krigens regler. For japanerne er det sort snak. Regler i krig? Gør som vi siger, eller I bliver skudt, er den japanske logik. Både episk storfilm og en sort satire over dem, der vil lave regler for det regelløse; krigen.
1. “Lawrence of Arabia”
Mere David Lean. Storfilmen over dem alle. Sand, sand og atter sand i en film, der viser, hvad krig gør ved mennesker. Turen igennem den arabiske verden under 1. verdenskrig med den britiske officer Lawrence er først og fremmest en tur ind i menneskets mørke. Krig avler mere krig, og da Lawrence først for smag for at dræbe fjenden mister han sig selv til den evige konflikt, der stadigvæk foregår den dag i dag i Mellemøstens sand.
#11 Lazlo H 10 år siden
#12 nwinther 10 år siden
#13 charles ray 10 år siden
#14 finn0143 10 år siden
Personligt mangler jeg mesterværker som:
Deer Hunter
Warhorse
Akopalypse Now
Schindlers list
Stalingrad
Bravehart
We were soldiers
#15 Hive 10 år siden
Film som Der Untergang, Schindler's List, Saving Private Ryan, The Pianist, Life is Beautiful m.m. glimter ved deres fravær.
#16 SpielbergFreak 10 år siden
Lawrence of Arabia er et episk mesterværk, men det er FANDME ikke en decideret krigsfilm. SLUT! Det samme kan siges om Bridge over River Kwai.
Desuden er Terrence Mallick den mest overvurderede "instruktør" i filmhistorien. Thin Red Line er en af de mest dræbende film, jeg nogensinde har set.