Gravatar

#20061 Mikkel Abel 10 år siden

This^ :D :D :D
I saved Latin. What did you ever do?
Gravatar

#20062 Slettet Bruger [183270890] 10 år siden

Så havde jeg lige set frem til, at se en fantastisk bjergetape i Tour de France og så styrter og udgår Contador naturligvis. Det var en skuffelse da Froome udgik og en endnu større en nu da Contador udgik. Jeg ser altid Tour de France, men det bliver godt nok en prøvelse i år, hvor de to største favoritter er udgået.

Nøj, hvor ærgerligt for løbet.
Wisdom's a gift, but you'd trade it for youth.
Gravatar

#20063 T. Nielsen 10 år siden

Hvorfor finder man dog ikke på nye kvindelige helte og ligeså med spansk afstemning osv osv, fremfor i det politiske korrektheds navn at ville ændre alt der har været. Nu skal Thor være en kvinde læser jeg? Nuvel, om 10 års tid er blegfede helte vel så meget i undertal, at man må konvertere tilbage igen:-) Næste skridt er vel en sort Bond.......Så en sort kvindelig Bond, for så at genfødes som hvid.

Personligt kan jeg jo være ligeglad, men al den korrekte ligestilling det udspringer af, finder jeg nu alligevel lidt irriterende.
Baby, it's cold outside
Gravatar

#20064 Slettet Bruger [3178019557] 10 år siden

#20063 -

Det er der en ret simpel forklaring på. Eller, faktisk skal man nok starte med forklaringen et andet sted.

Tegneserier (og film, for den sags skyld) har traditionelt være domineret af hvide mænd, dette er et faktum. Det har naturligvis skabt en form for skævridning af mediet, så'en ren historisk, fordi man skriver naturligvis hvad man kender til og mænd kender bedste til mænd og den verden, som de selv bor i.

Der er naturligvis kommet kvinder til undervejs, men typisk skrevet af mænd og de er et produkt af den tid, de er blevet skabt i, det samme gør sig gældende med folk af andre hudfarver. Fælles for dem alle er, at man faktisk skal frem til 80'erne, før der for alvor begynder at dukke andre hudfarver og kvinder op, som tegneserieskabere. Eller, teknisk set var amerikanske tegneserier domineret af jøder i de tidlige tider, men man kan jo sagtens argumentere for, at det også er hvide mænd, i hvert fald for det meste.

Hopper vi til i dag, ser billedet lidt anderledes ud. Tegneserieskabere er noget mere broget, men stadig er der flest hvide mænd i mediet.

Hvis vi så kigger på de populære figurer i tegneserier. Jo, der er selvfølgelig kommet nye til undervejs, men de superpopulære, er de figurer der blev skabt fra 1938, hvor Superman kom på banen og indtil engang i 1970'erne, hvor The Silver Age of Comics stoppede. Det vil sige, at de mest populære figurer er overvejende hvide mænd, med enkelte sorte og enkelte kvinder hist og her, dog meget få, der kan matche fx Wonder Woman, når vi taler om virkelig massive figurer, der ikke falder i den kategori.

Så kommer vi til sagens kerne - først og fremmest skaber man ikke bare en figur og så bliver den populær. Mange gange er det et spørgsmål om tilfældigheder, et spørgsmål om tidens ånd og tusind andre faktorer der gør, at en figur lige rammer rigtigt. Det er meget lettere at tage en eksisterende populær figur og tweake denne og så håbe på, at kombinationen af det eksisterende kendskab og godt forfatterskab, fører til at publikum vil acceptere denne ændring. De to nok mest succesfulde eksempler på dette er Nick Fury, der startede som en hvid fyr og nu er Sam Jackson (Ultimateudgaven er baseret på Sam Jackson, som jo så kom til at spille rollen i filmene) og Miles Morales, der overtog rollen som Spider-Man i Ultimate Universet. På nuværende tidspunkt prøver man det samme med Ms. Marvel, hvor en figur ved navn Kamala Khan overtager rollen - hun er muslim og det skaber nogle interessante problemstillinger, som man ikke tidligere har set hos Marvel.

Grunden til, at Marvel har været succesfulde og sandsynligvis også er succesfuld med Ms. Marvel er, at de IKKE gør Peter Parker spansk, de skaber en ny person med sin egen historie, sine egne udfordringer, som på én gang er velkendt og helt ny.

Så vidt jeg kan læse mig til, er der tale om det samme i Thor-tegneserien, selvom der ikke er voldsomt mange informationer om det endnu.

Om det kan lade sig gøre med fx Bond, har jeg ingen anelse om, men hvis man nu tænker tanken til ende - betyder hudfarven i virkeligheden noget, når det kommer til Bond? Kunne en sort knægt ikke komme fra en rig familie, hvor hans forældre bliver dræbt i en tidlig alder og han så bliver opdraget til at blive britisk agent? Kunne Idris Elba ikke være på en ligeså elegant playboy, der ser fantastisk ud i en smoking, som Craig og kunne kan ikke samtidig være ligeså hård og brutal med en Walther i hånden?

Det næste argument der typisk kommer, som jeg bestemt også selv har brugt er, "jamen, hvorfor gør vi ikke Shaft hvid" og tilsvarede. Og jeg har lyttet til en del af den slags diskussioner, både når det kommer til film og tegneserier. Her er svaret: fordi der faktisk ikke er ret mange ikoniske helte, når taler om andre hudfarver end hvid og det samme kan siges om kvinder.

Betyder det noget at Bond er en kvinde eller spillet af Elba? Vi har over 50 år med ham i den udgave og måske bliver det en katastrofe af rang, hvis man laver om på figuren, men lur mig om hudfarven og kønnet ikke vil være det miste problem i det regnskab.

Så kan man måske argumentere for politisk korrekthed og alt muligt andet, men ved du hvem der typisk har et problem med sådan en forandring? Det er typisk folk som du og jeg, hvide mænd. Det behøver ikke engang at være et spørgsmål om racisme og alt muligt andet, som folk typisk vil piske en stemning op over, det kan ligeså godt være et spørgsmål om at være knyttet til den enkelte figur, at man ikke vil ud af tryghedens rammer osv.

Men prøv at spørge en hvilken som helst person der ikke er en helt standard hetero hvid mand, om det ikke kunne være fedt, at der var en Avenger, som de kunne identificere sig med, eller en Bond, eller en hvilken som helst anden figur på det store lærred. Svaret vil ganske sikkert være "ja".

Og ved du hvad det er, det er fandens god business at tale til andre end én enkelt del af befolkningen. Det hiver flere røve i biografsæderne, at begge køn, uanset hudfarve, har noget de kan identificere sig med på skærmen. For dit og mit vedkommende, vil vi sikkert se en James Bond alligevel, selvom Bond har skiftet hudfarve, fordi det er noget vi kender i forvejen og der er helt sikkert masser af mennesker, der ser Bond og læser tegneserier, selvom de ikke helt kan identificere sig med heltene, men hvis de kan, så er der en ret god chance for, at de bliver ekstra glade, fordi så knytter de sig til produktet på et helt andet niveau.
Gravatar

#20065 T. Nielsen 10 år siden

bruno (20064) skrev:
Tegneserier (og film, for den sags skyld) har traditionelt være domineret af hvide mænd, dette er et faktum.
Det ved jeg og også derfor jeg lagde ud med, at man kunne starte på nul, fremfor at spole baglæns.

bruno (20064) skrev:
Så kommer vi til sagens kerne - først og fremmest skaber man ikke bare en figur og så bliver den populær.
Det ved jeg, men derfor finder jeg stadig udgangspunktet trættende (og bliver Thor som kvinde nødvendigvis det? Ved du svarer længere nede:) og bliver nye figurer ikke populære, så må det bare være sådan, så fortjener vi dem ikke.

bruno (20064) skrev:
De to nok mest succesfulde eksempler på dette er Nick Fury, der startede som en hvid fyr og nu er Sam Jackson
Og det er også fint nok, som sagt generer det mig ikke personligt om de er hvide, sorte eller grønne som udgangspunkt. Det er baggrunden og at det bliver ved. Skulle jeg være grov, så kunne jeg påstå at hvis sorte efterspørger sorte helte, så lav dem dog. Nuvel, jeg er ikke ude i en racistisk tilnærmelse, så håber det ikke fattes sådan. Og det er da korrekt med Thor, at hammeren jo 'bestemmer', så teoretisk kunne den svinges af en kvinde, hvis man sletter ordret 'han/ham' (eller hvordan det var) der står på den.

bruno (20064) skrev:
Om det kan lade sig gøre med fx Bond, har jeg ingen anelse om, men hvis man nu tænker tanken til ende - betyder hudfarven i virkeligheden noget, når det kommer til Bond?
Ikke som udgangspunkt om man kan skabe en god film nej, men hælder sig stadig til at Bond er hvid og hvis ikke, så har man snart bevæget sig så langt væk fra den figur jeg kender, at det ER en ny figur. Klart jeg ville ikke have valide argumenter mod en sort Bond, som ikke ville virke som havde jeg noget mod personens hudfarve.

bruno (20064) skrev:
det kan ligeså godt være et spørgsmål om at være knyttet til den enkelte figur, at man ikke vil ud af tryghedens rammer osv.
Eller ikke konstant at ændre på det man elsker!

bruno (20064) skrev:
Men prøv at spørge en hvilken som helst person der ikke er en helt standard hetero hvid mand, om det ikke kunne være fedt, at der var en Avenger, som de kunne identificere sig med, eller en Bond, eller en hvilken som helst anden figur på det store lærred. Svaret vil ganske sikkert være "ja".
og al respekt for det, men hvis jeg kan være ligeglad med om Bond er sort, kan de vel også være ligeglad med, om han er hvid..Det argument kunne man jo vende om...Så derfor, så skab dem, de helte der efterlyses.....Hvis markedet er der....Synes jeg. Skal gerne erkende at jeg der er konservativ......

Men tak for et fyldigt, nuanceret og fint svar:)
Baby, it's cold outside
Gravatar

#20066 Slettet Bruger [3178019557] 10 år siden

T. Nielsen (20065) skrev:
så har man snart bevæget sig så langt væk fra den figur jeg kender, at det ER en ny figur.

Bonds historie er langtfra detaljeret, udover at hans forældre tilsyneladende havde penge (baseret på det store hus i "Skyfall"), men ikke mange penge (baseret på hans samtale med Vesper Lynd i "Casino Royale"), han er mere eller mindre blevet opdraget på kostskoler, fordi hans forældre døde, da han var dreng. På et eller andet tidspunkt i hans ungdom, bliver han involveret med den britiske efterretningstjeneste, og bliver til den person vi kender i dag.

Jeg har meget svært ved at se hvordan hudfarven på nogen måde kan ændre på ovenstående, så det bliver en markant anderledes figur, da baggrundshistorien på ingen måde har rod i noget som helst kulturelt og noget tåget. Colin Salmon ville måske endda kunne overtage rollen - han spiller en aktiv agent i Brosnan-filmene og minder på mange måder om Bond i sin væremåde, i de film.

T. Nielsen (20065) skrev:
Eller ikke konstant at ændre på det man elsker!


Så skal du holde dig langt væk fra tegneserier, der bestiller man ikke andet, fordi man ganske enkelt kan tillade sig at være statisk, fordi så dør industrien, i hvert fald når vi taler amerikanske tegneserier. :)
Gravatar

#20067 Slettet Bruger [3178019557] 10 år siden

Mens jeg stod under bruseren, slog det mig, at Marvel måske i virkeligheden bare er fremsynet.

De har omfattende planer for filmuniverset, mange år frem, ganske sikkert inkl. planer for hvordan de skal forholde sig til, at de nuværende skuespillere skal skrives ud af historien. Thor er en gud, eller i hvert fald noget nær, så det er pænt svært at slå ham ihjel uden en virkelig god forklaring.

Samtidig er de ret gode til at holde tegneserie- og filmuniverset på linje med hinanden, så man kan gå ud og læse om figurerne bagefter, uden at havne i en situation, hvor de er markant anderledes.

Så når Chris Hemsworth skal udskiftes om nogle år, reinkarnerer man figuren som kvinde, efter Thor måske er død i en kamp - samme figur, alle de samme minder, men et andet køn. Figuren kører videre, mere eller mindre uforandret og man har essentielt en Marvel-udgave af Wonder Woman, så man kan lave den film, som Warner/DC måske ikke kan finde ud af at lave.

Men det kan være, at jeg bare lægger lidt for meget i det. :D
Gravatar

#20068 Mikkel Abel 10 år siden

bruno (20067) skrev:
Mens jeg stod under bruseren,



Stedet hvor det sker! :D
I saved Latin. What did you ever do?
Gravatar

#20069 davenport 10 år siden

Jeg plejer at onanere under bruseren, mens jeg græder over mit trøstesløse liv...
Min fars fætter, har bare mødt John Williams! Æh, Bæh!!
Gravatar

#20070 T. Nielsen 10 år siden

bruno (20066) skrev:
Jeg har meget svært ved at se hvordan hudfarven på nogen måde kan ændre på ovenstående
Kan det heller ikke i sig selv. Men ser man Bond i en større kontekst, kultursammenhæng og britisk samfundsforståelse, så er hans udspring bygget på en falmende og smuldrende britisk imperialistisk selvforståelse, bygget på et hvidt lettere mandschauvinist overherredømme, med en lemfældig og småligt selvglad og en anelse alkoholiseret 007 til at repræsentere dette.

På den baggrund kan Bond, som jeg ser det, ikke være andet end hvid. Jeg er godt klar over, at dette argument ikke er gangbar anno 2014, da Bond foregår i nutiden. Så skulle filmene foregå 'dengang', så at sige, da verden og også dermed Storbritannien har rykket sig siden:)

Men du ved, som jeg godt, at det er langt nemmere at forsvare og argumentere for det politisk korrekte som du gør her, hvor man fremstår åben, bredtfavnende og fordomsfri. Det er straks sværere den anden vej, da man hurtigt fremstår mere end forstokket eller småracistisk (sandsynligvis begge dele:-D) og ens argumenter mere lyder som fordomme end noget andet. Jeg kan ikke sige andet end, at for mig er Bond som udgangspunkt (!) en hvid mand i 40'erne med hang til at snobbe sig opad, leve over evne, sprut og hurtige damer.........................Ikke nødvendigvis præsenteret overfladisk som i gamle dage og ikke nødvendigvis uden konsekvenser, men stadig.

Hey, hvad så hvis Bond næste gang blev homoseksuel, ville dine argumenter stadig gælde....Det er ikke ment provokerende, blot en tanke der slog mig, da jeg skrev 'hurtige damer'....

bruno (20066) skrev:
skal du holde dig langt væk fra tegneserier, der bestiller man ikke andet, fordi man ganske enkelt kan tillade sig at være statisk, fordi så dør industrien, i hvert fald når vi taler amerikanske tegneserier. :)
Aha, men skrev du ikke netop tidligere at de store helte var de samme som da de kom frem, blot med andre ord....Det lyder da meget statisk på mig? Nuvel, jeg læser nu heller ikke mange tegneserier mere, men det er nu ikke derfor. Det er et spørgsmål om hvad jeg føler tid til og der vinder bøgerne ofte, når det kommer til at læse.
Baby, it's cold outside

Skriv ny kommentar: