Gravatar

#1 Outbound Sith 13 år siden

Denne tråd er tænkt som et sted, hvor ví kan samle anmeldelser af filmene og arrangementerne på årets CPH:DOX.

Jeg startede i går med en noget skidt begyndelse:


"Brügger & Bertelsen" i Cinemateket
Aflyst pga. sygdom. Det er så fair nok, det kan ske for enhver. Men det er godt nok ufedt, at man ikke kan få pengene tilbage for billetten, når den er købt med en rabatkupon! Jeg kunne vælge mellem en ny rabatkupon eller en fribillet (hvad er forskellen lige?), men når man som jeg er ret hardcore festival-gænger, er programmet lagt og billetterne købt lang tid i forvejen, og så er der ikke plads til at klemme ekstra forestillinger ind. Mit eneste alternativ var at se deres "erstatnings-visning", som jeg egentlig havde valgt fra, da jeg lagde programmet. Og det gjorde jeg ret i...


"Black On White" i Cinemateket
Den berømte, tyske journalist Günther Wallraff går undercover som somalier (komplet med afro-paryk og ikke særligt overbevisende make-up) for at afsløre den skjulte racisme i det tyske samfund. Og det gør han så i løbet af de første 20 minutter. Og så afslører han det igen og igen. Det bliver hurtigt konstateret, at det primært er ældre tyskere på 50 år og derover, der har problemer med at behandle ikke-hvide mennesker på samme måde som hvide.

En enkelt gang eller to bliver man overrasket over den fjendtlige reaktion, men præmissen er ligesom klar fra starten, så chokket er til at overskue. F.eks. er det ikke særligt chokerende, at kronragede, fulde fodboldfans i et tog er dårligt selskab for en mørk pseudo-somalier. Jeg er selv krid-hvid, og jeg ville gå i en stor bue uden om de typer. Så præmissen for filmen er desværre for let at gennemskue og metoden er for forudsigelig.

2/6


"I'm Still Here" i Empire
Joaquin Phoenix' dokumentar/mockumentary (jeg ved det stadig ikke) om hans pensionering som skuespiller og forsøg som rapper. Jeg havde lidt blandede forventninger omkring den, men det kunne potentielt blive fedt. Og det startede godt med uddeling af gratis t-shirt til alle fremmødte. Det gav en fin stemning i salen. Men den blev desværre hurtigt punkteret.

Filmen starter med nogle gamle hjemmevideo-optagelser af familien Phoenix. Blandt andet et klip, hvor alle Phoenix-børnene synger og danser. Alle inklusive River Phoenix! Det var både freaky og lovende. Desværre ALT for lovende!

Hvis det hele er sand dokumentar, fatter jeg ikke, hvorfor hans venner ikke griber ind overfor det, det foregår. Og hvis det hele er iscenesat (som JP - det er åbenbart hans rapper-alias - og instruktør Casey Affleck "afslørede" i Venedig til verdenspremieren), hvad er så idéen med filmen? Så skal der som minimum være en mening med galskaben, og den kan jeg bare ikke se...

Den er ikke sjov, den er ikke tankevækkende, den er bare mærkelig, plat og til tider muligvis ulækker. Det er som at se en Jackass-film helt uden humor... Men den får én enkelt stjerne for hjemmevideoen i starten.

1/6
"Let's just say I wanna believe."
Fox Mulder
Gravatar

#2 Skeloboy 13 år siden

Jamen, det er jo en glimrende start på CPH: DOX, du har fået...:)
Gravatar

#3 Outbound Sith 13 år siden

Det kan næsten kun gå fremad. :)
Jeg kører den hårde stil med at vente til på onsdag med næste omgang. Dér tager jeg så tre film i rap og slutter af med en seminar-ting torsdag...
"Let's just say I wanna believe."
Fox Mulder
Gravatar

#4 Outbound Sith 13 år siden

Så fik jeg overstået mine sidste 3 film i denne omgang af CPH:DOX.

"Inside Job" i Grand
Denne film bør i fremtiden være obligatorisk pensum for alle førsteårsstuderende på landets handelshøjskoler. Det er baggrunden for og konsekvenserne af finanskrisen (altså den seneste af slagsen) beskrevet på 100 minutter, så alle kan forstå det - og det helt nøgternt uden Michael Moore'sk gøgl og følelsesporno (næsten).

Det er et både fascinerende og skræmmende portræt af en økonomisk virkelighed, hvor de bedste økonomiske tænkere er i lommen på finans-imperierne, og hvor finansfyrsterne ryger direkte fra deres krakkede virksomheder og ind i centraladministrationen, fordi de stadig er de bedste, selvom de er fedtet ind i den ene finansskandale efter den anden.

Selv en liberalistisk gut som jeg selv må indrømme, at der er tilfælde, hvor det ikke er den smarteste løsning at lade de frie markedskræfter regere ukontrolleret. Denne film er i høj grad en lektion i den retning!

5/6

"Tabloid"
i Palads
I 70ernes USA forelsker den tidligere skønhedsdronning Joyce McKinney sig i en mand fra mormonkirken. Manden forsvinder, og Joyce hyrer en privat detektiv, der finder ham i et mormon-samfund i England, hvorefter Joyce flyver derover med et hold livvagter for at "befri" ham. Det lykkes delvist, men hun er nu eftersøgt for kidnapning. Og SÅ får sladderpressen fat på historien.

Det er en film, der er meget svær at beskrive uden at afsløre det hele. Historien udvikler sig rablende vanvittigt - altsammen drevet af et par blodtørstige aviser og en kvinde, der måske ikke fortæller sandheden. Der er flere vilde twists undervejs, og filmen følger Joyce helt op til nutiden, hvor hun bliver den første ejer af et kuld klonede hvalpe. (I kid you not!)

Et på en gang fascinerende og foruroligende protræt af en tilsyneladende normal person. Men hvad er egentlig "normalt"?

4/6

"The People Vs. George Lucas" i Grand
Det er primært en film for folk, der ved hvad "The Star Wars Holiday Special" og "Han Shot First" refererer til. Hvis du er én af dem, så er filmen en underholdende tur "down memory lane", men også en pinefuld tur, for der bliver rippet godt og grundigt op i alle de klassiske diskussioner om berettigelsen af Star Wars Episode I-III, ændringerne i Episode IV-VI, og det faktum, at det er helt umuligt at få fat på ordentlige udgaver af den originale trilogi i den oprindelige version - i hvert fald på lovlig vis.

Det er en forholdsvis grundig dokumentar på sit eget snævre felt, men hvis du f.eks. har set "Starwoids", så er der ikke meget nyt at komme efter. Det skal dog nævnes, at der ikke KUN er tæsk til George Lucas. Der bliver også manet til fornuft indimellem. Og det er jo kun en film. ;)

Den kan i øvrigt ses igen i Empire søndag eftermiddag.

4/6
"Let's just say I wanna believe."
Fox Mulder
Gravatar

#5 Lord Beef Jerky 13 år siden

Uf, vil meget gerne se The People Vs. George Lucas, men det må vente til DVD/Blu-ray.
"Avatar blev skrevet flere år før Pocahontas, og dermed (forhåbentlig indlysende) også før Irak krigen"
Gravatar

#6 Outbound Sith 13 år siden

Har du set Starwoids?
"Let's just say I wanna believe."
Fox Mulder
Gravatar

#7 Lord Beef Jerky 13 år siden

Næh!
"Avatar blev skrevet flere år før Pocahontas, og dermed (forhåbentlig indlysende) også før Irak krigen"

Skriv ny kommentar: