Ny forskning: “Harry Potter” gør dig til et bedre menneske


Har du læst bøgerne eller set filmene om den unge troldmand Harry Potter og hans kamp mod Lord Voldemort, er der en god chance for, at du er mere åbnesindet og tolerant end os andre.

Se også: Alfonso Cuarón takker nej til “Harry Potter”-spin-off

Et nyt studie i Journal of Applied Social Psycology viser, at børn, som læser bøgerne om “Harry Potter” og identificerer sig med hovedpersonen, ”i høj grad” bliver mere tolerante og positivt ændrer deres opfattelse af udsatte grupper i samfundet, såsom indvandrer, homoseksuelle og flygtninge.

I forsøget tog forskerne 34 italienske femteklasseselever og afsatte seks uger kun til Harry Potter. Eleverne skulle udfylde et spørgeskema om indvandrere, og derefter blev de opdelt i to grupper, hvor én gruppe læste udvalgte passager fra bogserien.

Og resultaterne var klare: Eleverne i den første gruppe udviste efterfølgende “forbedrede holdninger til indvandrere”, hvis de vel at mærke identificerede sig med Harry Potter.

En anden undersøgelse, der var foretaget med 117 italienske gymnasieelever, viste, at læserens følelsesmæssige identifikation med Harry Potter var forbundet med mere positive opfattelser af homoseksuelle, biseksuelle og transseksuelle.

I en tredje undersøgelse med britiske universitetsstuderende fandt forskerne ingen sammenhæng mellem et følelsesmæssigt bånd med Harry Potter og opfattelsen af flygtninge. Men de studerende, der identificerede sig mindre med Voldemort, havde en ”forbedret holdning til flygtninge.”

Hvad mener du? Kan budskaberne om tolerance og åbensind i “Harry Potter”-serien være med til at gøre os til bedre mennesker?

TWITTER: Klik ind og følg Filmz.Vis kommentarer (3)
Gravatar

#1 wendelboe 6 år siden

Du bliver da i hvert fald ikke et bedre menneske af at se filmene, det må jeg lige sige - alle de skuffelser og plot-holes *suk*
Gravatar

#2 Riqon 6 år siden

Det har ikke noget at gøre med Harry Potter specifikt, det har noget at gøre med effekten af skønlitteratur i bredere forstand. Som de skrev på videnskab.dk sidste år: Ny forskning: Læs en god bog og bliv et bedre menneske
The only way to beat a troll is to not play their game.
Gravatar

#3 Mantic 6 år siden

#2 Jeg mener nu sagtens man kan drage paralleller fra Harry Potter til virkelighedens 'udsatte befolkningsgrupper', repræsenteret af dem der kan anvende magi i HP, og den måde samfundet behandler dem på.

Så jeg tror ikke at hele effekten skal tildeles den forskning som du linker, selvom det sikkert også har noget at sige.

Skriv ny kommentar: