John Williams udødelige score til “Star Wars”-filmene gør ikke kun indtryk på lyttere i den vestlige verden. Et nyt forskningsresultat viser, at også pygmæer finder glæde ved de ikoniske musikstrofer.

Se også: Se “Star Wars”-traileren med klip fra den originale trilogi.

Forskerne fra McGill University og University of Montreal i Canada og Technische Universität Berlin i Tyskland har rejst dybt ind i regnskoven i Congo og spillet musik for 40 Mbenzélé-pygmæer, og de har ladet 40 canadier nær Montreal lytte til samme musik.

Forskerne spillede 19 korte musikalske uddrag på mellem 30 og 90 sekunder for 40 pygmæer i Congo og 40 canadiere i Montreal. Musikken bestod af vestlig orkestermusik og filmmusik fra blandt andet “Star Wars” og traditionel pygmæmusik.

”Vores store opdagelse er, at lyttere fra meget forskellige kulturer reagerede på samme måde på, hvor spændende eller beroligende musikken var,” siger Hauke Egermann fra Technische Universität i Berlin i en pressemeddelelse.

Den største forskel på pygmæerne og canadiernes lytteoplevelse af musikstykkerne var, at canadierne beskrev den vestlige musik ud fra en meget bredere vifte af følelser end pygmæerne gjorde, når de lyttede til deres egen og den vestlige musik.

Forskerne mener, at det skyldes, at musik spiller forskellige roller i hver kultur.

”Negative følelser forstyrrer harmonien i skoven i pygmækulturen, og følelserne er derfor farlige,” siger Nathalie Fernando fra musikfakultetet på University of Montreal.

Forskningsprojektet er offentliggjort i tidsskriftet Frontiers in Psychology.

FACEBOOK: Bliv ven med Filmz.Vis kommentarer (5)
Gravatar

#1 Nagash 7 år siden

Montreal i Canada og Berlin i Tyskland!! Du er sgu ikke sådan at narre, hva :P

OT: John Williams har godt nok også bare lavet nogle voldsomt ikoniske scores gennem tiderne.
Gravatar

#2 Gasivodo 7 år siden

FUCK hvor er videnskabsmænd/kvinder seje?!?!

Konklusion: De er også mennesker? Og reagerer som vi*?

*ÆGTE mennesker = internet, computere, I-alting produkter)
"..are there any women here today?.."

'Life of Brian'(1979) = fra dengang, man GODT måtte... :-(
Gravatar

#3 Mr. Anderson 7 år siden

"Vores store opdagelse" Det ved jeg nu ikke om jeg ville sige. Jeg ville være overrasket, hvis pygmæerne ikke havde den samme reaktion på musikken. I aller simpleste forstand, er musik er jo bare lyde, der er sat i matematisk struktur. Det havde være meget mere spændende at introducere dem for abstrakt musik, der ikke holder sig lige så slavisk til struktur, som orkestermusik.
"A day without laughter, is a day wasted." –Charlie Chaplin
Gravatar

#4 skywave 7 år siden

Nu er det jo efter min mening ikke noget nyt, at pygmæerne også reagerer på musik...Mennesket (INKLUSSIV pygmæerne) har jo lavet musik lige så langt tilbage, vi var i stand til det...
I mine øjne er det en meget nedladende holdning, der udvises overfor pygmæerne (eller "ikke-vesterlændinge i al almindelighed"...Bare fordi de ikke er så høje, gør dem altså ikke dummere eller mere rigide end os andre...At musik rører ved noget i alle, har man vist i årtier...så hvad er lige det nye i denne undersøgelse??
Hvis vi tog til en anden del af verden med en anden kultur, ville deres musik da også røre os....eller? Og ja, selvfølgelig vækker musik forskellige følelser hos forskellige individer...det er der jo heller ikke noget nyt i...
Gravatar

#5 Nagash 7 år siden

#4 - Hvordan kan du læse noget nedladende overfor pygmæer i det her? Du lyder som sådan en, der råber racist, så snart man prøver at tage indvandredebatten op.

Skriv ny kommentar: