Tredive år efter DOGME 95 samler fem filmskabere sig i et kunstnerisk kollektiv om et fælles manifest og et nyt kyskhedsløfte.
Fem markante filmskabere tager nu – tre årtier efter den første dogmebølge – initiativ til en ny bevægelse: DOGME 25. Kollektivet, der er stiftet i maj 2025, består af instruktørerne May el-Toukhy, Milad Alami, Annika Berg, Isabella Eklöf og Jesper Just, og er et oprør formuleret i lyset af nutidens virkelighed.
Med et fælles manifest og kyskhedsløfte ønsker de fem filmskabere at genforhandle filmens vilkår i en tid, hvor produktionerne og filmholdene vokser, processerne accelereres, og det teknologiske udtryk tager styringen og vi får mindre film for pengene. Formålet er at insistere på filmens kunstneriske værdi og skabe værker, der formes på filmkunstens præmisser.
“Vi hylder DOGME 95 og alle de filmskabere, der kom før os, samt dem, der skal komme efter. Vi kæmper den samme kamp for den frie kunst som et værn mod meningsløsheden og magtesløsheden. DOGME 25 er en redningsaktion. DOGME 25 er en kulturel oprustning og et forsvar for det, vi har kært,” lyder det blandt andet i manifestet.
DOGME 25, som er blevet til på initiativ af May el-Toukhy, der har samlet de fem instruktører, møder solid opbakning i branchen. Zentropa, DR og Nordisk Film Distribution har sikret projektets grundfinansiering, mens Det Danske Filminstitut yder støtte til udviklingen af konceptet og manifestet, samt produktionsmetode. TrustNordisk vil stå for det internationale salg og sikre, at filmene får en bred, global distribution.
Dogme95 rettede for 30 år siden verdens øjne mod Danmark og efterlod et radikalt aftryk på vores nationale selvforståelse som en ledende filmnation. Det var få mennesker, et afgrænset antal film, men betydningen var enorm.
KYSKHEDSLØFTET 2025
Jeg lover at underkaste mig følgende regelsæt udarbejdet og konfirmeret af DOGME 25:
1. Manuskriptet skal være originalt og skrives af instruktøren i hånden.
Vi tvinger os selv til at skrive manuskriptet i hånden for at stimulere intuitionen, der flyder mest ubesværet fra drømmen, ned gennem hånden og ud på papiret.
2. Minimum halvdelen af filmen skal være uden replikker.
Vi insisterer på at arbejde cinematisk med filmmediet, fordi vi tror på den visuelle historiefortælling og har tillid til publikum.
3. Brug af internettet er forbudt i alle kreative processer.
Vi forpligter os til at skabe filmen i mødet med hinanden og den fysiske virkelighed frem for i en algoritmebaseret, digital virkelighed.
4. Vi må kun tage imod penge, hvor der ikke stilles et modkrav, der påvirker filmens indhold.
Vi tager ansvar for at holde budgetterne nede, så det vedbliver med at være holdet, der træffer de afgørende kunstneriske beslutninger.
5. Maks. 10 personer bag kameraet.
Vi forpligter os til at samarbejde i intime fællesskaber for at fremme tillid og styrke den fælles vision.
6. Filmen skal optages, hvor handlingen udspiller sig.
Filmkunsten bliver falsk og generisk, når vi sminker steder til at ligne noget andet, end de er.
7. Vi må ikke sminke eller manipulere ansigter og kroppe, medmindre det indgår som en del af fortællingen.
Ligesom vi ønsker at fastholde stedets autenticitet, søger vi også at fremstille mennesker ufiltreret. Vi hylder den naturlige menneskelige krop med alle dens fejl og mangler.
8. Alt der knytter sig til filmens produktion skal være lejet, lånt, fundet eller brugt.
Vi forpligter os til at skabe med ting, der allerede findes i verden og vender den historieløse og selvdestruktive brug-og-smid-væk-kultur ryggen.
9. Filmen skal laves på maks. et år.
Vi forkorter de drænende processer, der udvander visionen.
10. Lav din film, som var det den sidste.
DE FEM INSTRUKTØRER BAG DOGME 25.
May el-Toukhy (f. 1977)
Instruktør og manuskriptforfatter. Uddannet fra Den Danske Filmskole (2009). Debuterede med spillefilmen Lang historie kort (2015), og fik sit store gennembrud med den prisvindende film Dronningen (2019), der bl.a. har vundet Nordisk Råds Filmpris samt en Bodil-pris og en Robert-pris for bedste danske film. May el-Toukhy har desuden instrueret flere episoder af den prisvindende Netflix-succes The Crown.
Milad Alami (f. 1982)
Instruktør og manuskriptforfatter. Uddannet fra Den Danske Filmskole (2011). Debuterede med den anmelderoste spillefilm Charmøren (2017), mens Modstanderen (2023) havde verdenspremiere på Berlinalen, blev Sveriges Oscar-bidrag og var nomineret til Nordisk Rådets Filmpris og den svenske Guldbaggen. Udover spillefilm var han medskaber og instruktør på tv-serien Bullshit, der vandt flere Robert priser og blev hyllet for sin nerve og høje ambitioner.
Annika Berg (f. 1987)
Filmskaber og billedkunstner. Uddannet fra Den Danske Filmskole (2015). Vandt en Robert for hendes afgangsfilm, SIA. Debuterede med Team Hurricane (2017), der vandt, Verona Film Club Award, ved verdenspremieren på Venedig Filmfestivalens sideprogram, International Film Critics’ Week
Isabella Eklöf (f. 1978)
Manuskriptforfatter og instruktør. Debuterede som instruktør på spillefilmen Holiday (2018) og har blandt andet instrueret biograffilmen Kalak (2023) baseret på Kim Leines populære roman, samt været co-writer med Ali Abassi på spillefilmen Grænse (2018).
Jesper Just (f. 1974)
Billedkunstner og filmskaber. Uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi (2003). Har udstillet på blandt andet Palais de Tokyo (Paris), Guggenheim (NY) og repræsenterede Danmark på Venedig Biennalen (2013). Er en del af flere offentlige samlinger på bl.a. MoMA, The Met, Tate Modern. Krydser film og installation i værker, der undersøger køn, rum og perception.