Alle vi filmelskere bruger store dele af vores vågne tid på at tale om og hylde de bedste film, der nogensinde er lavet. Men sjældent taler vi om alle de gode film, der aldrig blev lavet. Mange gale og geniale idéer er igennem årene blevet ved det, ved idéen. I mange tilfælde er det sikkert meget godt, men hvor er det også mange (måske) fantastiske film, der aldrig blev. Her er et bud på de fem bedste ikke-film i historien.
5. “Superman Lives” af Tim Burton
Måske det mest berømte reboot, der blev ved idéen. Det var tilbage i 1996. Tim Burton havde haft stor succes med sine to Batman-film fra 1989 og 1992, så derfor pegede Kevin Smith, tegneserienørd og manuskriptforfatter på projektet, på Burton som instruktør for en genoplivning af Superman på film. Smith ville give Superman en ny tone med afsæt i tegneseriehæftet “Death of Superman”, men desværre gik alt galt. Flere forskellige manuskriptforfattere mishandlede historien i hver sin retning, Nicolas Cage (castet til titelrollen) sprang fra, og Tim Burton ville pludselig hellere lave “Sleepy Hollow” kun få måneder før, “Superman Lives” var sat til at få premiere. På den måde døde “Superman Lives”.
4. “Batman – Year One” af Darren Aronofsky
Inden Christopher Nolan gav nyt liv til Batman, så fik Darren Aronofsky chancen af Warner Bros. efter fiaskoen med “Batman & Robin” i 1997. Men Aronofskys planer med Batman var lidt for radikale og mærkelige for Warner Bros.’ smag. Filmen skulle foregå i de første år efter drabet på Bruce Waynes forældre, hvor han i den her idé bliver forsørget af værkstedsmekanikeren Big Al. Dagene går på værkstedet med, at Bruce betragter ludere, alfonser og korrupte betjente, der kommer forbi, hvilket sker parallelt med, at betjent James Gordon kæmper imod korruption i systemet. “The French Connection” møder Batman pitchede Aronofsky projektet. Han lavede i stedet “The Fountain”.
3. “Star Wars: Episode VI – Jedi-ridderen vender tilbage” af David Cronenberg
Ja, den blev produceret af George Lucas, men Lucas ønskede selv, at en anden instruktør skulle lave dette sidste kapitel i den første stjernekrigstrilogi. Det blev den forholdsvis ukendte Richard Marquand, der fik opgaven. Men det kunne have været en helt anden. Instruktørtalentet David Cronenberg, der havde gjort sig bemærket med sin særlige blanding af horror og sci-fi i slutningen af 1970’erne, blev spurgt. Men Cronenberg, der både dengang og siden er kendetegnet ved en mørkere stil og tone end George Lucas’, sagde nej. Han frygtede, at han ville blive for fanget og indsnævret af det allerede etablerede format fra de første to “Star Wars”-film. I stedet gik han videre til at lave “Videodrome” – mon han fortryder i dag?
2. “Napoleon” af Stanley Kubrick
”Den bedste film, der nogensinde bliver lavet,” sådan sagde Stanley Kubrick om sin dengang kommende film om den franske enehersker Napoleon Bonaparte. Desværre blev den aldrig til noget. Den skulle laves efter “Rumrejsen 2001”, hvor Kubrick ville lave en virkelighedstro Napoleon-film, så han planlagde at hyre 40.000 rumænske soldater og 10.000 kavalerister til de massive kampscener. Skuespillerne David Hemmings, Audrey Hepburn, Alec Guinness og Laurence Olivier var også med på idéen, men så kom “Waterloo”. Ikke Napoleons, men derimod en spillefilm fra 1970, der floppede totalt. Derfra var der ingen, som ville røre ved en Napoleon-film.
1. “Dune” af Alejandro Jodorowsky
“Jodorowsky’s Dune” er en underholdende dokumentarfilm om den version af det litterære sci-fi-værk “Dune”, der aldrig blev virkelighed. Salvador Dalí, Orson Welles, Gloria Swanson, David Carradine, Alain Delon og Mick Jagger havde alle sagt ja til at spille med, og Pink Floyd skulle levere soundtracket. Men den excentriske Alejandro Jodorowsky havde en idé om, at filmen skulle vare mindst 10 timer. Selv ikke Lars von Trier ville komme anstigende med så vanvittig en idé, men det gjorde Jodorowsky altså. Derfor blev den ved den vilde idé.
#1 eskithekid 9 år siden
#2 Geekalot 9 år siden
Men dredd 2 blir aldrig til noget, den første var ikke en økonomisk succe, og det er jo nr 1 i hollywood for at lave en forsættelse.
#3 Doctor Doom 9 år siden
Vrøvl. Den BLEV lavet af en anden instruktør end Lucas. Lucas har kun instrueret én (god) SW film, og den er fra 1977.
Instruktøren af ROTJ har kun lavet to andre film, jeg har set: Kniven er det eneste vidne + Nålens øje.
#4 Baby Strong 9 år siden
#5 Morten Vejlgaard Just 9 år siden
#6 Jayson P 9 år siden
#7 Kisbye 9 år siden
Man kan jo lave en meget lang liste over interessante film der aldrig blev realiseret. Her er et par stykker som jeg godt ville have set:
The last full measure
Gods and Generals floppede og det var det også noget konfus omgang. Det fik den amerikanske mediemogul Ted Turner til at trække den økonomiske støtte til første del af trilogien om den amerikanske borgerkrig.
The Other Sea
Theodoros Angelopoulos nåede aldrig at færdiggøre sin sidste film i hans trilogi om det moderne Grækenland. Han blev kørt ned af en motorcykelbetjent under optagelserne.
Bezhin lug
Eisenstein's film om en ung landmandsdreng, hvis far forsøger at begå forræderi mod staten ved at sabortere årets høst. Filmen blev stoppet og forbudt, eftersigende direkte på ordre fra Stalin.
Jeg har set en kort version bestående udelukkende af stillbilleder, men den komplete film kommer vi nok aldrig til at se, da det meste af filmens materiale menes at være gået tabt under bombninger af Mosfilms studier i moskva under anden verdenskrig.
Ægerligt, da det jeg har set, ellers tyder på en film stor æstetisk skønhed.
Det var iøvrigt ikke ualmindeligt at film på den måde blev stoppet i Sovjet. Det er også overgået indstruktørere som Aleksandr Dovzhenko og Aleksandr Medvedkin.
Jesus of Nazareth
I mere end 30 år arbejede Carl Th Dreyer på sin jesusfilm, men nåede aldrig at realisere den før sin død, grundet financering.
Det er ærgeligt, da manuskriftet tyder på at det kunne være blevet en af Dreyers bedste film og han er i forvejen af mange anerkendt som den bedste danske instruktør nogensinde.
Heart of Darkness
Orson Welles' version af Joseph Konrads berømte roman om en flodskipper på Congofloden.
Welles' havde store tekniske krav og RKO mente det ville blive for dyrt.
Istedet kan man så nyde Francis Coppola's version, som jo også var en pænt vild produktion.
Overvejede lidt om jeg skulle skrive The Devil in the White City på, men det var dog først i 2010 at Leonardo DiCaprio købte filmrettighederne til Erik Larson bog. Det er bare mig der mangler tålmodighed.
Gad godt se den mand spille psykopatisk seriemorder, men har også overvejet om den måske er for brutal til Hollywood.
#8 Den fede 9 år siden
#7
Now we're talking! Se dér har vi et bud på en cool liste, tak. De to sidste projekter du nævner er jo så sindssyge, at det er tæt på ubærligt, vi aldrig får lov at se "what could have been". Elsker Apocalypse Now men ville dælme også gerne se, hvad Orson fik ud af bogen.
#9 Kisbye 9 år siden
Nu vi snakker Heart of Darkness, så er der jo også Werner Herzog's kultklassiker "Aguirre, der Zorn Gottes", som Apocalypse Now også er inspirerede af. Den er faktisk fantastisk efter man har vendet sig til at Spanierne taler tysk og så spiller den bindegale Klaus Kinski hovedrollen. Den skal man ikke snyde sig for.
Af samme stil kan nævnes den oversete El Dorado (1988). Den har lidt et ry for at være langtrukken, men jeg syntes nu det var meget god rejse ind i galskaben.
Der er også en moderne version som Vinyan (2008), men den er nok i bedste fald middelmådig.
#10 Den fede 9 år siden
Oh yes - det er min yndlings Herzog-film sammen med Nosferatu!