Der er sket meget i de danske biografer siden årtusindeskiftet. I år 2000 kostede en biografbillet i gennemsnit 50,7 kroner – 15 år senere i 2015 var den steget til 85,24 kroner – en stigning på 70 procent. Men det er der en forklaring på.

Se også: Ekspert forventer: De danske biografer vil i fremtiden tilbyde månedskort

For pengene er ikke kun røget ned i biografernes lommer. De er blevet investeret i nye biografer, 3D og større skærm-formater som Imax:

”Stigningerne i billetpriserne skal ses i lyset af den meget dyre teknologiske udvikling, biograferne gennemlever, og de mange biografbyggerier i perioden. De gamle biografer i stort set alle landets største byer er i perioden blevet revet ned for at genopstå med ‘stadium seating’, fantastisk lyd og kæmpestore lærreder,” siger Kim Pedersen, formand for Danske Biografer.

Derudover har den teknologiske udvikling presset biograferne til at øge indtjeningen i takt med, at home entertainment-sektoren i perioden har mistet indtjening fra salg af DVD og Blu-Ray:

”En biograf betaler helt op til 60 procent af indtægterne til filmenes distributører. Det øgede pres skyldes, at distributører og producenter oplever nedadgående indtægter fra home entertainment-sektoren. Det skyldes igen de nye digitale tjenester, som tilbyder forbrugerne filmene billigere end nogensinde.”

Dog er det også værd at bemærke, at lønudviklingen på arbejdsmarkedet i samme periode har fulgt udviklingen i billetpriserne.

Følg Filmz på Facebook.


Vis kommentarer (33)
Gravatar

#1 Silver666 2 år siden

Overskriften er misvisende .
I skriver som om billet priserne stiger igen og det er jo ikke det som står i teksten.
Gravatar

#2 kblood 2 år siden

#1 Nå ja, sådan kan det vel egentlig læses. Det var nu ikke sådan jeg forstod det.

#0 Ja, billetpriserne er steget en del, men det er så svært at sige om det har kunnet betale sig at hæve priserne så meget... eller måske ikke så svært. Billetsalget er vidst stigende lige for tiden i det mindste, så det er måske ikke fordi det skræmmer folk væk.

Jeg vil nu alligevel mene at det er voldsomt dyrt at gå i biografen for tiden. Det er sjældent man finder billetter til under 100 kr og de kan nemt koste mere end det og så popkork og cola fra en dispenser for 60-100 kr. oven i. Selvom popkorn nok må være den billigste snack man kan lave. Man kan da vidst købe 2 poser slik i stedet for en stor popkorn.

Jeg har i hvert fald mere end halveret mine biografbesøg over de sidste 10 år.
Gravatar

#3 SMOjr 2 år siden

Så drop dog bare det 3D crap, størstedelen gider det ikke alligevel.. Sæt priserne ned og så skal folk nok gå mere i biografen. Sats på specielle arrangementer i stedet - events osv. IMAX frem for 3D hvis der skal investeres i noget nyt udstyr. Og når det er så dyrt går de fleste i biografen maks 2-4 gange om året måske, og så ser de kun de store blockbusters. Derfor er de mindre independent film især i fare.. Jeg gad virkelig godt sidde som en flue på væggen, når Nordisk Film osv beslutter hvordan deres biografer skal drives fremover.
Gravatar

#4 Naggzu 2 år siden

#2 jeg er også løbet af de sidste par år, næsten stoppet med at gå i biografen. Jeg syntes simpelthen at det er blevet for dyrt. Det skal efterhånden være en film som jeg virkelig gerne vil se for at få den fulde oplevelse at se. Tror sidste år jeg selv valgte at tage den var Warcraft. Det var en fed oplevelse, ingen tvivl om det. Det er jo også en af de bedre film i lang tid. Men det var sgu også rart at komme ned og sidde, for det føltes som om at jeg var blevet misbrugt på det groveste med en ananas. Det ødelægger desværre en del af oplevelsen, Jeg kan godt lide at gå i biografen, og ville da også gerne gå flere gange i biografen hvis det var billigere, så i stedet for at jeg går i biografen måske 1 gang om året, og de tjener lidt, kunne de sikkert tjene mere ved at få flere folk i salen hvis det var lidt billigere.
Gravatar

#5 Mejse 2 år siden

de har skam undersøgt priser, mange gange og meget, og alt tyder på at prisen skulle sætten markant ned for at det ville få folk mere i biografen, og det giver jo ikke så meget mening når besøgstallene ikke er faldende :)

men ville da personligt også sætte pris på hvis prisen var lavere :)
de tjener bare meget lidt på billetsalg allerede så det kommer ikke til at ske
Gravatar

#6 Naggzu 2 år siden

Synes at have læst et sted at billetsalget var på vej ned, men måske er det mig der husker forkert.

Men der er jo også flere måder at få folk til at komme mere i biografen. Jeg kunne godt tænke mig at de satte prisen ned, ved godt at mange vil se filmen til premieren, men jeg ville ikke have noget imod at se den eventuelt 1 uge eller 2 senere til en lavere pris.
Gravatar

#7 Mejse 2 år siden

#6 var fald fra 14 til 15 stigning fra 15 til 16 og tja 17 er ikke slut :) generelt er der altid et eller to år med plus eller minus og så det modsatte, åbenlyst er det en svingende branche
Gravatar

#8 Kim Pedersen 2 år siden

Ja, alting stiger. Lønningerne stiger, prisen på øl stiger og sør’me om ikke også et Netflix-abonnement stiger. Og selvfølgelig stiger billetprisen i biograferne også.

Som det også rigtig står angivet i teksten følger billetpriserne i biograferne med stor nøjagtighed lønudviklingen.

Da kun de færreste mennesker har ubegrænsede midler til forbrug, vil indkøb altid være et spørgsmål om prioriteringer.

Gennem de seneste tre år har biografernes billetpris været nogenlunde konstant, mens prisen på et Netflix abonnement er steget med 25 procent.

#2: Ja, lønudgiften er også steget voldsomt. Det hele følges ad. Prissætningen i biograferne fastsættes gennem udbud og efterspørgsel, som i en hver købmandsforretning.

Biografbesøget har siden 2007 vist en stigende tendens.

Ved et hurtigt pristjek d.d. kan man i Dagmar se en helt ny dansk film (”Darling”) for kr. 90,- til en aftenforestilling. I Palads en ny amerikansk gyser (”Happy Death Day”) for kr. 95,- også til en aftenforestilling. Og i Empire en amerikansk thriller (”Snemanden”) for kr. 90,- ligeledes til en aftenforestilling. Og om eftermiddagen er det generelt endnu billigere.

#3: Ingen tvinger folk til at se 3D. Det er publikums eget frie valg om de vil ofre ekstra-prisen på 3D.

Ingen tvivl om at en nedsættelse i billetprisen vil få en øjeblikkelig positiv indflydelse på tilskuerantallet. Dog viser enhver erfaring at tilskuerantallet hurtigt vil falde til samme niveau, som før prisnedsættelsen, og folk vil forsat synes det er dyrt at gå i biografen.

Danskerne går gennemsnitligt i biografen 2,5 gange om året.

Enig i at de små independent film er i fare, men det er dog ikke biograferne som bærer skylden for dette, men derimod faldet i indtægterne fra home entertainment-sektoren.

#6: Tilskuerantallet er stærkt svingende. Det kommer helt an på filmene der udsendes i årets løb biograferne. Bare én enkelt film kan gøre forskellen på et rekordår og et middelmådigt år. Den seneste James Bond-film blev set af 915.318 tilskuere i de danske biografer. Så det er ikke ligegyldigt om der blandt årets film er en James Bond-film. Det årlige tilskuerantal har gennem de sidste mange år svinget mellem 12,5 og 14,5 millioner.

Med venlig hilsen

Kim Pedersen, Formand, Brancheforeningen Danske Biografer

Gravatar

#9 Movie Daddy 2 år siden

Hej Kim P

kan du ikke bare skride ud af film forums, da du ikke skriver andet en lamme salgs forsvars taler.
Se det i øjnene i står på det meste af biograf market, og presser andre små gode biografer, da i hvis det er i ikke får jeres vilje. Bare truer med at nægte vise visse film i jeres kæde.

Ved at bare jeres slik salg er over, over priser (Vel at mærke at i får EPAL paller uden beregning, hvert måned) så bliv dog lidt mere købmand. Sæt priserne ned på popcorn, sodavand og slik. Så kræver det ikke at være professer at folk så ville købe mere, og i dermed (Som i gør i forvejen) ville få mere uden beregning fra jeres slik leverandør.

Og lad så vær med at presse os, til jeres skod 3D sale. for hvis man vil se af blokbuster film i en stor sal, er man tvunget til at skulle se den i 3D. Da i med vilje kun viser 2D i jeres mindre sale. Ved at når man kigger i salene, så sidder der flest i den med 2D.

Til alle jer andre SORRY! Men den mand bringer altså bare mit pis i kog.
Gravatar

#10 Geekalot 2 år siden

#9 føler med dig :)

Skriv ny kommentar: