Selv om DVD’en var få år om at vinde indpas i danskernes hjem, er den om få år allerede på vej ud igen. Denne udtale kommer fra en stifter af Innovation Lab i Århus, der er TDC’s teknologilaboratorium.
Folk skal til at vænne sig til at at have noget digitalt er ligeså godt som at have det fysisk i hånden. Allerede i dag findes der medier der kan have 500 film i højeste kvilitet – nok til at opfylde de fleste behov.
Allerede nu kan man se det i salget af musik, hvor der bliver solgt mere og mere igennem nettet.
#21 Kalle Ferm 20 år siden
DR2 er blevet bedre, men de sender alt for ofte med teksterne for langt nede, så man må kappe toppen af billedet hvis man vil have teksterne med. :(
#22 filmz-schubring 20 år siden
Det må jo så betyde at man skal bruger zoom-funktionen på fjernsynet. Så er der jo ikke længere tale om 16:9.
#23 Kalle Ferm 20 år siden
#24 filmz-schubring 20 år siden
Ellers:
Hvis filmen (formatet) er bredere end widescreen-fjernsynet, betyder det jo blot at filmen er filmet i CinemaScope 2.35:1 eks. Lord of the rings, Matrix osv. . Widescreen tv, eller 16:9 om du vil, er ud fra det amerikanske widescreen-format 1.85:1. Hvis filmen er i 16:9 vil billedet være presset sammen og folk vil være aflange i ansigterne, når formatet er Zoom på 16:9 fjernsynet.
#25 Kalle Ferm 20 år siden
#26 filmz-schubring 20 år siden
Hvis filmen bliver sendt i 16:9 skal du slet ikke rykke billedet op eller ned. Den kan ikke lade sig gøre, hvis du sætter fjernsynet til wide/16:9. Hvorimod, hvis du sætter det på Zoom, vil du rigtig nok kunne rykke billedet op og ned, hvis teksterne står for langt nede eller for den sags skyld for højt (som du skriver i indlæg nr. 21), men så er der ikke længere tale om 16:9.
Ægte 16:9 består af ca. 200 vandrette skannings linjer mere, end på et 4:3. Det vil sige at du kan opnå et mere detaljeret billede. Den nemmeste måde at tjekke det ud på er 1) hvis filmen er i 16:9 vil billedet være presset sammen i siderne og ind mod midten, hvis dit tv er sat til Zoom (skuespillerne vil være aflange i ansigterne - præcis på samme måde, hvis operatøren i biografen ikke skifter format/linse, når/hvis filmen er i CinemaScope.
2) Hvis filmen derimod ikke er i 16:9 og du sætter dit fjernsyn til wide/16:9 vil billedet være presset sammen i top og bund og skuespillerne vil se "tykke ud".
Hvis du evt. har en DVD afspiller kan du prøve at slå wide/16:9 fra/til. (Det kan se rimelig skægt ud), men husk filmen skal være i 16:9 – det er ikke nok at den bare er i widescreen/letterbox.
Med det svar som du giver i #23, for jeg fornemmelsen af, at du mener at der er tale om 16:9, når filmen er i et bredere format end widescreen fjernsynet. Det er ikke tilfældet.
Jeg håber at overstående kan være til hjælp.
Jeg ser frem til at hører fra dig. Fortsat god aften.
#27 Kalle Ferm 20 år siden
Jeg er helt rundforvirret. Tror problemet er at jeg aldrig har fået helt styr på formaterne. Når jeg sagde 16/9 mente jeg bare widescreen generelt - dvs et billede der er bredere en fullscreen. ;-)
Hvorom alting er... du skal nok have ret. Det du skriver i starten af indlæg #26 er det jeg mener. :-)
Men faktisk er det næsten et hypotetisk spørgsmål - jeg gider sjældent se film på DR1+2 og TV2 af samme grund. Desuden har jeg dårlige modtageforhold. :-(
Kan man i øvrigt gøre sig forhåbninger om at kanalerne begynder at sende anamorphiske billeder engang? De gør jo engang imellem i deres trailere.
#28 filmz-schubring 20 år siden
Der er ingen tvivl om at de enkelte stationer vil begynde at sende i 16:9 på et eller andet tidspunkt. Mit bud må være den dag, hvor de begynder at sender 100% digitalt, så forbrugerne selv kan vælge om man vil modtage udsendelsen i 4:3 eller 16:9.
Men ind til da, må vi jo så nøjes med at nyde 16:9 formatet via vores dvd-afspiller, hvis filmen vel og mærke er i 16:9. Det er med andre ord ikke nok, at filmen bare er i widescreen/letterbox, den skal være lageret i 16:9. OG HUSK at gå ind i Menu opsætningen på dvdén og sæt billede til wide/16:9.