Brancheforeningen Danske Biografer er nu villige til at forhandle om en ændring af biografvinduet efter markant annoncering fra Warner Bros.

Biografvinduet har været under massivt pres i 2020, hvor coronakrisen har gjort, at producenterne har brændt inde med dyre og allerede færdige film i stedet for at sende dem i biografen.

Det fik først Universal til at lave en aftale med AMC – som andre biografkæder siden har tilsluttet sig – om en forkortet periode imellem biografpremiere og PVOD-premiere.

Derefter valgte Disney at droppe biografpremieren til “Mulan” og sende den direkte ud på Disney Plus i stedet.

I denne uge kom så det hidtil hårdeste anslag imod biograferne, da Warner Bros. meddelte, at alle deres premieretitler i det kommende år vil få simultanpremiere i USA på HBO Max og i de biografer, der vil vise filmene.

Altså har Warner Bros. reelt nedlagt biografvinduet i USA uden en forhandling med biograferne.

I Danmark gælder endnu reglerne om en eksklusivperiode, men den kan snart komme under pres, hvis Warner Bros. får succes med simultan-strategien, der skal øge væksten hos HBO Max i streamingkonkurrencen imod Netflix og Disney Plus.

Derfor siger Danske Biografer-direktør Lars Werge nu åbent og ærligt, at man er villig til at snakke om det og forhandle:

”Vi er altid parat til at tale med dem, der vil tale med os. Vores ønske er at fastholde biografvinduet, som nu er på fire måneder, og som vi synes anerkender, at distributører og producenter tjener gode penge på at sende film i biografen,” siger Werge til Filmz.

Læs også ‘Biografernes aktier styrtdykker efter HBO Max-nyhed fra Warner Bros.‘.

Lars Werge erkender samtidig, at den direkte premiere på HBO Max kan presse også de danske biografer, fordi tjenesten nemt kan bruges fra Danmark med en VPN:

”Det er ikke en ideel situation, hvis publikum kan tilgå premierefilm direkte på en amerikansk streamingtjeneste,” siger Lars Werge.



Vis kommentarer (7)
Gravatar

#1 kblood 3 år siden

Biograferne kan da vidst godt skyde en hvid pil efter at beholde deres biograf vindue. Det bedste de kan håbe på er at udskyde det.
Gravatar

#2 dundas 3 år siden

”Vi er altid parat til at tale med dem, der vil tale med os. Vores ønske er at fastholde biografvinduet, som nu er på fire måneder, og som vi synes anerkender, at distributører og producenter tjener gode penge på at sende film i biografen,” siger Werge til Filmz.

Umiddelbart virker da ikke som de vil forhandle og de må som andre biografer/organisationer snart indse at deres grundlag for at fastholde biovinduet er borte med blæsten.
Gravatar

#3 Geekalot 3 år siden

#2 biograferne rundt omkring er så pressede så de har ikke rigtig noget at forhandle med.
Håber dog ikke det ender med de knækket nakken, selv om jeg ikke støtter dem så er der rigtig mange der er glade for at se en film i biografen :)
Gravatar

#4 BlackJesus 3 år siden

Jeg er begyndt at se det at biograferne bløder som en fordel for os kunder. Denne krise har gjort at streamingtjenesterne er blevet endnu mere populære og befolkningen har vel opdaget at man sagtens kan klare film på tv uden biografer.

Biograferne er nødt til at tænke mere kreativt og give os kunder mere for pengene end det har hidtil været. De små biografer må desværre nok lukke ned, men kan ikke forestille mig en verden uden biografer.

Generelt burde det vel også være nemmere at sælge en overhyped film på internettet som stream end at man skal få folk i biograferne.
Gravatar

#5 [ikke godkendt bruger] 3 år siden

[Denne bruger afventer at blive godkendt til at deltage i diskussionen.]
Gravatar

#6 Skak2000 3 år siden

Jeg nyder at gå i biografen en gang imellem og se film.
Det var en fornøjelse at se Tenet i biografen.
Nu hvor Nordiske Film langt om længe opgraderet sæderne i biografen.

En skam biografen har spildt så mange penge på investering i 3D udstyr. Mon de penge nogensinde er blevet tjent hjem igen?
Gravatar

#7 Mads47 3 år siden

Skak2000 (6) skrev:

En skam biografen har spildt så mange penge på investering i 3D udstyr. Mon de penge nogensinde er blevet tjent hjem igen?


Jeg tænker hvilken betydning får dette for James Camerons Avatar forsættelser. Som alle vil gøre brug af en nyere form for 3D som de har arbejdet på længe. Med den hastighed teknologien udvikler sig, så den teknologi biograferne købte for snart 12 år siden, længe outdated og nok ikke kompatible med den der bliver brugt i forsættelserne. (dette er dog bare et gæt)

Under de nuværende omstændigheder, tror jeg det bliver svært for biograferne at forsvare at opgradere til et nyt 3D format, et format jeg anser for at være dødt, hvis ikke en lille niche. Dertil hvis flere og flere film begynder at udkomme på streaming og i biografen på samme tid, vil meget af Avatar forsættelsernes grundlag forsvinde. 3D er et dødt marked ved forbruger TV og meget af den oplevelse Cameron sigter efter forsvinder.

Tror denne krise kan betyde store problemer for specifikt disse film og den måde marked forandre sig pt. Men hvem ved det kan også være at biograferne vælger at investere i håb om at trække flere kunder ind med Avatar 2. Dog tror jeg bare tiden er løbet fra dette franchise og det momentum 3D havde i 2009 ikke er det samme længere.

Skriv ny kommentar: