“The Cove” er et stykke potent propaganda, der er rig på tempo, spænding, gode og onde. Så på sin vis er den dygtigt eksekveret. Dens rigdomme til trods er filmen en dokumentarisk fattig oplevelse. Filmens påtrængende indignation gør, at den gode og afbalancerede film er blevet groft svigtet til fordel for et vigtigt, men ensidigt opråb til verden om at gøre en forskel til fordel for delfinerne. Opråbet kunne sagtens være kombineret med en dokumentarfilm, der gjorde en filmisk forskel – det viste Anders Østergaard og “Burma VJ”. Det er ikke tilfældet her.

Læs hele anmeldelsen her

Gravatar

#1 x marks the spot 14 år siden

Ingen eksperter bruges til at understøtte Rics selvlærte betragtninger om delfiners påvirkning af fangenskab...


Mon ikke Ric O'Barry selv kan kaldes for en ekspert med over 35 års erfaring indenfor delfiner og deres ve og vel?

Om filmen kun fortælles fra en side, så er der ingen tvivl om, at det er fuldstændig horribelt, hvordan delfinerne bliver slagtet til ingen nytte. Kødet er usælgeligt/uspiseligt pga. alt for højt indhold af kviksølv.
"Do, or do not. There is no try".
Gravatar

#2 blahblah 14 år siden

Jeg tror anmelderen her kunne have godt af at se The Cove igen. The Cove er en af de mest imponerende stykker journalistik jeg har set længe. Ikke alene er argumenterne i filmen enormt velunderbyggede, så har filmen måske nogle helt urimelige visual proofs.
Anmeldelsen er kort og overfladisk, og kommer slet ikke ind under huden på The Cove.
Jaja, filmen handler på overfladen om Rick O'Barry og hans mission for at befri delfinerne, men det er jo i virkeligheden en fantastisk skildring af den verden vi lever i, det samfund vi har skabt. Fyldt med korruption og moral der bliver kastet til side, til fordel for profit. Subteksten i den her film er mand mod institution. At kalde filmen for propaganda er en pinlig misforståelse.
Gravatar

#3 blahblah 14 år siden

Og en tilføjelse eller to: At kritisere filmens journalistiske integritet, fordi den pludseligt bliver til en "heist film" er helt hen i vejret.
Dokumentaristen dokumenterer hvad der sker. Det er ikke per hans initiativ at de medvirkende gør hvad de gør. At være med i den proces, og fravælge at vise det element af Rick O'Barry's "mission" ville have været idiotisk. Det er spændende for filan, og relevant for filmen.

Det filmen kan kritiseres på er den lidt mangelfulde argumentation for, hvorfor det er værre at slå delfiner ihjel end fx grise.
Samt et par momenter der udvikler sig til en omgang følelsesporno.
Gravatar

#4 Skeloboy 14 år siden

#3 - er enig i mange af dine pointer omkring anmeldelsen...eller faktisk alle :)

Mit problem med filmen er, at de første 40-50 minutter føles lidt ligegyldige. Som du selv skriver...hvorfor er delfiner helligere end grise? Men derefter bliver den rigtig fed, og man lærer også om deres status som truede dyreart.

Håber dog stadig på Burma VJ som Oscar-vinder. Har dog ikke set de tre andre, men jeg tvivler på de kan være bedre end Burma VJ

Skriv ny kommentar: