“Factotum” er intet mindre end en fremragende filmatisering af et af Charles Bukowskis værker. Filmen forstår som få at indfange den helt rette stemning og atmosfære til det store lærred. Matt Dillon er en ekvilibrist på sit felt, når han folder sig ud som fordrukken kvindebedårer, lønslave og poetiker. Men han bakkes også op af et stærkt manuskript og solide skuespilpræstationer på alle pladser. Godt gået!
#1 McPeter 18 år siden
9 / 10
efter første gang jeg så den - skal lige have et gensyn med den før der bliver pillet ved den karakter. :-)
#2 filmz-glisse 18 år siden
For mig at se mangler filmen et altafgørende element i fortolkningen af Bukowskis univers, nemlig den selvreflekterende dimension. I filmen fremstilles Chinaski som en gennemført taber, der passivt affinder sig med tingenes tilstand. Godt nok får vi oplæst et par semireflekterende digte hist og her, men selve den beskidte tilværelse synes i et eller andet omfang at være præget af tilfældighed. Det, der for mig at se ophæver Bukowskis værker til mere end traditionel socialrealisme, er den aktive og selvreflekterende dimension, hvor tingenes tilstand ikke blot beskrives som tilfældigheder, men i stedet som et aktivt valg og dermed nærmest som en livsfilosofi. Chinaski er ikke bare en taber. Netop i kraft af den selvreflekterende dimension bliver han en AKTIV taber - en taber der bevidst går efter at tabe. Og det gør ham på sin vis til en vinder!
Filmen Factotum mangler denne dimension. Hamer har for mig at se misfortolket Bukowskis univers ved at fremstille Chinaski som gennemført taber. Og det er en skam! For Bukowskis univers kan bestemt tåle en ordentlig filmatisering, hvilket jeg endnu ikke mener vi har set...
Når jeg læser Bukowski får jeg lyst til at drukne mig i Whisky og gå ud og være ubehagelig. Det gør jeg ikke af at se Factotum. Desværre!
#3 chandler75 18 år siden
Bukowski betragtede sig jo ikke selv som taber, men følte afsky (og medlidenhed?) for masserne, der går gennem tilværelsen med blikket rettet mod tomme og åndeløse værdier - og derfor betragtede en mand som Bukowski som taber. Men som Bukowski så det var det derimod dem der var de åndelige tabere.
Og selvom han i sine ældre dage endte som velhavende og anerkendt (især i Europa) forfatter, med BMW og hus med havudsigt i San Pedro, og således var langt fra rendestenen og værtshusene, ændrede det ikke hans syn på masserne.
"Barfly" med Mickey Rourke er noget bedre, men den har jo også manuskript af Bukowski selv. Matt Dillon udfylder dog Bukowski lidt bedre end Rourke, selvom han stadig er lidt for pæn og velopdragen.
#4 McPeter 18 år siden
#5 chandler75 18 år siden
- "Post Office" (1971). Den første og nok den bedste Bukowski roman, om hans mange år som postmedarbejder. Bukowski arbejdede stadig fuldtid på postkontoret da bogen udkom, og fortsatte i flere år, indtil han fandt en udgiver der ville give ham et fast månedtligt beløb, så han endelig kunne trække sig tilbage og fokusere på skriverierne (og sprutten, hestevæddeløbene, og kvinderne).
- "Factotum" (1975)
- "Women" (1978)
- "Ham on Rye" (1982). Om Bukowskis - eller Chinanskis - svære barnedom og ungdom, der lagde kilen for hans senere mistro til menneskeheden.
- "Hollywood" (1989). Underholdende tur igennem Hollywood-maskineriet, set fra Bukowski helt specielle vikel, i forbindelse med filmen "Barfly". Autentiske "gæsteoptrædender" af diverse filmfolk.
Derudover har Bukowsku udgivet 40-50 digt- og novellesamlinger. Bl.a. kan jeg anbefale novellesamlingerne "Tales of Ordinary Madness" (1972) og "Hot Water Music" (1983).
Af digtsamlingerne er de bedste dem Bukowski skrev i 70'erne og 80'erne, bl.a. "War All the Time" (1984).
Hvis man vil bag om manden er der også udgivet et par gode biografier. Den bedste og mest objektive er nok Howard Sounes "Locked in the Arms of a Crazy Life" (1998). Derudover har Neeli Cherkowski, som var ven med Bukowski, skrevet "Bukowski: A Life", og vennen og forfatteren A.D. Winans har skrevet "The Charles Bukowski/Second Coming Years" (1996), som er udgivet i kun 500 eksemplarer på The Beat Scene Press.
Hvis man kan lide Bukowski vil jeg desuden anbefale forfatteren John Fantes tidlige bøger, samt alt hvad hans søn, Dan Fante, har skrevet.
#6 filmz-Le Samouraï 18 år siden
#7 chandler75 18 år siden
Den og så "Live at Belleveu" er bestilt - så krydser jeg fingre for at den sejler igennem tolden.
#8 filmz-no015 18 år siden