Det giver dog fortællingen pondus, at den også hiver fat i det amerikanske samfunds andre sygdomstegn – heriblandt terrorisme og fattigdom. Selv om “Sicko” grundlæggende handler om et korrupt, amerikansk sygehusvæsen og ikke mindst forsikringen af de indlagte, så er filmen i lige så høj grad at opfatte som en kritik af et samfund, der er kørt helt af sporet. Hovedåren er dog amerikanernes behandlings- og betalingssystem, der koster langt flere dødsfald, end det burde være nødvendigt. Selvom Michael Moore ikke i samme grad kommer ind bag fjendens linjer, som det var tilfældet i “Fahrenheit 9/11”, er “Sicko” stadig et opråb til det amerikanske folk. Et opråb om at tage ansvar. Ansvar for hinandens liv.

Læs hele anmeldelsen her

Gravatar

#11 filmz-Kadann 16 år siden

Jeg fik set filmen i går, takket være chandler75, i fint selskab med bl.a. Lykketoft og Frank Jensen (manden der stadig ligner en på 15 år, selvom han har fået skæg).

Filmen er klart bedre end "Fahrenheit 9/11", dog ikke helt samme niveau som "Bowling for Columbine". Som Benway er inde på, er det en udmærket advarsel til de lande, hvor sygesikring er på vej i den forkerte retning, herunder Danmark.
http://www.modkraft.dk - http://www.ungeren.dk - http://www.christiania.org
Gravatar

#12 Kisbye 16 år siden

Endnu et Mesterværk fra Moores hånd, den indfirede klart de forhåbninger jeg havde til den.
Det kan kommer om bag facaden i samme grad som tidligere, men Moores provokerende stil kompentasiere klart for dette.

Især Cuba turen og der hvor han hjælper ejeren Michael Moore hjemmesiden.


#5
Jeg mener i højeste grad at Sicko er aktuelt for os.
Den viser at vi skal være glade for vores sygehusvæsen, hvor alle kan komme til (Selvom vi selvfølgelig kan gøre det bedre).
I en tid hvor private sygeforsikringer også er på fremmarch herhjemme, viser den at vi skal passe på med at gå efter at ligne USA for meget og blot læsse alt ansvar over på private aktører som kun tænker på at tjene penge.

Og så er DR2 efter min mening nok den bedste Danske kanal vi har. :P
Imagine an elephant with the flu. One sneeze and it breaks it's bloody neck - Fukkatsu no hi AKA Virus (1980)
Gravatar

#13 filmz-vassago 16 år siden

#5: Nu skal man jo tage Hoeys ord med et gran salt naar det kommer til Moore. Han har jo tidligere vaeret totalt pigesur paa manden, da han ikke kunne faa et interview med Moore, pga den massive hype der opstod omkring "Fahrenheit". Det resulterede i et ret usagligt indslag omkring Moore, hvor Hoye virkede ret bitter og intet konstruktivt havde at sige. Face it Hoy - du er hverken Travers eller Ebert...

Synes "Sicko" er en fantastisk dokumentar, der forhaabentligt vaekker debatten til live igen.
"For me, the cinema is not a slice of life, but a piece of cake" - A. Hitchcock
Gravatar

#14 Outbound Sith 16 år siden

"Sicko" har samme "problem" her i Danmark, som "Bowling For Columbine" havde. Det er umuligt for os at være uenig i filmens konklusion. Til gengæld bliver det så så meget nemmere at se, hvor argumentationen får hugget en hæl og klippet en tå.

Der er jo ikke KUN positive ting ved at have en offentlig sygesikring. Vi brokker os gerne højlydt over det høhe skattetryk, og i Frankrig - som filmen nærmest fremstiller som et rent slaraffenland - er den offentlige sektor i store vanskeligheder, og de står over for nogle seriøse reformer, fordi systemet ganske enkelt er ved at bryde sammen.

Det bliver ikke nævnt i filmen.

Når det så er sagt, så er filmen både mere sober og mindre ensidig og manipulerende, end jeg havde frygtet.

4/6
"Let's just say I wanna believe."
Fox Mulder
Gravatar

#15 filmz-vassago 16 år siden

#14: Nej, overdrivelsen fremmer jo forstaaelsen, det er jo ikke reportage men dokumentar. Men ingen af de steder som Moore besoeger smider man alvorligt syge paa gaden, eller folk som har brug for behandling - modsat til USA - hvor det er ren business, og er man ikke forsikret, faar det ikke saa meget som en asperin, paa naer de steder, hvor man self. kan koebe dem for smaa 100kr.

Kan ikke se nogle ulemper ved offentligt sygesikring naar man saetter det op imod hvordan det ser ud i f.eks USA. Saa er garanti for behandling da positivt. Hvad er det lige der er negativt?
"For me, the cinema is not a slice of life, but a piece of cake" - A. Hitchcock
Gravatar

#16 dh-ad 16 år siden

Var for en uges tid siden inde og se filmen med Filmklub Danmark (Pyha, heldigvis halv pris!), og idag faldt jeg lige over en anmeldelse, som præcis dækker over mine holdninger til Michael Moore "Sicko":

Død ved ankomsten

... Pauserne i "komikken" fyldes ud med følelsesporno, der får "Sporløs" til at ligne en søndagsskovtur i det grønne...

... Som en flommefed Jeppe Nybroe lader han ikke sandheden stå i vejen, når hans budskab skal ud til alverdens antiamerikanske nikkeukker.

... at kalde "Sicko" en lødig journalistisk dokumentarfilm ville være det samme, som hvis man havde kaldt Joseph Goebbles for journalistikminister.

1/6


Gæt hvor anmeldelsen var! Se og hør! :-) Den mest rammende anmeldelse, jeg har læst endnu.
I can't express anger. That's one of the problems I have. I grow a tumor instead. -Manhattan (1979)
Gravatar

#17 filmz-vassago 16 år siden

Det overrasker mig ikke, når man læser et citat som:

...hvis man ikke selv er af samme holdning som ham, er hans værker derfor rent propaganda og i bund og grund spild af tid.

Ja, skyd budbringeren før man har hørt beskeden ;) Så bliver man ikke skuffet over hvad han har at fortælle...
"For me, the cinema is not a slice of life, but a piece of cake" - A. Hitchcock
Gravatar

#18 chandler75 16 år siden

Moore har aldrig hævdet, at han laver "lødige journalistiske dokumentarfilm". Der er stor forskel på journalistisk, som skal være objektiv og lødig, og dokumentarisme, hvor man gerne må være subjektiv og fortolke. Moores film er alle dokumentarisme.

Det kan godt være, man er uenig med budskabet, men Moore har altid sine fakta straight - der er aldrig nogle, der har kunne modbevise nogle af de facts Moore har gravet frem.

Man kan så være uenig i den måde, han forholder sig til og vurderer fakta på.
"Some people have bad taste and others have taste more like mine." - Roger Ebert
Gravatar

#19 filmz-Le Samouraï 16 år siden

"Som en flommefed Jeppe Nybroe..." - Wow, det tager da godt nok prisen for den mest useriøse og smagløse, danske anmeldelse, jeg har læst.
Sidst set: The Black Pit of Dr. M 4/5 | SW: Ep. III 2/5 | Elephant 5/5 | Black Sunday (1960) 4/5
Gravatar

#20 inflector 16 år siden

#19 ja det er godt nok på et lavt niveau, men ok det er også Se og hør...
selfimprovement is masturbation

Skriv ny kommentar: