Af: kasperfmn | Udgivet: 2009-07-20


Igennem sin karriere har Jean-Claude Van Damme haft flere op- og nedture, end godt er. Fra sit store gennembrud i 1988 med kampsportsfilmen “Bloodsport” til hovedrollen i “Street Fighter” har ‘The Muscles from Brussels’ gået fra at være et idol den ene dag til en joke den næste. I løbet af de sidste godt 20 år har Van Damme medvirket i nogle af de mest mindeværdige actionfilm fra sin tid samt i nogle af de mindst mindeværdige fra nogen som helst tid.

Da 90’erne var ved at nå enden, var Van Dammes stjernestatus ligeså, og han endte i en godt 10 år lang periode med at være forvist til dvd-produktioner med stadigt faldende budgetter. Alt så sort ud for den faldne actionstjerne, indtil han i 2008 overraskede med den anmelderroste “JCVD”, der ud over at være en solid film viste, at Van Damme havde nogle skjulte talenter som skuespiller.

I anledningen af at “JCVD” endelig har haft dansk biografpremiere, har Filmz taget et kig på nogle af de bedste og værste film med den belgiske actionhelt.

Tre af de bedste:


Bloodsport (1988)

Filmen, der startede det hele for Van Damme, var uden tvivl “Bloodsport”. Selvom den ikke var noget videre hit i biograferne, åbnede den portene til Hollywood for den unge kampsportsekspert og gav både ham og filmen en større fanskare. Selv i dag, over 20 år efter “Bloodsport” udkom, er den regnet som en af alle tiders bedste kampsportfilm grundet sine overbevisende og brutale kampe, der fremhæver mange former for kampsport.

Handlingen i “Bloodsport” er som sådan en ret simpel, men velfungerende fortælling, der handler om Frank Dux – en ninjutsu-udøver, som begiver sig ud på en rejse for at medvirke i Kumite: En undergrundskonkurrence for de bedste kampsportseksperter, der afholdes hvert femte år, og som Dux – spillet af Van Damme – sætter sig for at vinde i minde om sin afdøde mester.


Universal Soldier (1992)

Efter at have sparket sin karriere godt i gang med en række solide actionfilm, som han i stor stil havde lavet med sin ven og samarbejdspartner Sheldon Lettich, der ligeledes havde skrevet “Bloodsport”, slog Van Damme sig nu sammen med en anden af tidens store actionstjerner, Dolph Lundgren, i Universal Soldier. Filmen skulle vise sig at blive en af hans største hits samt starten på en franchise, der senere næsten lagde hans karriere i graven.

Da “Universal Soldier” blev lavet i 1992, havde man dog aldrig troet, at filmen ville afføde en franchise. “Universal Soldier” klarede sig nemlig ikke specielt godt i dens hjemland, men storhittede derimod i Europa, hvor omtrent 80% af dens indtjening kom fra. Filmens succes cementerede for alvor Van Dammes stjernestatus og hjalp kraftigt med til at rykke både Lundgren og filmens instruktør Roland Emmerich op ad Hollywoods rangstige.


Hard Target (1993)

Man skal smede, mens jernet er varmt, hvilket også var, hvad Van Damme gjorde. Fra hans gennembrud med “Bloodsport” og frem til “Hard Target” havde han på de fem år medvirket i yderligere otte film. Et klogt valg, ville nogle sige, da der ikke skulle gå mange år, før det gik ned ad bakke igen. I 1993 havde der endnu ikke været nogen større svipsere, og “Hard Target” viste sig ligeledes at være en solid actionfilm fra den pumpede belgier.

Filmen var den første amerikanske produktion fra den populære Hong Kong-instruktør Jon Woos side, og den havde horrorikonet Sam Raimi tilknyttet som executive producer. Filmen viste en Van Damme i topform, og Woos første forsøg på det amerikanske marked må siges at være en succesfuld affære, da der med bulder og brag leveres et actioneventyr uden lige med mullet, guns og girls. Pure Van Dammage.

Tre af de værste:


Street Fighter (1994)

Som sagt skal man smede, mens jernet er varmt, for når det først går galt, ender man ofte i en nedadgående spiral, som er næsten umulig at komme ud af, hvilket Van Damme er det perfekte bevis på. Den populære actionstjerne havde arbejdet hårdt siden sit gennembrud, men ligeledes festet hårdt med alt, hvad der hører sig til for en kendis. Stoffer, alkohol og problemer i ægteskabet var uden tvivl en stor del af det, der førte til, at Van Damme traf et så forkert valg, at det ville give hans karriere et ordentligt hak. Dette valg var “Street Fighter”.

En så gennemført kikset og ringe sammensat film er sjældent set – det skulle da måske lige være “Street Fighter: The Legend of Chun-Li”, men det er en helt anden historie – og filmen nød da forståeligt også ringe succes. “Street Fighter” var dog kun starten på Van Dammes tilbagefald, og han formåede også at udgive nogle gedigne actionfilm efter denne brøler, der dog stadig står som en af hans absolut værste film til dato.


Universal Soldier: The Return (1999)

“Street Fighter” var en grufuld film, men Van Dammes karriere kom sig dog over det megaflop, som den havde været. Heldet varede dog ikke ved. I 1999 trængte Van Dammes karriere til et hit efter nogle kommercielt skuffende film, og det hit skulle have været Van Dammes første efterfølger: “Universal Soldier: The Return”. Sådan gik det dog ikke. Filmen floppede, og den engang så populære actionhelt begyndte sit indtog ind i direkte-til-dvd-land.

Der var blevet satset stort på “Universal Soldier: The Return”, som dog fejlede på alle mulige måder. Van Dammes karakter fra den første film havde fuldstændig ændret adfærd, historien hang ikke ordentligt sammen, og generelt virkede intet, som det skulle. Det eneste positive for undertegnede var Megadeths sang til filmen, “Crush ‘Em”, samt et par velsammensatte kampscener, som der dog var langt imellem.


Terror i høj fart (2002)

Hvor “Street Fighter” var en grufuld film, så løber “Terror i høj fart”, som nok bedst er kendt under dens engelske titel, “Derailed”, dog med prisen som hans absolut værste. Filmen udkom, da det stod værst til i Van Dammes karriere. Ikke én eneste ordentlig film havde udkommet de sidste par år, og den sidste, der rent faktisk havde været vist i biograferne, var “Universal Soldier: The Return”.

Det er næsten et under, at Van Damme ikke lagde karrieren på hylden efter denne frygtelige fadæse, hvori praktisk talt intet virker. Lige fra basisplottet omhandlende Van Damme som en enmandshær på et tog til den jammerlige action, som filmen indeholdt, eller de elendige præstationer, som alt og alle udviste. At Van Damme holdt ud, har dog nu betalt sig med “JCVD”, som forhåbentlig ikke blot er en heldig svipser, men starten på et nyt kapitel for ‘The Muscles from Brussels’. Det er ham vel undt.

Gravatar

#1 PredatorX 15 år siden

Lidt fesen artikel synes jeg... Eller dvs jeg synes godt den kunne have gået mere i dybden, især i Van Dammes privat liv, som gjorde at han fuckede hans 3-major-films kontrakt med Universal op.

Desuden var Bloodsport et relativt stort hit i biografen. Det er da ihvertfald den forståelse jeg har fået i alle de artikler jeg har læst om den.

Og hvordan kan man glemme at fortælle om hans rolle i Predator???
thecleansing.net : you call we kill
Gravatar

#2 Clint 15 år siden

Han fik jo aldrig nogen rolle i predator. Den blev jo aflyst pga et andet film projekt han havde gang i, eller noget i den stil.

Artiklen var også lidt for fattig indholdsmæssigt efter min smag.
Gravatar

#3 kasperfmn 15 år siden

#1 "Bloodsport", med det (stortset ikke eksisterende) budget som filmen havde, var et stort hit i biografen, men tjente ikke specielt big bucks ved boxoffice, og har især haft sin indtjening via video og tv.

Jeg kender intet til nogen Van Damme-rolle i "Predator"? Var det ikke meningen at han skulle have været inde i selve predator-monstret, men ikke endte med det alligevel?

Disse spot-light artikler, #1&#2, er desuden ment som spot-lights på film af diverse instuktører, skuespillere, m.m., og ikke som dybt borende essays om personen i fokus, men hvis i vil udpensle hvad det er i mener der mangler, artiklens format taget med i overvejelserne, så er jeg - og Filmz generelt - altid åbne for forslag til forbedring af både format og enkeltstående tilfælde.

Savner i mere fakta omkring filmene i fokus? Mere kronologisk gennemgang af både karriere og eget liv? Mikro anmeldelser af filmene i fokus? Giv endelig et fingerpeg således at fremtidige artikler kan blive rettet ind mod hvad Filmz-folket kræver.
Gravatar

#4 PredatorX 15 år siden

Clint (2) skrev:
Han fik jo aldrig nogen rolle i predator. Den blev jo aflyst pga et andet film projekt han havde gang i, eller noget i den stil.

Artiklen var også lidt for fattig indholdsmæssigt efter min smag.


Han havde rollen som selve Predator'en, og kan stadig ses i de shots, hvor Predator'en er i camo. Han blev fyret fra filmen fordi han var besværlig, hvilket jeg altid fundet lidt morsomt:D

#3

Det var nu slet ikke ment som en kritik af dit arbejde, men mere fordi jeg måske forventede en mere dydbegående artikel, hvilket jo evt godt kan være en anelse naivt:-D
Jeg synes dog generelt at I skribenter på filmz.dk gør et glimrende arbejde... Men hvis jeg kommer på noget kløgtigt skal jeg nok råbe op:-D
thecleansing.net : you call we kill
Gravatar

#5 dmadk 15 år siden

Så vidt jeg ved er Van Damme ikke til stede under nogen scener i Predator. Efter Van Damme blev fyret/sagde op, blev hele kostumet lavet om til den Predator vi kender i dag. Den oprindelige Predator var latterlig. Se den her. http://bsmbow.blogspot.com/2007/04/predator-origin...
Gravatar

#6 PredatorX 15 år siden

dmadk (5) skrev:
Så vidt jeg ved er Van Damme ikke til stede under nogen scener i Predator. Efter Van Damme blev fyret/sagde op, blev hele kostumet lavet om til den Predator vi kender i dag. Den oprindelige Predator var latterlig. Se den her. http://bsmbow.blogspot.com/2007/04/predator-origin...


Jeg har prøvet at finde den artikel/interview jeg læste det i, men forgæves... så hvem har ret? Jeg kan ihvertfald ikke underbygge min påstand. Dog ligner det bestemt ikke Kevin Peter Hall i de scener hvor Predator'en er usynlig... Det er iøvrigt også en anden dragt der er blevet brugt til de scener.
thecleansing.net : you call we kill
Gravatar

#7 dmadk 15 år siden

PredatorX (6) skrev:
Jeg har prøvet at finde den artikel/interview jeg læste det i, men forgæves... så hvem har ret? Jeg kan ihvertfald ikke underbygge min påstand. Dog ligner det bestemt ikke Kevin Peter Hall i de scener hvor Predator'en er usynlig... Det er iøvrigt også en anden dragt der er blevet brugt til de scener.


Der står lidt på disse sider, men tror ikke vi kommer nærmere end det.

http://en.wikipedia.org/wiki/Predator_(film)

http://eaters.ifrance.com/interviews/landon.htm

http://eaters.ifrance.com/interviews/land.htm
Gravatar

#8 Luffe_jensen 15 år siden

Noget der måske nok kunne mangle i artiklen er, hvad skal der nu ske med ham. F.eks. kunne jeg lige se inde på IMDB, at han skal medvirke i en ny Universal Soldier. Derfor kan det han har lært af hans fejltagelser, muligvis ligge på et meget lille sted. Hvilket jo kan gøre JCVD filmen ret ligegyldig.
Gravatar

#9 moulder666 15 år siden

Well, nu påstår de godt nok, at Derailed er hans værste film - men jeg vil så påstå, at det uden sammenligning er Cyborg eller Hero, som den hed da jeg så den. Der taler vi virkelig Uwe Boll-elendighed! Plottet er stort set ikke-eksisterende, og består stort set af JCVD, der tæver sig vej hen imod den sidste boss-fight.
Han får tæv voldsomt mange gange og 2 sekunder efter kampen er han 100% klar igen, og filmen præsterer derudover også at levere en af de dårligste sci-fi-verdener, der er set!
Min kritik er 100 procent berettiget i enhver redaktionel sammenhæng, og hvis du ikke kan se problemet, er du i benægtelse.

Gravatar

#10 Holger_dk 15 år siden

Hm... synes faktisk også at Time Cop i sin tid var en ok JCVD film.

og kan godt stå inde for at Cyborg/Hero er en elendig film, men har (desværre?) ikke set Derailed.

Skriv ny kommentar: