Af: azathoth | Udgivet: 2004-09-22

Efter “Star Wars” trilogi boksen er blevet udgivet, er der dukket diverse kritikpunkter op over kvaliteten af billedet på Region 2 udgivelsen i forhold til Region 1. Derfor har vi valgt, at kigge lidt nærmere på de to udgivelser, for at slå fast om Region 2 transferet i PAL virkelig er væsentligt ringere end Region 1 transferet i NTSC.


[h2]Sammenligning af billedkvalitet[/h2]
I sagens natur vil der altid være en forskel på PAL og NTSC udgaver af film. Billedmaterialet på en DVD gemmes i en af de to følgende opløsninger: 720 x 576 pixels, som er PAL formatet, og 720 x 480 pixels, som er NTSC formatet. Fordi PAL har højere opløsning end NTSC, er billedets detaljer som regel bedre på PAL.

På udgivelsen af “Star Wars” trilogien er der dog en tydelig forskel på de to transfers. Hvis man sætter dem under lup, vil man kunne se, at Region 1 transferet er en del skarpere end Region 2 transferet. På den anden side er der mere synlig film-grain og edge-enhancement på Region 1. Det skal understreges, at disse problemer kun fremtræder, hvis man f.eks. zoomer ind på billederne, som der er gjort i denne artikel.

En grund til denne forskel i de to transfers kan muligvis være, at der på Region 1 versionen er tilføjet mere edge-enhancement, for at kompensere for manglende detaljegrad i NTSC formatet. I så fald vil det altså betyde, at Region 2 transferet er tættere på master-kopiens kvalitet end Region 1.

En anden forskel, der gør sig gældende (i hvert fald på “Stjernekrigen”) er, at NTSC transferet er betydeligt mørkere end PAL transferet.

Vi har taget et billede fra hver af de tre film, i hver region. Billederne er taget med PowerDVD afspilleren, og til denne sammenligning har vi brugt programmets “Screen Size” størrelser. Da PAL billedet er en lille smule sammenpresset i forhold til NTSC billedet, har vi måtte justere billederne i højden, således at begge billeder ligger præcist oven på hinanden. Dette er gjort for at kunne illustrere forskellen i detaljegrad så tydeligt som overhovedet muligt. Den forskel der er på de to billeder højdemæssigt i “Screen Size” mode med PowerDVD, er dog ikke at se på et almindeligt TV.

Klik på links’ne for at se billederne (NB: Billederne er store, så de tager lidt tid at loade).

Stjernekrigen
Her kan man tydeligt se farveforskellen på de to transfers. Region 1 billederne fremstår skarpere end Region 2, hvilket tydeligt ses omkring Tusindårsfalken, på kanterne omkring dødsstjernens superlaser. Stjernerne og lysene på dødsstjernen ses klarere på Region 1 billedet.

Imperiet Slår Igen
Her ser man på Region 1 versionen en tynd streg af edge enhancement uden om kanonen på Walkeren. Denne streg er ikke synlig på Region 2.

Jedi-ridderen Vender Tilbage
Her ser man endnu et eksempel på, at Region 1 versionen er skarpere end Region 2. Til gengæld kan man tydeligere se, at der er en smule gryn på Region 1 billedet.
[h2]Konklusion[/h2]
Forskellen i detaljegrad på de to transfers, samt sammenpresningen af Region 2 billedet, fremstår kun tydeligt, når man studerer dem på f.eks. en computermonitor. Ved gennemgang af de to udgivelser på et almindeligt TV, er der umiddelbart ingen problemer at se. Forskellene vil sandsynligvis fremstå tydeligere på f.eks. en projektor eller et Plasma-TV.

Selvom det kan fastslås, at der er forskel på de to transfers, er det ikke ensbetydende med, at det ene transfer er bedre end det andet. Eftersom disse forskelle kun fremtræder synligt når man f.eks. zoomer ind, er diskussionen nærmest akademisk. Men er man ømfindig over sine DVD transfers, bør man nok overveje om man bedst kan leve med en “forringet” detaljegrad, eller mere “synlig” edge-enhancement og film-grain. For den almindelige bruger, er der umiddelbart intet, der taler for eller imod den ene eller anden version.

Klik HER for at læse meget mere om “Star Wars”.

Gravatar

#11 filmz-Le Samouraï 19 år siden

#10 - Det er jo dét. Hvis sammenligningen skal være reel, så skal man holde sig til den native opløsning. Skalering gør, at man ikke længere kan være 100% sikker på, at fejlen kun skyldes kildematerialet.

Jeg venter på DVDBeavers ord.
Sidst set: The Black Pit of Dr. M 4/5 | SW: Ep. III 2/5 | Elephant 5/5 | Black Sunday (1960) 4/5
Gravatar

#12 filmz-Denner 19 år siden

Desuden skal man tage højde for at Power DVD er en meget ringe dvd decoder og slet ikke på højde med TheaterTek som bruger Sonic CinePlayer decoder filtre!!!
Power DVD er højest sansynligt låst fast i video De-interlacing mode (det gør den tit ved pal materiale) hvilket resultere i at den kun viser halvdelen af den information der er i billedet i forhold til hvis den havde lavet et rigtigt 2:2 pull down!!!!
Jeg har selv lige set billedet på PAL versionen ved hjælp TheaterTek overført via DVI kabel til min PLASMA skærm og det fejler ikke noget det er monster skarpt og TheaterTek siger at billedet er presist 2.35:1 (det er sansynligvis Power DVD der laver en scalerings fejl og misser den korrekte 2.35:1 format på PAL disken)
Jeg vil med glæde ta et par screen grabs så vi kan sammenligne det med Power DVD og så vil jeg væde med at billedet er klart bedre!!!!!

MVH
Denner
Gravatar

#13 filmz-pherkel 19 år siden

11

Så er det godt nok heldigt, at der ikke nogen som tvinger dig til at læse artiklen, når nu den er så dårlig. Jeg glæder mig skam også til DVDBeavers sammenligning, for så har du et andet sted at lufte deres negativitet.
Gravatar

#14 trekster 19 år siden

#10 og #11
Som hovedregel er det da rigtigt at et skaleret billede ofte virker en smule mere sløret end originalen, men i dette tilfælde, hvor der er tale om ganske få pixels (omkring 3-4 stykker i højden), er det så lidt at man stort set ikke kan se det. Desuden er det NTSC versionerne vi har skaleret ned i højden så de passer oven på PAL versionerne. PAL versionerne her på sitet er altså taget direkte fra PowerDVD. Så de er altså ikke sløret fordi var har manipuleret med dem skaleringsmæssigt. Selvom NTSC versionerne er dem der er blevet skaleret ned (de her få pixel), så er billederne stadig mere skarpe end PAL billederne (pga. edge enhancement som vi nævner i artiklen)


#12
Vi tager lige et kig på denne afspiller og vender tilbage.
"Yeah, well, you know, that's just, like, your opinion, man"
Gravatar

#15 filmz-Le Samouraï 19 år siden

#13 - Så er det godt nok heldigt, at der ikke nogen som tvinger dig til at læse artiklen, når nu den er så dårlig.

Snup en kiks og tør øjnene, din sure prut. Hvor er det lige, at jeg har skrevet, at artiklen er dårlig?

Jeg glæder mig skam også til DVDBeavers sammenligning, for så har du et andet sted at lufte deres negativitet.

"Du" / "deres"? Hvem og hvor mange taler du egentligt til?

Jeg gør ikke andet end at påpege en mulig usikkerhed ved sammenligningen. Hvis dét er at "lufte [min] negativitet", så trænger du vist ærligt talt til stikke knolden i en spand koldt vand.

Der er ikke noget specielt mærkeligt i, at jeg glæder mig til DVDBeavers sammenligning. Det gør de fleste entusiaster og seriøse samlere såmænd - naturligvis fordi Beaver (sammen med Laserscan) generelt regnes for at være de mest grundige. Men jeg kan forstå, at du ikke lægger den store vægt på, at testresultatet er så sikkert så muligt?
Sidst set: The Black Pit of Dr. M 4/5 | SW: Ep. III 2/5 | Elephant 5/5 | Black Sunday (1960) 4/5
Gravatar

#16 filmz-Denner 19 år siden

#14
Det lydder godt... hvis i har nogle problemer med at sætte TheaterTek op eller i ikke har adgang til programmet (det kan nemlig ikke downloades gratis) så siger i bare til for jeg vil hellere end gerne hjælpe eller snuppe et par screen grabs til jer :-)
Når i sætter TheaterTek op er det MEGET vigtigt at i slår hardware decodningen fra og lader Sonic CinePlayer decoder filtrene gøre arbejdet (ellers får i ikke det optimale billede) dette gøres i Kontrolpanel og under Sonic CinePlayer ikonet.....

MVH
Denner
Gravatar

#17 Norton 19 år siden

Jeg syntes i tuder over ingenting, tænk på de små børn i afrika...
Gravatar

#18 region 2 killer 19 år siden

15# Jeg må lige påpege, at dvdscan ikke har været opdateret i evigheder, og selvom det på overfladen ser ud som om de er grundige, har jeg mange gange set nogle sjusket arbejde.

Gary W. Tooze fra DVDbeaver anmelder normalt kun hvad han selv er interesseret i, og det er ikke med sikkerhed Star Wars Boksen.
F.eks. var der ingen fra DVDbeaver, der lavede en anmeldelse af Indiana Jones boksen.
Hvis man er entusiast er DVDdebate, Michael D`s R4, avforums og dvdtherapy lige så gode.
Jaws 3 makes Jaws 2 look like Jaws and if Jaws: The Revenge hadn't surfaced to make Jaws 3 look like Jaws 2, Jaws 3 would have been known as the bigge
Gravatar

#19 filmz-Le Samouraï 19 år siden

#18 - Det er rigtigt, at dvdscan er meget selektive og ikke har opdateret siden juli/ august, men det ændrer ikke på, at de har lavet nogle af de mest grundige sammenligninger på tværs af udgivelser og platforme.

Det er til gengæld ikke rigtigt, at Tooze kun anmelder, hvad han selv er interesseret i. Men som et rent non-profit foretagende, så afhænger alle anmeldelserne naturligvis af, at nogen påtager sig at lave dem. Tooze er jo ikke alene om indeholdet længere. Der er fx også et par danskere fast tilknyttet.

Michael D's R4 er god for en hurtig oversigt med et grundigt baggrundsarbejde. Jeg synes dog altid, det er en fordel, at have visuelle eksempler til at understøtte bedømmelsen, og her kommer han til kort.

Mht. at sjuske, så tror jeg ærligt, at det er svært at finde en eneste anmelder, som ikke har gjort sig skyldig i det gennem årene. Jeg har i hvert fald læst negative reaktioner på alle de nævnte. Jeg har før været lynende uenig i nogle af Beavers konklusioner, hvad angår mere tekniske spørgsmål som telecine-overførsel og OAR - naturligvis fordi det er stof, jeg selv er ret godt inde i.
Sidst set: The Black Pit of Dr. M 4/5 | SW: Ep. III 2/5 | Elephant 5/5 | Black Sunday (1960) 4/5
Gravatar

#20 region 2 killer 19 år siden

19# Du her ret, det kan godt være at han ikke kun anmelder hvad han selv er interesseret i, men det kan virke sådan når man studere hans karaktergivning. ;)
Med alt respekt for resten af anmelderne på DVDbeaver, så ser jeg Tooze som hjertet af siden, en mand med fremragende kompetencer og gode forbindelser (fik for nyligt et indlæg fra Robert Harris!!!!!).
Han er grunden til jeg ser siden som den bedste på World Wide web.
Jaws 3 makes Jaws 2 look like Jaws and if Jaws: The Revenge hadn't surfaced to make Jaws 3 look like Jaws 2, Jaws 3 would have been known as the bigge

Skriv ny kommentar: