Af: azathoth | Udgivet: 2004-09-22

Efter “Star Wars” trilogi boksen er blevet udgivet, er der dukket diverse kritikpunkter op over kvaliteten af billedet på Region 2 udgivelsen i forhold til Region 1. Derfor har vi valgt, at kigge lidt nærmere på de to udgivelser, for at slå fast om Region 2 transferet i PAL virkelig er væsentligt ringere end Region 1 transferet i NTSC.


[h2]Sammenligning af billedkvalitet[/h2]
I sagens natur vil der altid være en forskel på PAL og NTSC udgaver af film. Billedmaterialet på en DVD gemmes i en af de to følgende opløsninger: 720 x 576 pixels, som er PAL formatet, og 720 x 480 pixels, som er NTSC formatet. Fordi PAL har højere opløsning end NTSC, er billedets detaljer som regel bedre på PAL.

På udgivelsen af “Star Wars” trilogien er der dog en tydelig forskel på de to transfers. Hvis man sætter dem under lup, vil man kunne se, at Region 1 transferet er en del skarpere end Region 2 transferet. På den anden side er der mere synlig film-grain og edge-enhancement på Region 1. Det skal understreges, at disse problemer kun fremtræder, hvis man f.eks. zoomer ind på billederne, som der er gjort i denne artikel.

En grund til denne forskel i de to transfers kan muligvis være, at der på Region 1 versionen er tilføjet mere edge-enhancement, for at kompensere for manglende detaljegrad i NTSC formatet. I så fald vil det altså betyde, at Region 2 transferet er tættere på master-kopiens kvalitet end Region 1.

En anden forskel, der gør sig gældende (i hvert fald på “Stjernekrigen”) er, at NTSC transferet er betydeligt mørkere end PAL transferet.

Vi har taget et billede fra hver af de tre film, i hver region. Billederne er taget med PowerDVD afspilleren, og til denne sammenligning har vi brugt programmets “Screen Size” størrelser. Da PAL billedet er en lille smule sammenpresset i forhold til NTSC billedet, har vi måtte justere billederne i højden, således at begge billeder ligger præcist oven på hinanden. Dette er gjort for at kunne illustrere forskellen i detaljegrad så tydeligt som overhovedet muligt. Den forskel der er på de to billeder højdemæssigt i “Screen Size” mode med PowerDVD, er dog ikke at se på et almindeligt TV.

Klik på links’ne for at se billederne (NB: Billederne er store, så de tager lidt tid at loade).

Stjernekrigen
Her kan man tydeligt se farveforskellen på de to transfers. Region 1 billederne fremstår skarpere end Region 2, hvilket tydeligt ses omkring Tusindårsfalken, på kanterne omkring dødsstjernens superlaser. Stjernerne og lysene på dødsstjernen ses klarere på Region 1 billedet.

Imperiet Slår Igen
Her ser man på Region 1 versionen en tynd streg af edge enhancement uden om kanonen på Walkeren. Denne streg er ikke synlig på Region 2.

Jedi-ridderen Vender Tilbage
Her ser man endnu et eksempel på, at Region 1 versionen er skarpere end Region 2. Til gengæld kan man tydeligere se, at der er en smule gryn på Region 1 billedet.
[h2]Konklusion[/h2]
Forskellen i detaljegrad på de to transfers, samt sammenpresningen af Region 2 billedet, fremstår kun tydeligt, når man studerer dem på f.eks. en computermonitor. Ved gennemgang af de to udgivelser på et almindeligt TV, er der umiddelbart ingen problemer at se. Forskellene vil sandsynligvis fremstå tydeligere på f.eks. en projektor eller et Plasma-TV.

Selvom det kan fastslås, at der er forskel på de to transfers, er det ikke ensbetydende med, at det ene transfer er bedre end det andet. Eftersom disse forskelle kun fremtræder synligt når man f.eks. zoomer ind, er diskussionen nærmest akademisk. Men er man ømfindig over sine DVD transfers, bør man nok overveje om man bedst kan leve med en “forringet” detaljegrad, eller mere “synlig” edge-enhancement og film-grain. For den almindelige bruger, er der umiddelbart intet, der taler for eller imod den ene eller anden version.

Klik HER for at læse meget mere om “Star Wars”.

Gravatar

#1 filmkorn.dk 19 år siden

Rigtig lækker artikel. Smart med den direkte sammenligning.

Jeg tror jeg vil foretrække region 1 udgaven, da jeg ikke synes billedet er mørkere, men blot mere nuanceret. Der kommer f.eks. mange flere gråtoner frem på Tusindårsfalken i NTSC billedet fra Star Wars modsat Pal, der virker lidt udflydende i detaljerne pga. den større lysintensitet.
www.filmkorn.dk - filmanmeldelser, også af film vi ikke har set, men alligevel har en mening om.
Gravatar

#2 filmz-andersmp 19 år siden

Synes godt nok det er ærgeligt, at det står SÅ uskarpt. For nu hvor jeg har set sammenligningen, synes jeg godt nok det er lidt for tydeligt :(
____________________________________________________________<br>
Be careful of your thoughts, they may become words at any moment!
Gravatar

#3 region 2 killer 19 år siden

Som en ”videophile” person mener jeg at R1 er KLART bedst!!!!
Tusindårsfalken er alt for oplyst, det ødelægger detaljegraden, farverne er også i forkerte nuancer.
Det kan ses på den oplyste del af dødsstjernen, hvor der kommer en mærkelig flad farve overgang.
Sorry, jeg mener heller ikke der er meget EE
R1 all the way
Jaws 3 makes Jaws 2 look like Jaws and if Jaws: The Revenge hadn't surfaced to make Jaws 3 look like Jaws 2, Jaws 3 would have been known as the bigge
Gravatar

#4 jjj 19 år siden

Fra filz billedsammenligning: PAL billedet er en lille smule sammenpresset i forhold til NTSC billedet, har vi måtte justere billederne i højden, således at begge billeder ligger præcist oven på hinanden.

PAL billedet er sammenpresset!!! Det er da en forringelse er det ikke?

Enig med #3...
Gravatar

#5 inflector 19 år siden

Ud fra hvad jeg kan se, er forskelene minimale. Man skal jo zoome ind, før end at man kan se nogen egentlig forskel. Kan jo selvfølgelig godt være at det er mig der er blind :) Dog kan jeg bedst lide det lysere billede på reg 2.
selfimprovement is masturbation
Gravatar

#6 filmz-TheTruth! 19 år siden

R1 har sq ikke nogen Edge Enhancement, den er bare skarpere..

R2 bærer tydeligt præg af et lowpass filter eller en lam upscale af NTSC sourcen?

Men tak for billederne.. konklusionerne ... tjaaa
Gravatar

#7 filmz-Jack Slater 19 år siden

Hvis man sætter pris på danske undertekster, som undertegnede, er dette jo også en vigtig faktor at tage med i sine betragtninger/overvejelser.
Gravatar

#8 El vez 19 år siden

#4 Ikke hvis det ikke er sammenpresset når det kommer over på tv'et.
"I wonder if a little rum could get this back on its feet."
Gravatar

#9 filmz-GhostCOM97 19 år siden

#5
Kik på The Empire Strikes Back billederne. Specielt det store uden zoom. Skift med et par sec. mellem de 2 regioner og kik på den store ATAT walker i midten.
Jeg synes det er slemt som den i PAL er sløret i sådan en grad at dens blasterkanoner på hovedet virker udvisket...

For mig synes det at ligne at de har upscalet NTSC kilden og forsøgt at rette op på det med mere lys der bare igen ødelægger det hele. Med det ekstra lys ryger nuanceringen i billedet og som nævnt før, så virker dødstjernen lidt plastik/falsk med den overbelysning...
Gravatar

#10 Lestat 19 år siden

God gennemgang! Men det påvirker jo også billedet at der ændres på skaleringen af det, som der er gjort i sammenligningen for at få det til at passe. Bare det at man skalerer et billede et par pixels ned i størrelse får det til at blive mere uskarpt.

Mvh Morten

Skriv ny kommentar: