Af: azathoth | Udgivet: 2004-09-22

Efter “Star Wars” trilogi boksen er blevet udgivet, er der dukket diverse kritikpunkter op over kvaliteten af billedet på Region 2 udgivelsen i forhold til Region 1. Derfor har vi valgt, at kigge lidt nærmere på de to udgivelser, for at slå fast om Region 2 transferet i PAL virkelig er væsentligt ringere end Region 1 transferet i NTSC.


[h2]Sammenligning af billedkvalitet[/h2]
I sagens natur vil der altid være en forskel på PAL og NTSC udgaver af film. Billedmaterialet på en DVD gemmes i en af de to følgende opløsninger: 720 x 576 pixels, som er PAL formatet, og 720 x 480 pixels, som er NTSC formatet. Fordi PAL har højere opløsning end NTSC, er billedets detaljer som regel bedre på PAL.

På udgivelsen af “Star Wars” trilogien er der dog en tydelig forskel på de to transfers. Hvis man sætter dem under lup, vil man kunne se, at Region 1 transferet er en del skarpere end Region 2 transferet. På den anden side er der mere synlig film-grain og edge-enhancement på Region 1. Det skal understreges, at disse problemer kun fremtræder, hvis man f.eks. zoomer ind på billederne, som der er gjort i denne artikel.

En grund til denne forskel i de to transfers kan muligvis være, at der på Region 1 versionen er tilføjet mere edge-enhancement, for at kompensere for manglende detaljegrad i NTSC formatet. I så fald vil det altså betyde, at Region 2 transferet er tættere på master-kopiens kvalitet end Region 1.

En anden forskel, der gør sig gældende (i hvert fald på “Stjernekrigen”) er, at NTSC transferet er betydeligt mørkere end PAL transferet.

Vi har taget et billede fra hver af de tre film, i hver region. Billederne er taget med PowerDVD afspilleren, og til denne sammenligning har vi brugt programmets “Screen Size” størrelser. Da PAL billedet er en lille smule sammenpresset i forhold til NTSC billedet, har vi måtte justere billederne i højden, således at begge billeder ligger præcist oven på hinanden. Dette er gjort for at kunne illustrere forskellen i detaljegrad så tydeligt som overhovedet muligt. Den forskel der er på de to billeder højdemæssigt i “Screen Size” mode med PowerDVD, er dog ikke at se på et almindeligt TV.

Klik på links’ne for at se billederne (NB: Billederne er store, så de tager lidt tid at loade).

Stjernekrigen
Her kan man tydeligt se farveforskellen på de to transfers. Region 1 billederne fremstår skarpere end Region 2, hvilket tydeligt ses omkring Tusindårsfalken, på kanterne omkring dødsstjernens superlaser. Stjernerne og lysene på dødsstjernen ses klarere på Region 1 billedet.

Imperiet Slår Igen
Her ser man på Region 1 versionen en tynd streg af edge enhancement uden om kanonen på Walkeren. Denne streg er ikke synlig på Region 2.

Jedi-ridderen Vender Tilbage
Her ser man endnu et eksempel på, at Region 1 versionen er skarpere end Region 2. Til gengæld kan man tydeligere se, at der er en smule gryn på Region 1 billedet.
[h2]Konklusion[/h2]
Forskellen i detaljegrad på de to transfers, samt sammenpresningen af Region 2 billedet, fremstår kun tydeligt, når man studerer dem på f.eks. en computermonitor. Ved gennemgang af de to udgivelser på et almindeligt TV, er der umiddelbart ingen problemer at se. Forskellene vil sandsynligvis fremstå tydeligere på f.eks. en projektor eller et Plasma-TV.

Selvom det kan fastslås, at der er forskel på de to transfers, er det ikke ensbetydende med, at det ene transfer er bedre end det andet. Eftersom disse forskelle kun fremtræder synligt når man f.eks. zoomer ind, er diskussionen nærmest akademisk. Men er man ømfindig over sine DVD transfers, bør man nok overveje om man bedst kan leve med en “forringet” detaljegrad, eller mere “synlig” edge-enhancement og film-grain. For den almindelige bruger, er der umiddelbart intet, der taler for eller imod den ene eller anden version.

Klik HER for at læse meget mere om “Star Wars”.

Gravatar

#21 filmz-jeppew 19 år siden

Vi er enige om at det her er et gigantisk luksus problem ikke....?
Gravatar

#22 HeavyClaus 19 år siden

Værd sød at lukke gaf jeppew :)
Gravatar

#23 maniac 18 år siden

#14 Har I fået kigget på den anden afspiller? og i så fald, hvad er resultatet??

Skriv ny kommentar: