Danske biografejere frygter tiden efter coronakrisen, hvor der vil mangle premierefilm – håber på hjælp fra de danske politikere.

Den 12. marts lukkede de danske biografer efter påbud fra statsminister Mette Frederiksen. De holder stadig lukket.

Biografer med udstyr, husleje og lønninger til millioner af kroner kan ikke tjene penge ved at fremvise de nyeste premierefilm. Derfor kan de lige nu og her søge om hjælp igennem den økonomiske håndsrækning, som politikerne tilbyder coronaramte virksomheder.

Men hvad med tiden efter coronalukningerne? Filmz har talt med en række kilder om den kommende åbning af danske biografer. Fra Jylland og på Sjælland, små og store biografer.

Her forsøger man at klare sig igennem coronakrisen ved hjælp fra hjælpepakkerne – lukningen er til at forholde sig til, men svarene er straks mere vævende, når man spørger til den kommende åbning af Danmark og dermed også biograferne.

Før coronakrisen skulle april, maj, juni og juli byde på premierefilm som “Mulan”, “No Time to Die”, “Fast 9”, “Black Widow”, “Wonder Woman 1984”, “Ghostbusters: Afterlife” og “Minions 2”.

Alle storfilm, der med garanti ville hive et stort publikum ind i de danske biografer. Alle er de nu blevet udskudt til senere – hvad skal biograferne i Danmark så vise, når de åbner igen?

Svaret findes ikke lige nu. Nogle håber, at Disney hurtigt vil komme de åbnede biografer til undsætning med “Mulan” eller måske “The New Mutants”, selv om USA til den tid formentlig endnu vil være lukket.

Andre peger på lokal hjælp i form af en hurtig retur til premiereplanen for den danske bestseller-filmatisering “Undtagelsen”, der skulle have haft premiere i april, men som nu er udskudt på ubestemt tid.

I Kina har de planlagt at give repremiere på gamle storfilm som “Avatar”, “Avengers: Endgame” og Christopher Nolans “Interstellar”. Den løsning kan også blive en mulighed i Danmark, men langt fra alle tror, at det vil lokke publikum tilbage igen i samme antal som før coronakrisen.

Endelig er der dem, der inderst inde håber, at de danske biografer ikke får lov til at åbne før til august, hvortil en stor Hollywood-film som “Wonder Woman 1984” er flyttet.

For uden film på hylderne giver det ikke mening at åbne biograferne igen. Biograferne er ikke som bageren eller frisøren, der fra dag ét igen kan begynde at bage brød eller klippe hår, siger en biografejer til Filmz.

Ens for alle de biograffolk, som Filmz har talt, er, at de hver især tror på, at lige netop de vil overleve tiden efter coronakrisen, men at de manglende store premierefilm i 2020 potentielt kan føre til lukninger, konkurs og biografdød rundt om i Danmark.

Hos brancheforeningen Danske Biografer anerkender direktør Lars Werge den bekymring:

”Det er et helt særligt problem for biografbranchen. Vores branche har særlige forudsætninger, hvor vi er afhængige af filmselskaberne, der lige nu udskyder årets premierefilm. Det vil ramme biograferne, og det er der ikke særlig stor viden om i den politiske verden,” siger Lars Werge til Filmz.

Det er således ikke de konkrete lukninger, som biograferne frygter mest, men derimod de efterfølgende konsekvenser af coronakrisen, hvor biografer i de første mange måneder kan se frem mod en nærmest tom premierekalender.

Lars Werge ved godt, at kulturminister Joy Mogensen ikke bare kan ringe til Hollywood og fremrykke premierefilm særligt til danske biografer, som kan se sig rundt om i et Europa, hvor de fleste andre lande sandsynligvis må holde lukket i endnu længere tid.

Direktøren for Danske Biografer vil dog gerne sende en særlig appel på vegne af biograferne i Danmark til kulturministeren og de folkevalgte:

”Politikerne skal hjælpe os. Det er mit håb.”

Læs også ‘Flere storfilm flygter fra 2020 – kun 2 tilbage denne sommer‘.

Der er 169 biografer i Danmark.



Vis kommentarer (56)
Gravatar

#11 MacGuffin 4 år siden

De amerikanske studier har tilpasset sig markedet i opnåelse af den højeste indtægt.

Hvorfor sidder du ikke i Beverly Hills med udsigt over Hollywood, når du kan fortælle de amerikanske studier hvordan de kan tjene endnu flere penge.

Du aner øjensynligt intet om filmudbuddet. Du nævner eksempler på max. 10 procent af filmudbuddet. Til gengæld vil ufattelig mange mennesker gerne se de film du nævner i biografen.

Du nægter altså at besvare mit spørgsmål med Netflix. En masse indhold kan du kun se på Netflix og ingen andre steder. De kan købt de eksklusive rettigheder. NØJAGTIGT som biograferne har købt eksklusive rettigheder.

Biografbesøget går frem, frem, frem. Folk går ikke mindre i biografen. Og nej, biografbesøget falder ikke med seks procent om året, tværtimod steg biografbesøget med seks procent i 2019.

Gravatar

#12 Justin 4 år siden

#1
Og nu er de alle ved at lave streeaming tjenester, gad vide hvorfor mon det.

Hvorfor sidder du ikke i et Kæmpe Pælå i Hollywood, du siger gang på gang du har alle FAKTA !

At jeg kun nævner 10% viser jo bare hvor utroligt lidt der faktisk er tilgængeligt for den danske forbruger.

Og du nægter at svare på hvorfor biograferne ikke vil vise de biograf film der i øjeblikket er tilgængeligt til streaming nu, selv om det kunne lukke det hul der mulighed vil kommer fra biograferne åbner til det kommer film der ikke er blevet set at nogen endnu

Så er det dig eller Los Angeles Times der lyver ?
For tallet kan ikke både gå op og ned

Danmarks statistik siger at antallet at biograf billetter har været en smule nedadgående siden 2009.

Gravatar

#13 MacGuffin 4 år siden

Du springer rundt mellem tallene, efter hvad der passer din agenda bedst.

Synes vi skal holde os til de globale tal. Hollywood er en global forretning,
ligeså er streaming.

Hvorfor alle vil lave streamingtjenester? Jeg bliver dig svar skyldig. De står i en rundkreds, med geværerne rettet mod hinanden. De risikerer alle at dø.

Well, jeg sidder jo ikke og fortæller hvordan Hollywood kan tjene flere penge.
Det gør du. At præsentere fakta tror jeg ikke de har behov for at betale for i Hollywood. I modsætning til dig, har de jo allerede alle fakta på plads og af samme årsag bliver dine tåbeligheder ikke imødekommet af Hollywood.

Jeg har svaret på dit spørgsmål om biograferne vil vise gamle film, men du forstår måske ikke svaret?

Svaret er at biograferne skal betale mange flere penge for filmene, end streamingtjenesterne skal. Derfor er det ikke specielt attraktivt for biograferne at vise de film. Tænk nu på at biografer er forretningsmænd og kun gør hvad der tjener deres forretning bedst. Og ligeså gør Hollywood-studierne.

Du tér dig som en 7-årig. Lyver? Aldrig. Og det tror jeg heller ikke Los Angeles Times gør.
Gravatar

#14 Bjur 4 år siden

Ville være fint, hvis der var et hul der skulle udfyldes, som man siger, at tage nogle af de største film gennem tiden som Ringenes Herre også og smide i biffen. Måske endda hvis nogle af de største film alligevel var på vej til 4k genudgivelse man kunne bruge det restatureret track.

Ville derudover også være interesseret i en seriemarathon med f.eks. Band Of Brothers, men det bliver nok mere utvivlsomt:)
Gravatar

#15 Mads47 4 år siden

Jeg ville ikke have noget imod hvis de udfylde programmet med film klassiker og trilogier. Film som Back to The Future, Indiana Jones kunne godt lokke mig i biografen.
Gravatar

#16 Justin 4 år siden

#13
Nej, jeg springer ikke rundt mellem tallene, men vi kan sagtens blive enig om du ikke er glad for det talende viser.

Nej, du bestemmer ikke hvilken tal jeg skal bruge.

Streaming er fremtiden, nu har de store Hollywood studier også indset det, så jeg tror det eneste deres gevær rammer er biograferne, fordi hvis forbrugerne bruger flere penge og tid på streaming, så blive den tid / penge ikke brugt i biograferne.

Nej, du præsenter ikke fakta, du præsenterer den virkelighedsopfattelse som er mest ideal hvis man er en biograf ejer.

Jeg har ikke set dit svar, på hvorfor biograferne ikke vil genoptage de film, som nu kan streames, som det var planlagte de skulle vise før de blev lukkede,

Men hvis streaming tjenesterne er så ligegyldige som du gene vil have dem til at fremstå, så kan biograferne jo stadig tjene vildt mange penge på de film, husk på at biograferne står jo for 70% at en films indtjening, at biograferne ikke vil vise dem kan jo kun betyde at streaming tjenesterne på ingen måde er så ligegyldige som du gerne vil have dem til at være.

Hvis du ikke lyver, og det gør LA timer heller ikke, hvordan kan det så være at du siger af talende stiger når LA times siger de falder, jeg går ud fra vi kan blive enig om at begge dele ikke kan være sandt


Gravatar

#17 Justin 4 år siden

#15
Jeg har inde og se Tilbage til Fremtiden, den dag han ankommer til fremtiden, var faktisk utroligt dejligt at se alle 3 film i biograferne :D
Gravatar

#18 SublimeKen 4 år siden

Nu har jeg gået lidt hurtigt igennem jeres lidt ligegyldige diskussion. Men vil egentlig bare sige at jeg som sådan er enig med Kim et stykke af vejen.

Forstået på den måde at uden biograferne ville mange af de film jeg personligt nyder selv, aldrig være blevet lavet, da de er for dyre at producere til en streamingtjeneste. Jeg snakker ikke kun om superheltefilm som Avengers Infinity War, men også om film som Inception, 1917, Dunkirk, Blade Runner 2049, Mad Max Fury Road, Interstellar, Arrival, Hacksaw Ridge, osv. Samt især de to film jeg glædede mig mest i år, før Corona, som var Tenet og Dune.
Gravatar

#19 Mads47 4 år siden

#17 Det er en oplevelse jeg misunder dig, min lokale biograf viste dem dog ikke. Jeg tror godt de kunne udfylde programmet med lidt nostalgi. Jeg så gerne Jurassic Park i biffen, hvis det var muligt.

#18 Ja det er jeg som sådan også, jeg tror heller ikke film med de budgets som vi er vand til ville kunne overleve rent på streaming market. Men igen film producenterne må tilpasse deres film efter marked. Personligt er jeg at den opfattelse at kæmpe budgets gør ikke en film god, der er masser af rædderlige film der er lavet til kæmpe sum penge og en masse god film lavet til mindre beløb.

Dog er lidt interesseret i at se hvad talende viser for de film der blev sendt ud som VOD på grund af den nuværende krise.

Det er klart at alle monopoler er bange for at miste deres monopol. Det betyder at de er nød til at nytænke sig og prøve måske mere drastiske "metoder". Konkurrence er godt for os forbruger og det udfordre status quo.
Gravatar

#20 MacGuffin 4 år siden

#16: Lad os fastholde det globale tilskuerantal som sidste år steg. Det gjorde det europæiske i øvrigt også. Ligeså gjorde det danske. Ja, besøgstallet faldt i USA, sidste år, efter et rekordår i 2018. Aldrig har biograferne indtjent så mange penge til filmens producenter. Penge de bruger til at lave store, dyre biograffilm for.

Ja, streaming er fremtiden og det er biografer så sandelig også, de kan hver deres ting og konflikter ikke med hinanden. I al fald ikke i producenternes øjne. At du mener det konflikter skyldes din glade uvidenhed.

Din argumentation er baseret på lægmandsræsonnementer. Streaming har været her længe, UDEN biografernes besøgstal er blevet påvirket. Flow-tv er til gengæld stærkt påvirket.

Streaming er ikke ligegyldig, det generer bare ikke penge nok til at producere alle de store, dyre biograffilm og de vil gå ned i antal, når indtægterne går ned.

Og at indtægterne vil gå ned er evident. Hvorfor har Netflix ellers så gigantisk gæld?

Skriv ny kommentar: