Danske biografejere frygter tiden efter coronakrisen, hvor der vil mangle premierefilm – håber på hjælp fra de danske politikere.

Den 12. marts lukkede de danske biografer efter påbud fra statsminister Mette Frederiksen. De holder stadig lukket.

Biografer med udstyr, husleje og lønninger til millioner af kroner kan ikke tjene penge ved at fremvise de nyeste premierefilm. Derfor kan de lige nu og her søge om hjælp igennem den økonomiske håndsrækning, som politikerne tilbyder coronaramte virksomheder.

Men hvad med tiden efter coronalukningerne? Filmz har talt med en række kilder om den kommende åbning af danske biografer. Fra Jylland og på Sjælland, små og store biografer.

Her forsøger man at klare sig igennem coronakrisen ved hjælp fra hjælpepakkerne – lukningen er til at forholde sig til, men svarene er straks mere vævende, når man spørger til den kommende åbning af Danmark og dermed også biograferne.

Før coronakrisen skulle april, maj, juni og juli byde på premierefilm som “Mulan”, “No Time to Die”, “Fast 9”, “Black Widow”, “Wonder Woman 1984”, “Ghostbusters: Afterlife” og “Minions 2”.

Alle storfilm, der med garanti ville hive et stort publikum ind i de danske biografer. Alle er de nu blevet udskudt til senere – hvad skal biograferne i Danmark så vise, når de åbner igen?

Svaret findes ikke lige nu. Nogle håber, at Disney hurtigt vil komme de åbnede biografer til undsætning med “Mulan” eller måske “The New Mutants”, selv om USA til den tid formentlig endnu vil være lukket.

Andre peger på lokal hjælp i form af en hurtig retur til premiereplanen for den danske bestseller-filmatisering “Undtagelsen”, der skulle have haft premiere i april, men som nu er udskudt på ubestemt tid.

I Kina har de planlagt at give repremiere på gamle storfilm som “Avatar”, “Avengers: Endgame” og Christopher Nolans “Interstellar”. Den løsning kan også blive en mulighed i Danmark, men langt fra alle tror, at det vil lokke publikum tilbage igen i samme antal som før coronakrisen.

Endelig er der dem, der inderst inde håber, at de danske biografer ikke får lov til at åbne før til august, hvortil en stor Hollywood-film som “Wonder Woman 1984” er flyttet.

For uden film på hylderne giver det ikke mening at åbne biograferne igen. Biograferne er ikke som bageren eller frisøren, der fra dag ét igen kan begynde at bage brød eller klippe hår, siger en biografejer til Filmz.

Ens for alle de biograffolk, som Filmz har talt, er, at de hver især tror på, at lige netop de vil overleve tiden efter coronakrisen, men at de manglende store premierefilm i 2020 potentielt kan føre til lukninger, konkurs og biografdød rundt om i Danmark.

Hos brancheforeningen Danske Biografer anerkender direktør Lars Werge den bekymring:

”Det er et helt særligt problem for biografbranchen. Vores branche har særlige forudsætninger, hvor vi er afhængige af filmselskaberne, der lige nu udskyder årets premierefilm. Det vil ramme biograferne, og det er der ikke særlig stor viden om i den politiske verden,” siger Lars Werge til Filmz.

Det er således ikke de konkrete lukninger, som biograferne frygter mest, men derimod de efterfølgende konsekvenser af coronakrisen, hvor biografer i de første mange måneder kan se frem mod en nærmest tom premierekalender.

Lars Werge ved godt, at kulturminister Joy Mogensen ikke bare kan ringe til Hollywood og fremrykke premierefilm særligt til danske biografer, som kan se sig rundt om i et Europa, hvor de fleste andre lande sandsynligvis må holde lukket i endnu længere tid.

Direktøren for Danske Biografer vil dog gerne sende en særlig appel på vegne af biograferne i Danmark til kulturministeren og de folkevalgte:

”Politikerne skal hjælpe os. Det er mit håb.”

Læs også ‘Flere storfilm flygter fra 2020 – kun 2 tilbage denne sommer‘.

Der er 169 biografer i Danmark.



Vis kommentarer (56)
Gravatar

#31 Mads47 4 år siden

SublimeKen (26) skrev:
#22
Er som sådan enig med dig at filmbranchen trænger til at udvikle sig, og det ville nok være i branchens bedste interesse hvis det var i en retning hvor det blev billigere at producere flotte og storslåede film. Men at man skulle fjerne biografoplevelsen, er ikke en retning jeg nødvendigvis ville bryde mig om.


Nu kan jeg selv rigtig godt lide at gå i biografen, når alt spiller. Hvor man ikke sidder bag en der er to meter høj og med hat på, eller en hvor person hygiejnen ikke er eksisterende. Bare generelt folk der viger for alt form normal pli. Så jeg snakker ikke om at fjerne oplevelsen og ønsker heller ikke den forsvinder. Dog er jeg af den overbevisning at monopoler er skidt for os forbruger og konkurrence er godt. Hvordan sådan et konkurrence tilbud skal se ud, er jeg ikke hære over. Men man er nød til at prøve nogle forskellige "tilbud" af og skubbe lidt til satus quo.

SublimeKen (26) skrev:

Det vil først og fremmest bidrage til en endnu mere asocial kultur, og derudover så tilbyder biografen bare oplevelser man ikke vil kunne få hjemme i stuen.


Det kommer an på hvad man anskuer som "kultur". Så der er jeg som sådan ikke enig med dig, 50% af tiden synes jeg de resterende gæster er irreterende. Men igen jeg er ikke ekstrovert, men introvert af person. Det sagt har jeg haft mange fantastiske oplever i biografen og ville synes det var et tab hvis de helt forsvandt.

SublimeKen (26) skrev:

At fjerne biografernes monopol ville desværre medvirke til deres langsomme død.


Det er jo kun spekulationer og hovedsageligt en frygt som der sidder på monopolet har, fordi de ikke kan forstille sig at genopfinde sig selv. Men jeg er af den klare overbevisning at forretnings modeller der kun kan overleve på at side på et monopol har ingen ret til at eksistere. Så personligt hælder jeg mere til Adam Smiths tanker ang. konkurrence.
Gravatar

#32 MacGuffin 4 år siden

#31: Filmbranchens forretningsmodel er at sælge eksklusive rettigheder. Det er indtægterne fra de eksklusive rettigheder, der giver mulighed for produktion af store dyre film.
Det betyder blandt andet at Netflix er det eneste sted du kan se "House of Cards" og det betyder at filmstudierne sælger 3-4 måneders eksklusivitet til biograferne.
Konkurrencen mellem platformene kører i højeste gear og det er derfor forkert at bruge ordet "monopol".
Hvis der var tale om et monopol ville det være en sag for alverdens konkurrencemyndigheder. De danske konkurrencemyndigheder har skam kigget på problematikken og fandt i den anledning ikke årsag til påtale.
Og nej, der er så sandelig ikke tale om spekulationer og frygt fra de amerikanske studiers side. Det er jo dem der bære ansvaret på vinduesmodellen og det er en model der siden 1948, med tv's fremkomst, har sikret forbrugerne mange store og dyre oplevelser med biograffilm.
Husk på at det er de amerikanske studier - ikke biograferne - der har opfundet vinduesmodellen og den holder de fast i.
At bringe biograferne ind i denne ligning er udtryk for uvidenhed om filmbranchens forhold.
Gravatar

#33 Mads47 4 år siden

MacGuffin (32) skrev:

Konkurrencen mellem platformene kører i højeste gear og det er derfor forkert at bruge ordet "monopol".


Vi kan sagtens kalde det "eksklusive rettigheder" det lyder også pænere når man gerne vil definere virkeligheden til ens egen agenda.


MacGuffin (32) skrev:
Det er jo dem der bære ansvaret på vinduesmodellen og det er en model der siden 1948, med tv's fremkomst, har sikret forbrugerne mange store og dyre oplevelser med biograffilm.


Som jeg allerede har udtrygt så er dyre film ikke et kvalitetsstempel. Alle Marvel film er relative dyre og personligt finder jeg 90% af dem som yderest middelmådig film oplevelser. Så for min skyld har jeg ikke behov for disse halvhjertet blockbuster og deres tomme kalorier.


MacGuffin (32) skrev:

At bringe biograferne ind i denne ligning er udtryk for uvidenhed om filmbranchens forhold.


Nu synes jeg du er unødvendig grov, men så igen jeg har ikke de store forventninger til din debats evner. Dertil har jeg på noget tidspunkt udtalt at jeg er ekspert? Nej jeg er dog en helt almindelig film elsker, som bruger denne nyhedsside til at diskutere film, som så mange andre. Dog kunne fristes til at still spørgsmåls tegn ved din agenda her inde? ud over selvfølgelige gå efter lavt hængende frugt, din evige kamp mod filmz og Morten.

God weekend til dig Kim.

Gravatar

#34 MacGuffin 4 år siden

Jeg elsker de store, dyre biograffilm. Beskyttelse af disse film er alene min agenda!

Alle biograffilm er store og dyre. Biograffilm er verdens dyreste kunstform. Dyrere end at udgive en sang, en bog, udstille et billede, eller producere en tv-serie eller tv-film.

Jeg synes det er ualmindelig groft at påstå at biograferne har monopol. Det er jo det samme som at sige biograferne bryder lovgivningen. Biografernes mistede deres monopol i 1948 ved TV’s fremkomst.

At tale om monopol er forsøg på at kriminalisere biograferne. Folk ville jo aldrig betegne det som monopol at Netflix er det eneste sted man kan se Netflix Originals. Og det til trods for det er det nøjagtig samme.

Jeg har da ellers lige rost Filmz. Bare Filmz stopper deres håbløse clickbait overskrifter, stopper med at benytte anonyme kilder og får mere diversitet ind i deres udvalg af omtaler, så skal de ikke høre et ondt ord fra mig.

Helt ærligt: Nej, du er bestemt ikke ekspert. Men det forhindrer dig dog ikke at fremkomme med ret bastante udmeldinger om filmindustrien. Du kunne jo sætte dig ind i sagerne, inden du kloger dig. Eller stille spørgsmål.

Også god weekend til dig Mads.



Gravatar

#35 Justin 4 år siden

#28
Du sagde der ikke var sket et fald, nu har du set endeligt indset at det var en fejl.

Nej, jeg vrøvler ikke, reglerne blev ændrer efter mange blev især biografen blev sure over at Netflix deltog

Ja, jeg mener det vil være en gode ide med direkte konkurrence mellem streaming og biograf, det sjove er at studierne har forslået det flere gange, men biograferne har været imod fordi de er bange for at miste indtægter, det passer jo ikke med at studierne skulle være imod det, men nok nærmere at biograferne ved at det vil dræbe dem

Gravatar

#36 Mads47 4 år siden

#34 Nej her du galt på den, ingen af mine udmeldinger fremføre jeg som fakta eller skal fremstå som det var. Det er mine egne holdninger og dem diskutere jeg hjertens gerne.

At du så bliver grov fordi du ikke er enig i mine holdninger må du tage på egen kappe. Dette er et forum hvor der skal være plads til at folk kan diskutere og ytre deres holdninger til mediet og det har jeg så sandelig ikke tænkt mig at ændre på. Hvis jeg har nogle spørgsmål til dig så skal jeg så nok spørge, men efter at have set hvordan du oftest går efter spilleren og ikke bolden, så vil jeg ikke anse det som et attraktiv tilbud.

Gravatar

#37 Justin 4 år siden

#30
Men hvis du skal vente 2 -3 måneder, så kan det være du helt glemme filmen, hvis tiden bliver sat ned til et måned, så har alle dem der bare må se den på premierer dagen / se den i biograferne fået set den, og alle andre har ikke glemt den.
Gravatar

#38 MacGuffin 4 år siden

#35 og 37:
Du er utrolig. Du skrev at biografernes tilskuerantal faldt, som generaliserende. UDEN at angive at det kun var et enkelt land. Jeg fortalte dig at det danske, europæiske og det samlede globale tilskuerantal var steget. Og nu mener du jeg har erkendt en fejl? Alle fejlvurderingerne i denne diskussion står du så sandelig for.

Du er værre end Trump.

Biograferne blev ikke sure over Netflix deltog. Så læs dog op på det! Biograferne blev sure fordi Netflix ikke ville følge den franske lovgivning på området og hele den franske filmindustri bakkede biograferne op.

Ja, de amerikanske studier har skiftevis bragt en eller anden form for afkortning af vinduet op. Om de ligefrem har foreslået simultanudsendelse af film i både biografer og på streaming, er vist kun mindre amerikanske distributører som har foreslået. Et af de selskaber var Roadside Attraction. I dag er Roadside Attraction varme fortalere af vinduet, fordi de brændte fingrene noget så grusomt.

Årsagen til at det ikke er blevet til noget er fordi de amerikanske studier og biograferne ikke kan blive enige om hvad biograferne skal betale for filmene, hvis de bliver simultan udsendt.

Klart biograferne ikke vil betale samme pris.

Næh, du. Dine ønsker hænger helt og holdent på de amerikanske studier. Hvis de kunne få en forretning ud af at udsende filmene simultant, så var det sket for længst.

Du kan plage dig selv blåviolet, dine ønsker vil aldrig blive imødekommet. Og årsagen til at dine ønsker ikke vil blive imødekommet er fordi der ikke er økonomisk bæredygtighed i dine drømme.

Du forventer vel ikke at filmindustrien skal skyde sig selv en kugle for panden for at imødekomme dig.

At forbrugerne skulle glemme filmene hvis de først udsendes i hjemmene efter 2-3 måneder er beviseligt sludder. Forbrugerne venter såmænd gerne fem måneder med at se filmene, til prisen er rigtig. I hjemmet går man efter billigste pris, om man så skal vente i månedsvis.


#36:
En lang snakken uden om, i stedet for at forholde sig til hvad jeg skriver.

Mange er Mini-Trumps herinde. Du skaber dine egne facts.
Gravatar

#39 Mads47 4 år siden

#38 Heldigvis har jeg bedre ting at tage mig til end at besvare dit barnlige raserianfald. Jeg håndtere nok børn på daglig plan, så jeg har ikke det store behøv for at imødekomme voksne der opføre sig som et barn i indskolingen der ikke har fåets dets vilje. Så slid endelige ikke yderlige på keyboarded for min skyld, der kommer ikke noget svar tilbage.
Gravatar

#40 Blandet Landhandel 4 år siden

MacGuffin (34) skrev:
Alle biograffilm er store og dyre. Biograffilm er verdens dyreste kunstform. Dyrere end at udgive en sang, en bog, udstille et billede, eller producere en tv-serie eller tv-film.


Biograffilm er ikke verdens dyreste kunstform. Computer og konsolspil er dyrere.

Skriv ny kommentar: