“Borte med blæsten” er nu tilbage på den amerikanske streamingtjeneste HBO Max – nu udstyret med en advarende og oplysende introduktion.

Det skabte stor debat, da HBO Max for to uger siden valgte at fjerne klassikeren “Borte med blæsten” fra streamingtjenesten.

Det skete efter et pres, der blev indledt af “12 Years a Slave”-manuskriptforfatter John Ridley, som i et indlæg i Los Angeles Times opfordrede HBO Max til at fjerne titlen, fordi den er racistisk i sin skildring af afroamerikanere.

HBO indvilligede i at fjerne “Borte med blæsten” – men kun midlertidigt.

Klassikeren ville vende tilbage, så snart den var blevet udstyret med en indledning, der forklarer den historiske kontekst og tager afstand til de racistiske skildringer, lød det.

Det er nu sket.

I en intro på omkring fire minutter forklarer filmforsker Jacqueline Stewart, hvorfor “Borte med blæsten” er problematisk set med nutidens øjne:

“Filmens skildring af verden gennem en nostalgisk linse benægter slaveriets rædsler, såvel som raceulighedens eftermæle,” lyder det bl.a. fra Stewart.

Hun understreger dog også, at det er vigtigt, at filmklassikeren bevares i sin oprindelige form:

“Det kan være ubehageligt, endda smertefuldt, at se ‘Borte med blæsten’. Alligevel er det vigtigt, at klassiske Hollywood-film er tilgængelige for os i deres oprindelige form, så vi kan se og diskutere dem.”

HBO Max har udover introduktionen gjort et debatprogram fra 2019 om “Borte med blæsten” og filmens komplicerede eftermæle tilgængeligt på tjenesten.

Læs også Efter pres fra Oscar-vinder: HBO Max fjerner “Borte med blæsten”

“Borte med blæsten” vandt otte Oscar-priser i 1940.Vis kommentarer (5)
Gravatar

#1 Star Trek fever 2 år siden

Ja det gør pænt nas og se en film
Get woke, go broke.

All lives matter.

Facts dont care about feelings

#CancelDisneyPlus, #JusticeforGina

"Jews were beaten in the streets, not by Nazi soldiers, but by their neighbours - even by children. I condemns all that Nazis did and stood for, but because history is edited, most people today don't realize, that to get to the point where Nazi soldiers could easily round up thousands of Jews, the government first made their own neighbours hate them simply because they were Jews. How is that any different from hating someone for their political views - left or right?"
Gravatar

#2 Ryder666 2 år siden

Jesus Christ, It's only a movie.
Folk er stødt over noget der er ment som underholdning, der portrætteres med et tidstypisk billed.

Tænk hvis alle film, havde en naiv undertone, som f.eks far til fire filmene. Men hvad, det er, måske næste nationale mål for sarte personer, her i landet, der finder et forkert politisk synspunkt i filmene. White-Washing etc.

Dog dækker borte med blæsten, et større publikum, men alligevel.

It has gotten out of control, siden BLM-bevægelsen startede.

Hvad er der sket med begrebet "it's only a movie"?.

Nogle film er lavet med henblik på at provokere, og underholde, det må folk med sarte sjæle indfinde sig i.
Gravatar

#3 Bachone 2 år siden

går da udfra at alle skuespillere i filmen (uanset hudfarve) fik løn og ikke var tvunget til at spille roller..
Gravatar

#4 Nagash 2 år siden

Lidt uheldig overskrift. Det får det til at lyde som om det er HBO der benægter slaveriets rædsler.
Gravatar

#5 nwinther 2 år siden

Spørgsmålet er vel også, om det er Borte med Blæstens opgave, at beskrive slaveriets rædsler, eller anerkende det.

"Meet the Parents" kommer slet ikke ind på hustruvold, og anerkender ikke, at der findes vold i parforholdet og hvor rædselsfuldt dette er. Og der er endda flere gifte personer i filmen.

Jeg kan da sagtens forestille mig, at der er nogle slaver, som har haft et OK liv, med en venlig herre/ejer og hvor alternativet ikke altid var så rosenrødt. At det ikke var 100% af slaveejerne som kun havde pisk, drab og voldtægt på hjernen.

Hvis BmB havde præsenteret sig som en dokumentar eller en "autentisk rekonstruktion", havde det været problematisk. Men det er et drama - vel dårlig nok et historisk et af slagsen.

Det var langt mere relevant at se på f.eks. "The Patriot", hvor man i dén grad romantiserer nordamerikanernes forhold til slaver (de findes dårligt nok) - og udstiller briterne som de rene djævle. Og dén forsøger sig med at lege historisk film, inspireret af virkelige hændelser og hvad ved jeg.
"I, for one, welcome our new insect overlords" - Kent Brockman

Skriv ny kommentar: